kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Autópálya-matrica vásárlás előtt állsz? Ezek a legfontosabb tudnivalók!

Friss a jogosítványod, és most először fogsz vezetni élesben az autópályán? Vagy régóta nem vezettél a sztrádán, de most kelleni? Bármi is legyen az ok, segítünk néhány hasznos információval, hogy felkészülten vághass neki az útnak.

Magyarországon vannak fizetős és ingyenes utak. Ahhoz, hogy díjköteles utakon autózhass, érvényes autópálya-matricával kell rendelkezni, ami arra gépjárműre érvényes, amivel felhajtasz a sztrádára. Illetve a gépjármű mellett az is fontos, hogy időben is érvényes legyen, de máris pontosítjuk az információkat!

autópálya

Kezdjük az elején!

A magyarországi autópályák használata néhány kivételtől eltekintve díjköteles. A díjat, vagyis a jogosultságot elektronikus autópálya-matrica formájában kell megfizetni, mindig az autópályára lépést megelőzően.

Vagyis az autópálya-matrica vásárlás az első lépés, amit online a leggyorsabb és egyszerűbb megvenni. A jogosultságok ellenőrzése a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. feladata.

Ingyenesen használható utak 2021-ben

A 2021. január 1-től a hatályos rendelet szerint az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

•  Az M0-ás autóút alábbi szakaszai:

-  az 1-es számú főút és az M5-ös autópálya közötti szakasz,

-  az M4-es autóút és az M3-as autópálya közötti szakasz,

-  Megyeri híd (a 2-es számú főút és a 11-es számú főút közötti szakasz).

•  Az M31-es autópálya.

•  Az M4-es autóút Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza.

•  Az M4-es autóút Abony észak csomóponttól kelet felé vezető szakasza.

•  Az M44-es autóút.

•  Az M60-as autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58-as és 5826-os számú utak között.

•  Az M8-as autópálya

•  Az M9-es autóút 6-os számú főút és az 51-es számú főút közötti szakasza.

•  Az M9-es autóút (61-es számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza.

Autópálya-matrica díjkategóriák

Most, hogy már tudod, melyek az ingyenes használható utak, jó tudni azt is, hogy mennyibe kerül, ha mégis egy fizetős szakaszon szeretnél haladni, amihez autópálya-matricát kell vásárolni.

Egy adott gépjárműre érvényes díjkategória kiválasztásakor figyelembe kell venni az érvényes forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzésekben (J – járműkategória, F.1 - megengedett legnagyobb össztömeg, S.1 - szállítható személyek száma), vagy más, a járműre kiadott egyéb hiteles okmányban foglaltak szerint a jármű fajtáját és műszaki adatait is. Tehát a díjkategóriák az alábbiak lehetnek: D1M, D1, D2, B2, U.

autopalya

Autópálya-matrica árak 2021-ben

Ha már tudod, hogy milyen díjkategórián belül kell megvásárolnod a gépjárműre a matricát, akkor már csak azt kell eldönteni, hogy milyen típusú e-matricára lesz szükséged: 10 naposra, havira, évesre vagy megyeire.

Fontos infó, hogy éves autópálya-matricát már nem érdemes vásárolni az év hátralévő részére. Azt is jó tudni, hogy 1, azaz egynapos autópálya-matrica nem elérhető, vagyis nincs Magyarországon.

A D1 díjkategóriában a 10 napos autópálya-matrica 3 640 Ft, a havi 4 960 Ft, az éves 44 660 Ft, míg a megyei matrica (megyénként) 5 200 Ft-ba kerül. A D1M kategória árai a következők: heti matrica 1 530 Ft, havi 2 600 Ft, éves országos 44 660 Ft, megyei matrica 5 200 Ft.

A D2 díjkategóriában a 10 napos autópálya-matrica 7 270 Ft, a havi 9 930 Ft, az éves e-matrica 44 660 Ft, míg a megyei 10 390 Ft.

A B2 kategória árai: 10 napos matrica 16 110 Ft, havi matrica 22 830 Ft, éves autópálya-matrica 207 770 Ft, megyei matrica 20 7800 Ft.

Az U díjkategóriában a 10 napos matrica ára 3 640 Ft, a havi matrica 4 970 Ft, az éves matrica 44 660 Ft és a megyei autópálya-matrica 5 200 Ft.

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk