kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Az ázsiai vendégmunkások beválása a toborzás minőségétől függ

Az Aarenson Consulting tapasztalatai szerint három kérdéskör foglalkoztatja azokat a hazai munkaadókat, akik helyi, vagy közeli munkaerő híján az ázsiai vendégmunkások alkalmazásán gondolkoznak. Hosszú távon számíthatunk-e a munkájukra? Mennyi idő alatt érkeznek meg a munkások? Milyen bérért dolgoznak?

Ázsiai munkavállalók - Aarenson Consulting-
images

Ezek nagyon különböző témaköröknek tűnnek, de a hazai toborzásban több mint másfél évtizedes, az ázsiai munkaerő-közvetítésben pedig több éves gyakorlatunk azt mutatja, hogy már a folyamat legelején, a munkások hazájában történő toborzásnál eldől, hogy tudunk-e ezekre a kérdésekre elfogadható, pozitív választ adni.

Az ázsiai vendégmunkások szorgalma, munkabírása, a munkához való hozzáállása mind segít a termelékenység javításában. Ezt természetesen nem csak a hazai cégek tudják, hanem Európa-, sőt világszerte. Az ázsiai munkásokért zajlik egy verseny, amelybe mi is időben beneveztünk, azonban nem elég felvenni a munkásokat, meg is kell őket tartani. Az Aarenson már a toborzás kezdetétől kiemelt figyelmet szentel a megbízható, stabil létszám összeállítására, így a munkaerő megtartás már az első szűréskor elindul.

Ezért mi azt állítjuk, hogy csakúgy, mint a belföldi munkaerő-kiválasztásnál, vagy a diplomás pozíciók betöltésekor, az ázsiai kékgalléros vendégmunkások közvetítése esetében is a toborzás minősége, szakmaisága határozza meg, sikeres lesz-e hosszútávon a projekt.

Ázsiai vendégmunkások Magyarországon

Vietnámi munkavállalók Magyarországon

Az ázsiai munkások toborzásához sokéves szakmai rutin kell

Az Aarenson Consulting több éve folytat professzionális toborzás-kiválasztást Vietnám több nagyvárosában. Elvégzi az engedélyeztetést, és a beutaztatást is. Ezzel akár közvetlenül a munkaadó cégeknek, vagy a hazai, minősített munkaerő-kölcsönzőknek is komplex toborzási szolgáltatást nyújt. Mondja el munkaerő-igényét, és tájékoztatjuk az ázsiai munkavállalók foglalkoztatásának lehetőségeiről.

Az utóbbi 2 évben mind a munkaadók, mind a munkaerő-kölcsönző cégek részéről ugrásszerűen megnövekedett az igény az ázsiai, főként vietnámi munkások iránt. Ezt az igényt számos toborzó vállalkozás igyekszik kiszolgálni, túlnyomó többségében olyanok, amelyeket kifejezetten ez a friss igény hívott életre, korábban nem foglalkoztak toborzással.

Azonban a HR szolgáltatásban eltöltött lassan két évtized tapasztalata azt mondatja velünk, hogy az ázsiai munkások toborzásakor is létfontosságú a rutin, szakértelem, a szakma magas fokú ismerete, és a beágyazódottság.

A toborzás minősége előrevetíti a külföldi munkaerő magyarországi sikerességét

Amikor egy munkaadó ajánlatot kér tőlünk, mindig hangsúlyozzuk, hogy a munkaerő-toborzás kétirányú folyamat. Nem csak mi tájékozódunk részletesen a jelöltről, hanem a jelöltet is tájékoztatnunk kell a feladatról, és minden körülményről. Ez abban az esetben különösen fontos, ha egy minden értelemben távoli helyszínről toborzunk munkaerőt.

Ahhoz, hogy megbízható munkásokat hozzunk be, el kell érnünk, hogy felelős döntésük legyen az, hogy Magyarországra jönnek dolgozni. Ehhez pedig részletes tájékoztatást kell adnunk a bérezésről, a munkaidőről, a munkaszerződés tartalmáról. Sőt, fotókat, videókat mutatunk be számukra a majdani munkahelyükről, szállásukról, és a településről is, ahova várjuk őket. Ez többletmunka, de nagyban elősegíti a későbbi munkaerő-megtartást.

Az idő pénz, na meg munkaerő!

Harmadik országbeli munkavállalók esetén a toborzás nem húzódhat el. Ugyanis a vízumengedély ügyintézése hosszadalmas, időbeli kifutása gyakran kiszámíthatatlan. Ahhoz, hogy munkaerő-gazdálkodás szempontjából még tervezhető időn belül maradjon a folyamat, hogy határidőket tudjunk tartani, mindent meg kell tennünk azért, hogy a szolgáltatási szakasz a lehető leggyorsabban lefusson.

Ugyanilyen fontos az engedélyeztetési eljárás pontos, és gyors előkészítése is, hiszen egy hiányosan beadott dokumentáció akár az egész vízum kiadási procedúrát leállíthatja. Nem túlzás azt állítani, hogy ez egy rendkívüli precizitást igénylő, sokrétű feladat, amely rutint, és megfelelő adminisztratív erőforrást, létszámot igényel.

Az ázsiai vendégmunkások fizetése napról napra változó

Talán nem gondolunk rá, de az ázsiai betanított, vagy szakmunkások magyarországi bére valójában napról napra, a forint árfolyamával együtt változik. Egy vendégmunkás, legyen az vietnámi, vagy bármilyen más nemzetből való, vagy a két nagy, az egész világon használt valutában, vagy a saját országának a pénzében számolja a fizetését. Miért? Azért, mert egy vendégmunkás a fizetésének nagyrészét hazaküldi. Egy ázsiai munkás elsődleges célja az otthoni családjának anyagi támogatása.

Éppen ezért nagyon sok múlik a bérigények egyeztetésén, a fizetési ajánlatok egyértelmű kommunikációján. Meg kell értetnünk a munkásokkal a hazai árfolyamhelyzetet, mert ha csak itt szembesül vele, könnyen előfordulhat, hogy emiatt mond fel.

A rövid konklúzió az, hogy az ázsiai munkások foglalkoztatása remek megoldás a munkaerőhiányra, de fontos, hogy a folyamat az első lépésektől kezdve megbízhatóan, szakértelemmel legyen vezetve. Így lehetséges, hogy az Aarenson Consulting, a hazai közvetítéseivel azonosan, a vietnámi munkaerő toborzásra is garanciát nyújt.

Bogdanovits Péter
Az ázsiai munkások toborzására szakosodott Aarenson Consulting ügyvezetője

Nyitókép: Az ázsiai munkások foglalkoztatása segíthet a munkaerőhiány leküzdésében

(Támogatott tartalom)

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Németország kinyitotta álláspiacát a szakképzettek előtt

Tavaly novemberben lépett hatályba - egyes rendelkezései idén fognak - az új német szakképzett bevándorlásról szóló törvény, amely jelentősen... Teljes cikk

"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk