kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 13 éve

Békét kötöttek az iskolaszövetkezetek és a kölcsönzők

Néhány évvel ezelőtt még nyíltan ellenséges volt a munkaerő-kölcsönzők és az iskolaszövetkezetek viszonya. Mára megbékéltek egymással, és a megrendelések teljesítése érdekében vállalják a partnerséget a több mint kétszázezer munkavállalóval dolgozó szektorok szolgáltatói.

images

images

Megszűnhet az ellenségeskedés az atipikus foglalkoztatás körében évente mintegy kétszázezer munkavállalót kiközvetítő szolgáltatók, a munkaerő-kölcsönzők és az iskolaszövetkezetek között (létszámokat lásd a keretben). A közeli múltban a kölcsönzők többsége még indokolatlan versenyelőnyt jelentő rejtett munkaerő-kölcsönzéssel vádolta az iskolaszövetkezeteket, melyek a munkára nevelésre és a fiatalok biztonságos munkavégzésére hivatkozva védték kiváltságukat - a szerintük - a járulékmentességükre irigykedő kölcsönzőkkel szemben.


Vita a jog asztalánál - egyetértés a piacon?



A vita szakmai téren még nem zárult le, ezt jelzi, hogy a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (SZTMSZ) határozottan protestált a szövetkezei törvény év eleji módosításával kapcsolatban. Az indulásakor a Magyarországon működő külföldi multinacionális munkaerő-kölcsönzőket összefogó szövetség szerint a módosítás következménye lehetne, hogy "a Munka Törvénykönyve szerinti szabályok keretei között legálisan működő kölcsönző cégek által foglalkoztatott nem diák munkavállalók nagy száma szorul ki a munkaerőpiacról (és marad ez által jövedelem és biztosítási jogviszony nélkül), helyüket a biztosítási jogviszonnyal amúgy is rendelkező diákok veszik át". A szövetség vészjósló előrejelzése szerint mindez jelentősen csökkentené a társadalombiztosítás bevételeit és a költségvetés kiadásait is: növekedne a munkanélküliek és a szociális ellátásra szorulók létszáma. Végül ebből semmi nem igazolódott be, a szövetkezeti törvény módosítását az Alkotmánybíróság határozata - igaz, más indokra hivatkozva -alkotmányellenesnek nyilvánította.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai azt mutatják, 2009-ben 79 085 munkavállalónak volt munkajogi kapcsolata a munkaerő-kölcsönzőkkel, ez 32,3 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt évi létszám. Szakemberek véleménye szerint iskolaszövetkezeti tagként éves szinten mintegy 130-150 ezer diák vállal munkát (hivatalos adat nem áll rendelkezésre).


A jogi vita bármeddig folytatódhat, de a sürgető gazdasági érdekek a megállapodás felé mutatnak. A közös piacon működő - eddigi? - konkurensek ellenszenve mára megértéssé csitult, partnerséget vállalnak egymással, és úgy tűnik, a válság felgyorsította ezt a folyamatot. Egy a számos ok közül, amiért érdemes kölcsönzők és iskolaszövetkezetek együttműködése, hogy a rugalmasabb munkaidőben dolgozó és képzetlenebb diákok más területeken vethetők be, mint a kötött munkaidőre szívesebben elszerződő szaktudással rendelkező felnőtt munkavállalók. Az iskolaszövetkezet és a munkaerő-kölcsönző összefogásával egy szolgáltatás nagyobb eséllyel érvényesül a piacon, mert azt a megrendelőt sem veszíti el, amely hosszabb távon teljes munkaidőben venne igénybe képzett szakembereket, vagy csak heti pár órában van szüksége betanított munkaerőre: előbbi feladatot felnőttek kölcsönzésével, utóbbit diákmunka szervezőkkel oldja meg.

A piaci igények hatékonyabb kiszolgálása érdekében az ismertebb cégek közül többen nyíltan vállalt partneri kapcsolatban működnek. A nagyobb iskolaszövetkezetek közül a Fürge Diáknak a Humánia Kft. a társa, a Mind-Diák Szövetkezet a Humán Centrum Kft.-vel működik együtt és a Pannon Work is két lábon áll. A kölcsönző cégek közül a Trenkwalder két éve vette meg a Pensum Kft. és a Pensum Humánerőforrás fejlesztő Kft. többségi tulajdonát, így nyerve teret a diákmunka piacon.


Álláskeresés helyett munka?



- A két szolgáltató szektor nemcsak jól megfér a piacon, hanem jól kiegészítik egymást, növelve az álláskeresők elhelyezkedési esélyeit - mondta Kovács Kitti, a Diákmánia Iskolaszövetkezettel együttműködési partnerségi viszonyban működő Job and Career Kft. irodavezetője.

Az iskolaszövetkezeti és a munkaerő-kölcsönzésben történő foglalkoztatás közös jellemzője, hogy a megrendelő részére a kiválasztás, toborzás teljes egészében a szolgáltató cégek feladata. Mindkét esetben a szolgáltatónál, azaz a kölcsönbeadónál vagy az iskolaszövetkezetnél vannak állományban, szerződésben a munkavállalók, nem a megrendelő statisztikai létszámát növelik. Ezáltal a munkajogi felelősség, a bérszámfejtési és egyéb adminisztratív terhek mérséklődnek, ehhez jelentős idő- és költségmegtakarítás társul. Nagyobb létszámú projektben még jelentősebb segítséget kap a megrendelő HR osztálya.

Jelentős eltérés, hogy míg a diákmunkánál egy adott feladat elvégzésére az iskolaszövetkezet tervezi meg a létszámot, irányítja a diákmunkásokat, addig a munkaerő-kölcsönzésben a kölcsönvevő joga és lehetősége a munkavállalók utasítása, betanítása, munkaidejük szervezése.

A diákmunka jó alternatíva az egyszerűsített foglalkoztatás adminisztratív bonyolultságával szemben, elláthat betanított feladatokat, mint pl. a mezőgazdasági és egyéb, idényjellegű tevékenységek. A munkaerő-kölcsönzésben azonban több hónapra, betanított, szakmunkás és irodai területekre már tanulmányaikat befejezett, sokszor több éves tapasztalattal rendelkező szakemberek a keresettek.

Kovács Kitti szerint a diákmunka keretében foglalkoztatott tanulók nappalis jogviszonyuk végén pályakezdőként könnyebben elhelyezhetők: egyrészt értékes munkatapasztalatot szereztek több területen, ismerik a vállalatok elvárásait, másrészt munkába állásukat segíti az iskolaszövetkezetek együttműködése a munkaerő-kölcsönző cégekkel.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2000 forint az átlagos diákórabér, nyáron pedig újabb emelkedésre lehet számítani

A diákok foglalkoztatása még az egyszerűsített foglalkoztatásnál (EFO) is kedvezőbb ez a megoldás a cégek számára. Teljes cikk

Íme az UniYou Év Diákmunkahelye pályázatának győztesei

Hiánypótló kezdeményezést indított el tavaly az UniYou digitális iskolaszövetkezet, amely a diákmunkában dolgozó fiatalok számára hirdetett... Teljes cikk

A friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott, sokan mennének külföldre

A tanulás melletti munkavégzés leginkább a nem nappali munkarendben tanuló hallgatókat jellemzi. Teljes cikk