Megjelent: 1 éve

Az ázsiai vendégmunkások beválása a toborzás minőségétől függ

Az Aarenson Consulting tapasztalatai szerint három kérdéskör foglalkoztatja azokat a hazai munkaadókat, akik helyi, vagy közeli munkaerő híján az ázsiai vendégmunkások alkalmazásán gondolkoznak. Hosszú távon számíthatunk-e a munkájukra? Mennyi idő alatt érkeznek meg a munkások? Milyen bérért dolgoznak?

Ázsiai munkavállalók - Aarenson Consulting-
images

Ezek nagyon különböző témaköröknek tűnnek, de a hazai toborzásban több mint másfél évtizedes, az ázsiai munkaerő-közvetítésben pedig több éves gyakorlatunk azt mutatja, hogy már a folyamat legelején, a munkások hazájában történő toborzásnál eldől, hogy tudunk-e ezekre a kérdésekre elfogadható, pozitív választ adni.

Az ázsiai vendégmunkások szorgalma, munkabírása, a munkához való hozzáállása mind segít a termelékenység javításában. Ezt természetesen nem csak a hazai cégek tudják, hanem Európa-, sőt világszerte. Az ázsiai munkásokért zajlik egy verseny, amelybe mi is időben beneveztünk, azonban nem elég felvenni a munkásokat, meg is kell őket tartani. Az Aarenson már a toborzás kezdetétől kiemelt figyelmet szentel a megbízható, stabil létszám összeállítására, így a munkaerő megtartás már az első szűréskor elindul.

Ezért mi azt állítjuk, hogy csakúgy, mint a belföldi munkaerő-kiválasztásnál, vagy a diplomás pozíciók betöltésekor, az ázsiai kékgalléros vendégmunkások közvetítése esetében is a toborzás minősége, szakmaisága határozza meg, sikeres lesz-e hosszútávon a projekt.

Ázsiai vendégmunkások Magyarországon

Vietnámi munkavállalók Magyarországon

Az ázsiai munkások toborzásához sokéves szakmai rutin kell

Az Aarenson Consulting több éve folytat professzionális toborzás-kiválasztást Vietnám több nagyvárosában. Elvégzi az engedélyeztetést, és a beutaztatást is. Ezzel akár közvetlenül a munkaadó cégeknek, vagy a hazai, minősített munkaerő-kölcsönzőknek is komplex toborzási szolgáltatást nyújt. Mondja el munkaerő-igényét, és tájékoztatjuk az ázsiai munkavállalók foglalkoztatásának lehetőségeiről.

Az utóbbi 2 évben mind a munkaadók, mind a munkaerő-kölcsönző cégek részéről ugrásszerűen megnövekedett az igény az ázsiai, főként vietnámi munkások iránt. Ezt az igényt számos toborzó vállalkozás igyekszik kiszolgálni, túlnyomó többségében olyanok, amelyeket kifejezetten ez a friss igény hívott életre, korábban nem foglalkoztak toborzással.

Azonban a HR szolgáltatásban eltöltött lassan két évtized tapasztalata azt mondatja velünk, hogy az ázsiai munkások toborzásakor is létfontosságú a rutin, szakértelem, a szakma magas fokú ismerete, és a beágyazódottság.

A toborzás minősége előrevetíti a külföldi munkaerő magyarországi sikerességét

Amikor egy munkaadó ajánlatot kér tőlünk, mindig hangsúlyozzuk, hogy a munkaerő-toborzás kétirányú folyamat. Nem csak mi tájékozódunk részletesen a jelöltről, hanem a jelöltet is tájékoztatnunk kell a feladatról, és minden körülményről. Ez abban az esetben különösen fontos, ha egy minden értelemben távoli helyszínről toborzunk munkaerőt.

Ahhoz, hogy megbízható munkásokat hozzunk be, el kell érnünk, hogy felelős döntésük legyen az, hogy Magyarországra jönnek dolgozni. Ehhez pedig részletes tájékoztatást kell adnunk a bérezésről, a munkaidőről, a munkaszerződés tartalmáról. Sőt, fotókat, videókat mutatunk be számukra a majdani munkahelyükről, szállásukról, és a településről is, ahova várjuk őket. Ez többletmunka, de nagyban elősegíti a későbbi munkaerő-megtartást.

Az idő pénz, na meg munkaerő!

Harmadik országbeli munkavállalók esetén a toborzás nem húzódhat el. Ugyanis a vízumengedély ügyintézése hosszadalmas, időbeli kifutása gyakran kiszámíthatatlan. Ahhoz, hogy munkaerő-gazdálkodás szempontjából még tervezhető időn belül maradjon a folyamat, hogy határidőket tudjunk tartani, mindent meg kell tennünk azért, hogy a szolgáltatási szakasz a lehető leggyorsabban lefusson.

Ugyanilyen fontos az engedélyeztetési eljárás pontos, és gyors előkészítése is, hiszen egy hiányosan beadott dokumentáció akár az egész vízum kiadási procedúrát leállíthatja. Nem túlzás azt állítani, hogy ez egy rendkívüli precizitást igénylő, sokrétű feladat, amely rutint, és megfelelő adminisztratív erőforrást, létszámot igényel.

Az ázsiai vendégmunkások fizetése napról napra változó

Talán nem gondolunk rá, de az ázsiai betanított, vagy szakmunkások magyarországi bére valójában napról napra, a forint árfolyamával együtt változik. Egy vendégmunkás, legyen az vietnámi, vagy bármilyen más nemzetből való, vagy a két nagy, az egész világon használt valutában, vagy a saját országának a pénzében számolja a fizetését. Miért? Azért, mert egy vendégmunkás a fizetésének nagyrészét hazaküldi. Egy ázsiai munkás elsődleges célja az otthoni családjának anyagi támogatása.

Éppen ezért nagyon sok múlik a bérigények egyeztetésén, a fizetési ajánlatok egyértelmű kommunikációján. Meg kell értetnünk a munkásokkal a hazai árfolyamhelyzetet, mert ha csak itt szembesül vele, könnyen előfordulhat, hogy emiatt mond fel.

A rövid konklúzió az, hogy az ázsiai munkások foglalkoztatása remek megoldás a munkaerőhiányra, de fontos, hogy a folyamat az első lépésektől kezdve megbízhatóan, szakértelemmel legyen vezetve. Így lehetséges, hogy az Aarenson Consulting, a hazai közvetítéseivel azonosan, a vietnámi munkaerő toborzásra is garanciát nyújt.

Bogdanovits Péter
Az ázsiai munkások toborzására szakosodott Aarenson Consulting ügyvezetője

Nyitókép: Az ázsiai munkások foglalkoztatása segíthet a munkaerőhiány leküzdésében

(Támogatott tartalom)

 

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért fukarkodnak a munkáltatók az állásinterjún adott visszajelzésekkel?

Jó ötlet-e az állásinterjú végén megkérdeznie a pályázónak, hogy milyennek látták a teljesítményét, milyenek az esélyei? Jogában áll-e... Teljes cikk

Mely harmadik országokból érkező vendégmunkásokat foglalkoztatják előszeretettel Európában és Magyarországon?

Év elején mindig friss adatokkal rendelkezünk, nem csak a hazai, de az európai munkaerőpiac alakulásáról is. Érdemes áttekinteni, melyek a... Teljes cikk

Fülöp-szigeteki ápolók menthetik meg a német egészségügyet

Németország ápolókat toboroz a Fülöp-szigetekről, hogy enyhítse a vészes munkaerőhiányt. Így viszont az ázsiai országban nincs elég... Teljes cikk