kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Autópálya-matrica vásárlás előtt állsz? Ezek a legfontosabb tudnivalók!

Friss a jogosítványod, és most először fogsz vezetni élesben az autópályán? Vagy régóta nem vezettél a sztrádán, de most kelleni? Bármi is legyen az ok, segítünk néhány hasznos információval, hogy felkészülten vághass neki az útnak.

Magyarországon vannak fizetős és ingyenes utak. Ahhoz, hogy díjköteles utakon autózhass, érvényes autópálya-matricával kell rendelkezni, ami arra gépjárműre érvényes, amivel felhajtasz a sztrádára. Illetve a gépjármű mellett az is fontos, hogy időben is érvényes legyen, de máris pontosítjuk az információkat!

autópálya

Kezdjük az elején!

A magyarországi autópályák használata néhány kivételtől eltekintve díjköteles. A díjat, vagyis a jogosultságot elektronikus autópálya-matrica formájában kell megfizetni, mindig az autópályára lépést megelőzően.

Vagyis az autópálya-matrica vásárlás az első lépés, amit online a leggyorsabb és egyszerűbb megvenni. A jogosultságok ellenőrzése a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. feladata.

Ingyenesen használható utak 2021-ben

A 2021. január 1-től a hatályos rendelet szerint az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

•  Az M0-ás autóút alábbi szakaszai:

-  az 1-es számú főút és az M5-ös autópálya közötti szakasz,

-  az M4-es autóút és az M3-as autópálya közötti szakasz,

-  Megyeri híd (a 2-es számú főút és a 11-es számú főút közötti szakasz).

•  Az M31-es autópálya.

•  Az M4-es autóút Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza.

•  Az M4-es autóút Abony észak csomóponttól kelet felé vezető szakasza.

•  Az M44-es autóút.

•  Az M60-as autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58-as és 5826-os számú utak között.

•  Az M8-as autópálya

•  Az M9-es autóút 6-os számú főút és az 51-es számú főút közötti szakasza.

•  Az M9-es autóút (61-es számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza.

Autópálya-matrica díjkategóriák

Most, hogy már tudod, melyek az ingyenes használható utak, jó tudni azt is, hogy mennyibe kerül, ha mégis egy fizetős szakaszon szeretnél haladni, amihez autópálya-matricát kell vásárolni.

Egy adott gépjárműre érvényes díjkategória kiválasztásakor figyelembe kell venni az érvényes forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzésekben (J – járműkategória, F.1 - megengedett legnagyobb össztömeg, S.1 - szállítható személyek száma), vagy más, a járműre kiadott egyéb hiteles okmányban foglaltak szerint a jármű fajtáját és műszaki adatait is. Tehát a díjkategóriák az alábbiak lehetnek: D1M, D1, D2, B2, U.

autopalya

Autópálya-matrica árak 2021-ben

Ha már tudod, hogy milyen díjkategórián belül kell megvásárolnod a gépjárműre a matricát, akkor már csak azt kell eldönteni, hogy milyen típusú e-matricára lesz szükséged: 10 naposra, havira, évesre vagy megyeire.

Fontos infó, hogy éves autópálya-matricát már nem érdemes vásárolni az év hátralévő részére. Azt is jó tudni, hogy 1, azaz egynapos autópálya-matrica nem elérhető, vagyis nincs Magyarországon.

A D1 díjkategóriában a 10 napos autópálya-matrica 3 640 Ft, a havi 4 960 Ft, az éves 44 660 Ft, míg a megyei matrica (megyénként) 5 200 Ft-ba kerül. A D1M kategória árai a következők: heti matrica 1 530 Ft, havi 2 600 Ft, éves országos 44 660 Ft, megyei matrica 5 200 Ft.

A D2 díjkategóriában a 10 napos autópálya-matrica 7 270 Ft, a havi 9 930 Ft, az éves e-matrica 44 660 Ft, míg a megyei 10 390 Ft.

A B2 kategória árai: 10 napos matrica 16 110 Ft, havi matrica 22 830 Ft, éves autópálya-matrica 207 770 Ft, megyei matrica 20 7800 Ft.

Az U díjkategóriában a 10 napos matrica ára 3 640 Ft, a havi matrica 4 970 Ft, az éves matrica 44 660 Ft és a megyei autópálya-matrica 5 200 Ft.

 

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Többen rosszul lettek a csengeri börtön építése közben

Többen rosszullétre panaszkodtak hétfőn a csengeri börtön építésében résztvevők közül - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos... Teljes cikk

Sikkasztás miatt emeltek vádat egy postavezető ellen

A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádat emelt egy volt postavezetővel szemben, aki a postai befizetéseket saját céljaira fordította - közölte a... Teljes cikk

Z-generációs álommeló - most bárkiből lehet utazási influencer

Tavalyhoz hasonlóan vajon most is lesz magyar kiválasztott, aki párjával együtt 4 héten át belekóstolhat abba, hogy milyen az utazási influencerek... Teljes cikk