Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 5 éve

Az életem képernyők bámulásával telt

images

Vannak, akiknek egyszerűen elege lesz a taposómalomból, és ki akarnak szállni (legalábbis egy időre) a mókuskerékből, közelebb akarnak kerülni a természethez. Ahogy ez egy nemrég szintén a HR Portálon megjelent beszámolóbanolvasható volt, egy amerikai pár az „amerikai álmot” éppen Magyarországon akarja megvalósítani. Egy New York-i újságíró Noelle Hancock is hasonló lépésre szánta el magát, igaz, a Karib-szigeteket szemelte ki úti célként.

Számára is túl sok lett a határidő, megunta, hogy a „Google-naptár” szerint élje az életét. Egy nagyvárosban, különösen New Yorkban, az élet drága, így ahhoz, hogy ott valaki a megfelelő színvonalon tudjon élni, sok pénz kell és még többet kell érte dolgozni, ami gyakran az élet egyéb területeinek rovására megy, így könnyen bekövetkezik a kiégés.
Két mondatot mindenképpen érdemes szó szerint idézni a Cosmopolitanben megjelent beszámolóból, amely alighanem sokak tapasztalatára rímelhet: „Az életem képernyők bámulásával telt, legyen az iPhone, laptop vagy mobil. Stresszes és motiválatlan voltam.”

Ha valaki állandóan a szabadságra gondol, mindig valahol máshol lenne, mert az élete, a munkája bár kényelmes, de nem okoz örömet, akkor lehet, hogy valójában érdemes új életet kezdenie, akár egy másik országban. (Ezekről a kísérletekről számos cikk jelenik meg a nemzetközi sajtóban, de kérdés valójában milyen sikerrel jár egy ilyen kilépés, különösen, ha valaki később vissza szeretne illeszkedni a hazája munkaerőpiacára, a dolog - legalábbis Magyarországon - nem egyértelmű.)

Mindenesetre komoly bátorság kell a már emlegetett kiugráshoz a komfortzónából. Hogy mennyire átgondolt lépés olyan helyre költözni, ahol az ember még nem is járt, csak ígéretes képeket látott róla a Google oldalain? Kék tenger, homokos part és pálmafák. Ezen lehet vitatkozni, Noelle Hancock mindenesetre meglépte. Méghozzá szülei meglepetésére és aggodalmára igen éles karrierváltást is véghezvitt egyben, a Yale-n végzett, 31 éves újságíró kezdetben fagylaltot árult, mostanra pedig bárban szolgál ki.

Ahogy az elején utaltam rá, történetünk szereplőjének is, sok karrierváltóhoz hasonlóan, az okozott örömet, hogy a kezével dolgozik, a munkája így szó szerint könnyebben megfogható, és bár itt alkotásról igazából nem beszélhetünk, a közvetlen interakció az emberekkel, szintén teljesen más élményt adott a munkában, mint amikor valaki főként e-mailben, üzenetekben és telefonon kommunikál. Az ilyen munka másik előnye pedig, hogy amikor valaki befejezi az aznapi műszakot, akkor leteszi a kanalat és nem kell az idő további részében a be nem fejezett feladatokon, következő projekteken rágódnia, esetleg hazaérve megírni még néhány e-mailt, befejezni egy cikket, jelentést.

Ez az életmód nyilvánvalóan teljesen másfajta örömöket, másnak a megélését jelenti, mint egy hagyományos, lineáris karrier. Bár egyáltalán nem látszik, hogy merre tart, és mik lesznek az állomásai, de éppen ez a bizonytalanság, a nem minden eshetőségre kész terv egyben szabadságot is ad.

Egy karrierváltás előtt azonban érdemes átgondolni, ha nem az ismeretlenbe vetjük bele magunkat, mint a fenti példában Noelle Hancock, például azt, hogy csak az adott állásból van elegünk vagy valóban új karrierre vágyunk. Ehhez pedig azt kell megtalálni, hogy mik számunkra a legfontosabb értékek, amelyek mentén dolgozni szeretnénk. Ha ezek nincsenek meg, mondta a Forbes magazinnak Dr. Michael Woodward szervezetpszichológus, akkor könnyen elkövethetjük ugyanazokat a hibákat az új állás választásánál, amit korábban.

Két fontos dolgot mindenképpen tekintetbe kell venni, ezek egyike, hogy tisztában kell lennünk azzal mit is szeretnénk csinálni, de mindehhez az sem árt, hogyha tudjuk, hogy a piac erre mennyire nyitott, illetve milyen elvárásoknak kell megfelelni, ha az adott területre be akar valaki törni. Ez ugyanis nem feltétlenül egyszerű dolog. Például jó, ha felmérjük, hogy a rendelkezésre álló tapasztalatunk milyen előnnyel szolgálhat az új területen, milyen készségeink vannak, amelyeket az új helyzetben is kamatoztathatunk, annak ellenére, hogy így is nyilván sok tanulás áll a karrierváltó előtt.

Ha Ön is váltáson gondolkodik, íme egy önéletrajz-minta, mely hasonló helyzetekben használható.

Fotók: Noelle Hancock
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter