Megjelent: 2 éve

Audival jár az ügyvezető, Skodával a beosztott - bérezési tanulmány

Idén is elkészítette Bérezési tanulmányát a Kienbaum tanácsadó cég, melyet a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarában (DUIHK) mutattak be. 24,5 millió forint az ügyvezetők alapbére, a vezető beosztásúaké 10 millió. A legnagyobb munkaerőhiányról logisztikában, gyártásban, informatikában, kutatás és fejlesztésben számoltak be a cégek. Intő jel, hogy a DUIHK őszi konjunktúrafelmérése szerint 2009 óta először fordult mínuszba az üzleti hangulat a hazai német hátterű cégek körében.

Az ősszel készült felmérésben 80 munkaadó vett részt, melyek összesen 15 000 munkavállalót foglalkoztatnak. Az adatokból kiderül, hogy 2018/19-ben az átlagos béremelkedés mértéke 7,5% volt. A cégek a legnagyobb mértékben a termelésben dolgozó szakmunkások bérét emelték (9,3%), a legkisebb pluszt a szolgáltatási szektor alkalmazottjai kapták (4,9%). Ha a különböző szinteket nézzük, akkor a fizikai munkások 9,2%-os plusza a legmagasabb érték, az ügyvezetők 6,2%-kal kerestek többet, mint 2018-ban.

Hogy néz ki mindez forintban? A kutatás szerint az ügyvezetői alapbér átlag évi bruttó 24,5 millió forint. A vezető beosztású munkavállalók 10,14 millió, a szakirányú végzettségűek 6,36, az alkalmazottak 3,58, a szakmunkások 2,87 millió forintot keresnek.

Javadalmazás

Bónusznál az nem meglepetés, hogy a vezetők 90%-a jogosult rá és ez a teljes jövedelem 25%-át (4,6 millió forintot) teszi ki. Nem vezető szinteken is létezik mozgó bérelem, ami a teljes juttatás 8-10%-át jelenti. Mi alapján fizetnek plusz pénzt a cégek? A legnagyobb hatással erre a nyereség van, majd utána a minőségi, aztán az értékalapú mérőszámok következnek.

19 millió forintból vesznek autót a cégvezetőnek


Minél magasabb szinten van a munkavállaló a vállalati hierarchiában, annál gyakrabban biztosítanak számára cégautót. Az ügyvezetők 93 százaléka, a vezető beosztású munkavállalók 50 százaléka és a szakirányú végzettségű munkavállalók 22 százaléka részesül ebben a kiegészítő juttatásban. A beszerzési költségkeret az első szinten 18,7 millió, a másodikon 8,7, a harmadikon 4,9 millió forint. Márkák szerint az ügyvezetőknél Audi, Volvo, BMW a sorrend. A vezető beosztásúaknál Skoda, Volkswagen, Opel, a szakirányú végzettségűeknél Skoda, Ford, Volkswagen.

Minél inkább lefelé haladunk a hierarchiában, annál kevesebb üzemanyag-költséget térít a cég. Az ügyvezetők 74%-ánál minden benzinszámlát fizet a munkaadó, más vezetői szinten 55, szakértőin 37% az arány. Az utóbbi kategóriában jellemzőbb a csak munka ügyben történő utazás megterítése vagy egy havi összeghatár meghatározása.

Logisztikában és gyártásban nincs elég ember


A munkaerő rendelkezésre állását a legtöbben elégségesnek értékelték, csak 6% jónak. A legnagyobb munkaerőhiányról logisztikában, gyártásban, informatikában, kutatás és fejlesztésben számoltak be a cégek. Az átlagnál jobb a helyzet az ügyvezetésben, az adminisztrációban, a pénzügyben és az értékesítésben. A válaszadók 61%-a azt várja, hogy a képzett munkaerő iránti kereslet növekszik, 41% a vállalati továbbképzések erősödésére számít.

A munkaerő rendelkezésre állása


Frissdiplomás bérek: 330 000 forint havonta


A megkérdezett vezetők a diplomás kezdő fizetésekről is nyilatkoztak. Alapdiplomával (bsc, ba) az átlag 3,97 millió forint. Ez egy hónapra vetítve bruttó 330 000 forintos bérnek felel meg. A legtöbbet a mérnököknek fizetik: alapdiplomával (bsc) bruttó 4,95 millió forintot évente, a jogászoknak 4,68 milliót, a kommunikációs, nyelvszakon végzetteknek 4,37 millió forintot. A legkisebb összeget a társadalomtudomány és pedagógia szakos frissdiplomások kapják, 3,35 millió forintot. A kutatás szerint alap- és a mesterdiploma között fizetésben évi 530 000 forint a különbség utóbbi javára.

A válság óta először negatív az üzleti várakozás


Kisebb bérnövelést terveznek a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által megkérdezett cégek, mint amekkorát tavaly végrehajtottak. Ez már a DUIHK októberi konjunktúrafelméréséből derül ki - melyet Dirk Wölfer kommunikációs vezető mutatott be. Míg az utóbbi egy évben a válaszadók 53%-a számolt be 9% vagy afeletti emelésről, a következő tizenkét hónapra már csak 22% kalkulál ekkora értékekkel. A medián érték pedig 10%-ról 6%-ra csökkent. A cégvezetők visszafogottsága a gazdasági várakozások romlásával is összefügg. 2013 óta először fordul elő, hogy a nemzetgazdasági kilátásokat többen vélik rosszabbnak, mint jobbnak, a saját üzleti várakozás pedig 2009 óta fordult először mínuszba.

Kilenc százalékponttal többen számítanak leépítésre


Pozitívum, hogy még mindig többen terveznek beruházást, ám itt 39-ről 30%-ra csökkent az arány. A foglalkoztatási tervek sem fordultak mínuszba, bár intő jel, hogy a leépítésre számító cégvezetők aránya 11-ről 20%-ra nőtt.

Béremelés: mi történt és mi a várakozás?


Ha a számokat összevetjük a DUIHK régióban végzett többi konjunktúrafelmérésével, akkor az látható, hogy Szlovákiában kiugróan negatív az üzleti hangulat minden kategóriában, a többi ország nagyjából együtt mozog. A saját üzleti kilátásban a magyar és a szlovák mínuszos egyenlegen kívül a többi országban optimizmus figyelhető meg.
Melyek a legnagyobb üzleti kockázatok a saját vállalatra nézve? A megkérdezettek három tényezőt emeltek ki: piaci kereslet, munkaerőköltségek és szakemberhiány.A munkaerő rendelkezésre állása 31% szerint romlott, 51% szerint nem változott, 18% pedig úgy vélekedett, hogy javult.
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter