Megjelent: 2 éve

Bárhonnan a világból ide tudunk hozni képzett munkavállalókat: Küzmös László - Get Work Trend

Külföldi vendégmunkások nélkül egyre nehezebb a cégeknek a megrendeléseket teljesíteni. Nemcsak nálunk, hanem szerte Európában. A magyar kormány nyáron gyorsította a külföldiek toborzását 11 országból, a Get Work Trend az elsők között szerzett minősített foglalkoztatói státuszt. Milyen előnyei vannak a külföldiek alkalmazásának? Milyen buktatókra figyeljünk? Küzmös László a Get Work Trend munkaerő-kölcsönző cég tulajdonosa válaszol. 

Küzmös László Get Work Trend tulajdonos-

Nem unikális magyar történet a külföldi munkavállalók behozatala az EU területére. Az Eurostat statisztikája szerint a tagállamok 2020-ban 903 000 munkavállalási célú tartózkodási engedélyt adtak ki első alkalommal. Ennek több mint felét (503 000) Lengyelország nagyrészt Ukrajnából érkező munkavállalóknak, de a spanyol munkaerőpiac is felszívott 81 000 külföldit az EU-n kívülről. Magyarországra tavaly 31 840 vendégmunkás érkezett, nagyjából ugyanannyi, mint Portugáliába (32 666), Horvátországba (31 816) és Csehországba (29 217). A nagy tagországok pedig főként EU-n belülről vesznek fel vendégmunkásokat, ami ebben a statisztikában nem jelenik meg.

Az európai gazdaságoknak - közte a magyarnak - a bővüléshez újabb munkás kezekre van szüksége. Ám továbbra is nagy a kékgalléros munkaerőhiány: szak- és betanított munkásokat rendkívül nehéz találni. Hiányszakma még a hegesztő, a targoncás, a gépkezelő, a raktáros, a karbantartó, a sofőr, a mosogató és még hosszan lehetne folytatni a sort. Hogy mennyire nem egyszerű a helyzet, azt Küzmös László egy példával érzékelteti. “Egy budapesti gyártó cég bruttó 450 000 forintos alapbérrel és ingyenes szállással nem talált megfelelő számú betanított magyar munkást a közelmúltban és ez nem egyedi eset.” Ha pedig országon belülről nem toborozható a megfelelő létszám, akkor az igény a külföldiek felé tolódik el. “Akik távolról – például Mongóliából - idejönnek, hosszabb távra terveznek, a pénzkeresés miatt érkeznek, körükben minimális a fluktuáció, a táppénzes napok száma és a váltási hajlandóság” - sorolja a külföldiek előnyeit Küzmös László.

A magyar kormány is érzékelte a gazdaság munkaerő-éhségét, és nyáron könnyített a harmadik országbeli munkavállalók toborzásán. A feltételeknek megfelelő minősített kölcsönzők 11 országból gyorsított eljárással hozhatnak be Magyarországra külföldieket kölcsönzés keretében 2 éves határozott idejű munkaszerződéssel, ami igény esetén hoszabbítható. Az érintett országok: Fülöp-szigetek, Indonézia, Vietnám, Mongólia, Ukrajna, Fehéroroszország, Kazahsztán, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró.

A Get Work Trend az elsők között kapott ilyen minősítést, és azóta kiépítette az országokban partnerhálózatát. “Bárhonnan a világból tudunk képzett szakembereket hozni. A kormányzati programban szereplő 11 országból egy-két hónap alatt itt vannak a munkavállalók. Ha egy cég saját állományba szeretné venni őket vagy más országokból venne fel, akkor kicsit tovább tart, de az is megoldható” - mondja Küzmös László. Az ügyvezető hozzáteszi, hogy aki 4-6 hónap múlva tervez bővülést, neki is most kell elindítania a folyamatot. Érdemes egy országra fókuszálni, így idegen nyelvben könnyebb átállítani a működést, a munkautasításokat és az adminisztrációt.

Az utóbbi években Ukrajna volt a magyar cégek első számú toborzási területe. Továbbra is fontos célország, ám az ottaniak már inkább Nyugat-Európa felé kacsingatnak, Magyarországot sokan ugródeszkának (vagy referenciának) tekintik például egy müncheni állásajánlathoz. Vietnám, Mongólia, India felé lát növekvő munkaadói érdeklődést a Get Work Trend. A mongolok a feldolgozóiparban, az indiaiak az építőiparban váltak be a cégeknél. Indiából - lévén nincs a 11 ország között - kicsit hosszabb az átfutási idő, ám aki alkalmazta őket, jó tapasztalatokról számol be: szakképzettek, motiváltak, beszélnek angolul, nagy számban jelentkeznek, gyorsan betanulnak. Az EU-ban tavaly egyébként 39 000 indiai állampolgár kapott munkavállalási célú tartózkodási engedélyt első alkalommal.

Így zajlik a toborzás

Amint a megbízó a Get Work Trendnek jelzi, hogy mennyi munkavállalót, milyen feladatra, milyen elvárásokkal, milyen juttatási csomaggal keres, akkor ezeket az információkat a cég megosztja a helyi toborzóikkal. A kulturális különbségek miatt több információt kapnak az országról, a településről, a munka jellegéről, hová és milyen körülmények közé érkeznek.
A munkaköri profil alapján a toborzó kint keres, előszűr, átküldi a fényképes CV-ket a Get Work Trendnek, amelyet a cég megoszt a megbízóval. Ezt követi egy kinti személyes és egy videóinterjú a magyar megbízó partner részvételével. Fizikai munkakörökben a tesztelés - például kézügyesség, összeszerelés - is kint történik ugyanazokkal az eszközökkel, mint nálunk. Ezeket a teszteket az ügyfél is megnézheti online streamen, felvett videóban vagy személyesen is interjúzhat. Amikor az ügyfél jelzi, kiket szeretne, akkor elindul az ügyintézés, amit teljes egészében a Get Work Trend végzi.

Küzmös László elmondta, hogya sikeres toborzás kulcsa az, hogy kint, a célországban úgy válasszunk ki, hogy közel 100 százalékos legyen a beválás. Ott lehet egy bővebb adatbázist építeni az alkalmas jelöltekről, ám a repülőgépre csak annyi munkavállalót ültessünk fel, amennyit alkalmazunk. Érdemes a megbízónak is kilátogatnia és személyesen találkoznia az utolsó körös, szerződés aláírása előtt álló munkavállalókkal.

Ezt követően a Get Work megszervezi a Magyarországon belüli szállítást, fogadja őket a reptéren és elszállítja a szálláshelyre őket. Igény esetén tolmácsol is nekik a személyes ügyintézésben, az esetleges problémák megoldásában.

Fontos a szálláson a gyors internet

Mi kell ahhoz, hogy a külföldiek jól érezzék magukat Magyarországon és a legjobbjukat hozzák ki a munkahelyen? Küzmös László az emberi bánásmódot emeli ki elsőként, amihez érdemes tréningezni a középvezetőket. Ezen kívül fel kell készíteni a kulturális és kommunikációs különbségekre mind az érkezőket, mind a hazai munkavállalókat.Szállásban és fizetésben ugyanazt adjuk, mint a magyar munkavállalóknak. Javasolt valamilyen hotline felállítása egy online kommunikációs platformon, ahol a vendégmunkások jelezhetik kéréseiket, problémáikat. A szálláson kulcskérdés a jó minőségű internetkapcsolat, hiszen ez az egyetlen csatorna az otthoniakkal való kapcsolattartásra. “Ha van erős net, akkor minden van, ha szakadozik, akkor sok lesz a panasz” - mondja a HR szakértő.

A nyitóképen Küzmös László

(Támogatott tartalom)

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Átírhatja a munkaerőpiaci viszonyokat a januárban életbe lépett új szabályozás

2024. január 1-én lépett hatályba a kormányrendelet, mely több pontban is módosítja a külföldi munkavállalók kölcsönzésének jogszabályi... Teljes cikk

Egy szakma, ahol a 1,5 milliós fizetés már nem számít jónak

Úgy tűnik, a villamosmérnöki diploma a jelen és a jövő sláger végzettsége, de szinte mindenféle mérnöki szakmára van kereslet és komoly hiány... Teljes cikk

Üdvözli az új vendégmunkástörvényt a munkaerő-kölcsönző

A munkaerő-kölcsönzés szerepének erőteljes növekedésére számít a Pensum Group - közölte a humánerőforrás szolgáltató társaság a Budapesti... Teljes cikk