>
Megjelent: 11 hónapja

Audival jár az ügyvezető, Skodával a beosztott - bérezési tanulmány

Idén is elkészítette Bérezési tanulmányát a Kienbaum tanácsadó cég, melyet a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarában (DUIHK) mutattak be. 24,5 millió forint az ügyvezetők alapbére, a vezető beosztásúaké 10 millió. A legnagyobb munkaerőhiányról logisztikában, gyártásban, informatikában, kutatás és fejlesztésben számoltak be a cégek. Intő jel, hogy a DUIHK őszi konjunktúrafelmérése szerint 2009 óta először fordult mínuszba az üzleti hangulat a hazai német hátterű cégek körében.

Az ősszel készült felmérésben 80 munkaadó vett részt, melyek összesen 15 000 munkavállalót foglalkoztatnak. Az adatokból kiderül, hogy 2018/19-ben az átlagos béremelkedés mértéke 7,5% volt. A cégek a legnagyobb mértékben a termelésben dolgozó szakmunkások bérét emelték (9,3%), a legkisebb pluszt a szolgáltatási szektor alkalmazottjai kapták (4,9%). Ha a különböző szinteket nézzük, akkor a fizikai munkások 9,2%-os plusza a legmagasabb érték, az ügyvezetők 6,2%-kal kerestek többet, mint 2018-ban.

Hogy néz ki mindez forintban? A kutatás szerint az ügyvezetői alapbér átlag évi bruttó 24,5 millió forint. A vezető beosztású munkavállalók 10,14 millió, a szakirányú végzettségűek 6,36, az alkalmazottak 3,58, a szakmunkások 2,87 millió forintot keresnek.

Javadalmazás

Bónusznál az nem meglepetés, hogy a vezetők 90%-a jogosult rá és ez a teljes jövedelem 25%-át (4,6 millió forintot) teszi ki. Nem vezető szinteken is létezik mozgó bérelem, ami a teljes juttatás 8-10%-át jelenti. Mi alapján fizetnek plusz pénzt a cégek? A legnagyobb hatással erre a nyereség van, majd utána a minőségi, aztán az értékalapú mérőszámok következnek.

19 millió forintból vesznek autót a cégvezetőnek


Minél magasabb szinten van a munkavállaló a vállalati hierarchiában, annál gyakrabban biztosítanak számára cégautót. Az ügyvezetők 93 százaléka, a vezető beosztású munkavállalók 50 százaléka és a szakirányú végzettségű munkavállalók 22 százaléka részesül ebben a kiegészítő juttatásban. A beszerzési költségkeret az első szinten 18,7 millió, a másodikon 8,7, a harmadikon 4,9 millió forint. Márkák szerint az ügyvezetőknél Audi, Volvo, BMW a sorrend. A vezető beosztásúaknál Skoda, Volkswagen, Opel, a szakirányú végzettségűeknél Skoda, Ford, Volkswagen.

Minél inkább lefelé haladunk a hierarchiában, annál kevesebb üzemanyag-költséget térít a cég. Az ügyvezetők 74%-ánál minden benzinszámlát fizet a munkaadó, más vezetői szinten 55, szakértőin 37% az arány. Az utóbbi kategóriában jellemzőbb a csak munka ügyben történő utazás megterítése vagy egy havi összeghatár meghatározása.

Logisztikában és gyártásban nincs elég ember


A munkaerő rendelkezésre állását a legtöbben elégségesnek értékelték, csak 6% jónak. A legnagyobb munkaerőhiányról logisztikában, gyártásban, informatikában, kutatás és fejlesztésben számoltak be a cégek. Az átlagnál jobb a helyzet az ügyvezetésben, az adminisztrációban, a pénzügyben és az értékesítésben. A válaszadók 61%-a azt várja, hogy a képzett munkaerő iránti kereslet növekszik, 41% a vállalati továbbképzések erősödésére számít.

A munkaerő rendelkezésre állása


Frissdiplomás bérek: 330 000 forint havonta


A megkérdezett vezetők a diplomás kezdő fizetésekről is nyilatkoztak. Alapdiplomával (bsc, ba) az átlag 3,97 millió forint. Ez egy hónapra vetítve bruttó 330 000 forintos bérnek felel meg. A legtöbbet a mérnököknek fizetik: alapdiplomával (bsc) bruttó 4,95 millió forintot évente, a jogászoknak 4,68 milliót, a kommunikációs, nyelvszakon végzetteknek 4,37 millió forintot. A legkisebb összeget a társadalomtudomány és pedagógia szakos frissdiplomások kapják, 3,35 millió forintot. A kutatás szerint alap- és a mesterdiploma között fizetésben évi 530 000 forint a különbség utóbbi javára.

A válság óta először negatív az üzleti várakozás


Kisebb bérnövelést terveznek a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által megkérdezett cégek, mint amekkorát tavaly végrehajtottak. Ez már a DUIHK októberi konjunktúrafelméréséből derül ki - melyet Dirk Wölfer kommunikációs vezető mutatott be. Míg az utóbbi egy évben a válaszadók 53%-a számolt be 9% vagy afeletti emelésről, a következő tizenkét hónapra már csak 22% kalkulál ekkora értékekkel. A medián érték pedig 10%-ról 6%-ra csökkent. A cégvezetők visszafogottsága a gazdasági várakozások romlásával is összefügg. 2013 óta először fordul elő, hogy a nemzetgazdasági kilátásokat többen vélik rosszabbnak, mint jobbnak, a saját üzleti várakozás pedig 2009 óta fordult először mínuszba.

Kilenc százalékponttal többen számítanak leépítésre


Pozitívum, hogy még mindig többen terveznek beruházást, ám itt 39-ről 30%-ra csökkent az arány. A foglalkoztatási tervek sem fordultak mínuszba, bár intő jel, hogy a leépítésre számító cégvezetők aránya 11-ről 20%-ra nőtt.

Béremelés: mi történt és mi a várakozás?


Ha a számokat összevetjük a DUIHK régióban végzett többi konjunktúrafelmérésével, akkor az látható, hogy Szlovákiában kiugróan negatív az üzleti hangulat minden kategóriában, a többi ország nagyjából együtt mozog. A saját üzleti kilátásban a magyar és a szlovák mínuszos egyenlegen kívül a többi országban optimizmus figyelhető meg.
Melyek a legnagyobb üzleti kockázatok a saját vállalatra nézve? A megkérdezettek három tényezőt emeltek ki: piaci kereslet, munkaerőköltségek és szakemberhiány.A munkaerő rendelkezésre állása 31% szerint romlott, 51% szerint nem változott, 18% pedig úgy vélekedett, hogy javult.
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkaerő-piaci hátrányos megkülönböztetés a modern társadalomban

Hogyan képes kezelni és működtetni a folyamatos változásban lévő munkaerőpiac a sokszínűséget? Képesek-e a munkáltatók az előírásokat és a... Teljes cikk

A felsővezetői lét elviselhetetlen könnyűsége

Dr. Beck-Bíró Kata szervezetfejlesztési tanácsadó coach, a Budapesti Corvinus Egyetem Vezetés és Szervezés tanszékének volt adjunktusa... Teljes cikk

Fontos kutatás készült: így vészelték át a kkv-k a járványt

A koronavírus és az általa okozott gazdasági hatások kevésbé érintették a tervezetten működtetett kis- és középvállalkozásokat. Az innovációs... Teljes cikk