kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Bárhonnan a világból ide tudunk hozni képzett munkavállalókat: Küzmös László - Get Work Trend

Külföldi vendégmunkások nélkül egyre nehezebb a cégeknek a megrendeléseket teljesíteni. Nemcsak nálunk, hanem szerte Európában. A magyar kormány nyáron gyorsította a külföldiek toborzását 11 országból, a Get Work Trend az elsők között szerzett minősített foglalkoztatói státuszt. Milyen előnyei vannak a külföldiek alkalmazásának? Milyen buktatókra figyeljünk? Küzmös László a Get Work Trend munkaerő-kölcsönző cég tulajdonosa válaszol. 

Küzmös László Get Work Trend tulajdonos-

Nem unikális magyar történet a külföldi munkavállalók behozatala az EU területére. Az Eurostat statisztikája szerint a tagállamok 2020-ban 903 000 munkavállalási célú tartózkodási engedélyt adtak ki első alkalommal. Ennek több mint felét (503 000) Lengyelország nagyrészt Ukrajnából érkező munkavállalóknak, de a spanyol munkaerőpiac is felszívott 81 000 külföldit az EU-n kívülről. Magyarországra tavaly 31 840 vendégmunkás érkezett, nagyjából ugyanannyi, mint Portugáliába (32 666), Horvátországba (31 816) és Csehországba (29 217). A nagy tagországok pedig főként EU-n belülről vesznek fel vendégmunkásokat, ami ebben a statisztikában nem jelenik meg.

Az európai gazdaságoknak - közte a magyarnak - a bővüléshez újabb munkás kezekre van szüksége. Ám továbbra is nagy a kékgalléros munkaerőhiány: szak- és betanított munkásokat rendkívül nehéz találni. Hiányszakma még a hegesztő, a targoncás, a gépkezelő, a raktáros, a karbantartó, a sofőr, a mosogató és még hosszan lehetne folytatni a sort. Hogy mennyire nem egyszerű a helyzet, azt Küzmös László egy példával érzékelteti. “Egy budapesti gyártó cég bruttó 450 000 forintos alapbérrel és ingyenes szállással nem talált megfelelő számú betanított magyar munkást a közelmúltban és ez nem egyedi eset.” Ha pedig országon belülről nem toborozható a megfelelő létszám, akkor az igény a külföldiek felé tolódik el. “Akik távolról – például Mongóliából - idejönnek, hosszabb távra terveznek, a pénzkeresés miatt érkeznek, körükben minimális a fluktuáció, a táppénzes napok száma és a váltási hajlandóság” - sorolja a külföldiek előnyeit Küzmös László.

A magyar kormány is érzékelte a gazdaság munkaerő-éhségét, és nyáron könnyített a harmadik országbeli munkavállalók toborzásán. A feltételeknek megfelelő minősített kölcsönzők 11 országból gyorsított eljárással hozhatnak be Magyarországra külföldieket kölcsönzés keretében 2 éves határozott idejű munkaszerződéssel, ami igény esetén hoszabbítható. Az érintett országok: Fülöp-szigetek, Indonézia, Vietnám, Mongólia, Ukrajna, Fehéroroszország, Kazahsztán, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró.

A Get Work Trend az elsők között kapott ilyen minősítést, és azóta kiépítette az országokban partnerhálózatát. “Bárhonnan a világból tudunk képzett szakembereket hozni. A kormányzati programban szereplő 11 országból egy-két hónap alatt itt vannak a munkavállalók. Ha egy cég saját állományba szeretné venni őket vagy más országokból venne fel, akkor kicsit tovább tart, de az is megoldható” - mondja Küzmös László. Az ügyvezető hozzáteszi, hogy aki 4-6 hónap múlva tervez bővülést, neki is most kell elindítania a folyamatot. Érdemes egy országra fókuszálni, így idegen nyelvben könnyebb átállítani a működést, a munkautasításokat és az adminisztrációt.

Az utóbbi években Ukrajna volt a magyar cégek első számú toborzási területe. Továbbra is fontos célország, ám az ottaniak már inkább Nyugat-Európa felé kacsingatnak, Magyarországot sokan ugródeszkának (vagy referenciának) tekintik például egy müncheni állásajánlathoz. Vietnám, Mongólia, India felé lát növekvő munkaadói érdeklődést a Get Work Trend. A mongolok a feldolgozóiparban, az indiaiak az építőiparban váltak be a cégeknél. Indiából - lévén nincs a 11 ország között - kicsit hosszabb az átfutási idő, ám aki alkalmazta őket, jó tapasztalatokról számol be: szakképzettek, motiváltak, beszélnek angolul, nagy számban jelentkeznek, gyorsan betanulnak. Az EU-ban tavaly egyébként 39 000 indiai állampolgár kapott munkavállalási célú tartózkodási engedélyt első alkalommal.

Így zajlik a toborzás

Amint a megbízó a Get Work Trendnek jelzi, hogy mennyi munkavállalót, milyen feladatra, milyen elvárásokkal, milyen juttatási csomaggal keres, akkor ezeket az információkat a cég megosztja a helyi toborzóikkal. A kulturális különbségek miatt több információt kapnak az országról, a településről, a munka jellegéről, hová és milyen körülmények közé érkeznek.
A munkaköri profil alapján a toborzó kint keres, előszűr, átküldi a fényképes CV-ket a Get Work Trendnek, amelyet a cég megoszt a megbízóval. Ezt követi egy kinti személyes és egy videóinterjú a magyar megbízó partner részvételével. Fizikai munkakörökben a tesztelés - például kézügyesség, összeszerelés - is kint történik ugyanazokkal az eszközökkel, mint nálunk. Ezeket a teszteket az ügyfél is megnézheti online streamen, felvett videóban vagy személyesen is interjúzhat. Amikor az ügyfél jelzi, kiket szeretne, akkor elindul az ügyintézés, amit teljes egészében a Get Work Trend végzi.

Küzmös László elmondta, hogya sikeres toborzás kulcsa az, hogy kint, a célországban úgy válasszunk ki, hogy közel 100 százalékos legyen a beválás. Ott lehet egy bővebb adatbázist építeni az alkalmas jelöltekről, ám a repülőgépre csak annyi munkavállalót ültessünk fel, amennyit alkalmazunk. Érdemes a megbízónak is kilátogatnia és személyesen találkoznia az utolsó körös, szerződés aláírása előtt álló munkavállalókkal.

Ezt követően a Get Work megszervezi a Magyarországon belüli szállítást, fogadja őket a reptéren és elszállítja a szálláshelyre őket. Igény esetén tolmácsol is nekik a személyes ügyintézésben, az esetleges problémák megoldásában.

Fontos a szálláson a gyors internet

Mi kell ahhoz, hogy a külföldiek jól érezzék magukat Magyarországon és a legjobbjukat hozzák ki a munkahelyen? Küzmös László az emberi bánásmódot emeli ki elsőként, amihez érdemes tréningezni a középvezetőket. Ezen kívül fel kell készíteni a kulturális és kommunikációs különbségekre mind az érkezőket, mind a hazai munkavállalókat.Szállásban és fizetésben ugyanazt adjuk, mint a magyar munkavállalóknak. Javasolt valamilyen hotline felállítása egy online kommunikációs platformon, ahol a vendégmunkások jelezhetik kéréseiket, problémáikat. A szálláson kulcskérdés a jó minőségű internetkapcsolat, hiszen ez az egyetlen csatorna az otthoniakkal való kapcsolattartásra. “Ha van erős net, akkor minden van, ha szakadozik, akkor sok lesz a panasz” - mondja a HR szakértő.

A nyitóképen Küzmös László

(Támogatott tartalom)

  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Minden váltáson gondolkodó munkavállaló potenciális jelölt

Kutatások szerint a munkavállalók közel egyharmada megfontolná a munkahelyváltást egy jó ajánlat miatt. Többszázezer betöltetlen pozíció jelzi,... Teljes cikk

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Teljes cikk

2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk