Megjelent: 10 éve

Búcsú a hagyományos foglalkoztatástól

A megállapítások a Kelly Global Workforce Index felmérés részei, amely mintegy 134.000 dolgozó véleményét gyűjtötte össze világszerte, köztük több mint 5.000 magyar munkavállalóét.
A felmérés arra is rávilágít, hogy majdnem minden negyedik válaszadó szeretne saját vállalkozást indítani - a lelkesedés e tekintetben az úgynevezett Y-generáció (a 18-29 éves korosztály) körében a legnagyobb, áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A már jelenleg is önálló, független (egyéni) vállalkozóként dolgozók között nagyobb számban vannak jelen az úgynevezett X-generáció (a 30-47 éves korosztály) illetve az "baby boomer" generáció (a 48-65 éves korosztály) képviselői, és a többségük férfi.

Jónás Anikó, a Kelly Services ügyvezető igazgatója szerint a gazdasági világválság következtében állásukat elvesztők közül sokan vállalkozóként, szabadúszóként vagy tanácsadóként kezdenek új életet. "Napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy saját kezükbe veszik karrierjük alakítását, és számukra az önfoglalkoztatás, vagyis az önálló vállalkozás indítása a személyes és szakmai sikerek elérésének lehetőségét kínálja." - mondta Jónás Anikó.

A magyarországi felmérés legfontosabb megállapításai a következők:

- A válaszadók14 százaléka már jelenleg is egyéni vállalkozóként dolgozik - a "baby boomer" generáció körében ez az arány 19 százalék, az X-generáció esetében 15 százalék, az Y-generáció tagjai között pedig 12 százalék.

- Arra a kérdésre, hogy mi gátolja őket leginkább egy önálló vállalkozás indításában, a többség a bizonytalan jövedelmet, a támogatás hiányát és a bukás kockázatát jelölte meg.

- A baby boomer illetve az X-generációk képviselői az Y-generáció tagjainál jobban bíznak abban, hogy megfelelő képességekkel, készségekkel rendelkeznek egy saját vállalkozáshoz.

- A válaszadók közel egyharmada véli úgy, hogy saját szakmai tudására, képességeire komoly kereslet van a piacon.

- A válaszadók 23 százaléka tervezi saját vállalkozás indítását - az Y-generáció körében ez az arány 26 százalék, az X-generáció esetében 22 százalék, a "baby boomer" generáció tagjai között pedig 17 százalék.

Az önálló vállalkozás vonzerejének növekedése egybeesik a vállalkozások alaptevékenységéhez nem tartozó, kiegészítő funkciók kiszervezésének (outsourcing) fokozott terjedésével - számos cég kiszervezéssel igyekszik csökkenteni állandó munkavállalóinak számát, ami viszont új lehetőségeket teremt külső, független vállalkozók számára.

Ha generációs szemszögből vizsgáljuk a kérdést, jól látható, hogy a fiatalabb munkavállalók idősebb társaiknál jobban lelkesednek a rugalmasabb, önállóbb munkavégzés iránt, amit a saját vállalkozás kínál.

A vállalkozóként foglalkoztatott dolgozók legjelentősebb koncentrációja az oktatás, a műszaki/mérnöki tudományok valamint az üzleti szolgáltatások területén figyelhető meg.

"Felmérésünk eredményei azt mutatják, hogy egyre többen folytatnak valamilyen fajta vállalkozási tevékenységet, vagy tervezik azt. A bizonytalanság ellenére a hagyományos foglalkoztatási keretek elhagyása vonzó perspektíva azoknak, akik a saját vállalkozás nyújtotta rugalmasságra vágynak - tette hozzá Jónás Anikó.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
10 tipp, hogy elkerüljük a túlmunkát home office alatt

A munkaidő a válság kezdete óta növekedett. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen nehéz időszakban otthonról könnyen hosszabban, többet dolgozunk. A helyzet... Teljes cikk

Ezeket a hibákat ne kövesd el online megbeszéléseken

A home office-ba küldött irodai dolgozók átálltak az online kapcsolattartásra, a világon milliók tanulják az internetes megbeszélések és tréningek... Teljes cikk

Dőlnek a digitális felajánlások távmunkához, oktatáshoz - Itt böngészhetsz!

Néhány nap alatt 174 digitális felajánlás érkezett a koronavírus-járvány miatt elindított Digitális összefogás kampányban. A home office-ba... Teljes cikk