kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 3 éve

Cafeteria: Évente többször változó igényekre kell felkészülni

A koronavírus-járvány a cégeket a juttatások terén is újratervezésre és improvizációra készteti. Fata László cafeteria szakértővel - aki a HR Portal 2021-es „Fókuszban a megélhetési juttatások!” elnevezésű, cafeteria várakozásokról szóló webinárjának vendége lesz - beszélgettünk kihívásokról, lehetséges kapaszkodókról.

images

Hogy látja, mennyire változtatja meg a juttatásokkal kapcsolatos igényeket a járványhelyzet?

A jelenlegi szituáció nem csak az igényeket változtatja meg, hanem olyan helyzetet teremt, amiben egyáltalán nem lehet stabil, akár megváltozott igényekre építeni. Ugyanis a munkavállalói igények és a környezet is folyamatosan változik. Például, lehetséges, hogy egészen addig nem fontos a járvány egy munkavállalónak, amíg a saját családjában meg nem betegszik valaki, amikor jó lenne valamilyen egészségügyi juttatásra támaszkodni. Vagyis az igények igen dinamikusan változhatnak.

A jogszabályi környezet is folyamatosan alakul, hiszen jelenleg például érvényben van egy, a távmunkában lévő munkatársak költségtérítésére vonatkozó rendelet 2021. február 8-ig. Vagy ott van a Széchenyi Pihenőkártyára vonatkozó könnyítés, amely szerint 2021. június 30-ig nem kell a feltöltött összeg után szociális hozzájárulási adót fizetni.

A munkáltatói célok és a munkavállalói igények összehangolása a kulcs a jó juttatási csomag összeállításához. Azonban jelenleg mindkét tényező képlékeny. A munkavállalók általában olyan juttatásokat tudnak jól elkölteni, amit ismernek, ami beleillik a költési szokásaikba. Azonban ez most nagyon egyéni és élethelyzet függő lett, például, hogy otthon dolgozik-e valaki, ez hosszabb távon így marad vagy sem, van-e járvány éppen vagy nincs.

A cégeknek azt a stratégiai tanácsot szoktam adni, hogy olyan rendszert igyekezzenek létrehozni a jövő évre, amit viszonylag könnyű alakítani, módosítani.

Mit tapasztalt az elmúlt időszakban, hogyan reagáltak a cégek a megváltozott helyzetre?

A lehetőségek nagyon szerteágazók. Sok helyen a SZÉP-kártyát érintő adócsökkentést igyekeztek átadni, visszaadni a munkavállalóknak az év második felében.

Jelenleg aktuális kérdés az egészéves együttműködés megköszönésének módja, különös tekintettel arra, hogy ez az év mindenkinek komoly kihívást jelentett. Viszont valószínűleg nem lehet úgy zárni az évet, ahogy máskor, karácsonyi vacsorával, partival, ahol összegyűlhet a cég. Így más megoldást kell találni, ami azonban számos adózási kérdést is felvet. Készítettünk erre vonatkozóan egy kutatást, illetve feltettünk kérdéseket a NAV-nak, amelynek részleteit a december 10-i panelbeszélgetésen szívesen megosztom.

Kapcsolódjon „Fókuszban a megélhetési juttatások!” elnevezésű, cafeteria várakozásokról szóló webinárunkhoz! Időpont: 2020. december 10. 14 óra.


Az elmúlt években a cafeteria sok „csapást”, változást szenvedett el, összességében milyen várakozással néz a 2021-es év elé ezen a területen?

Nehéz általánosságban fogalmazni. Meg kell kérdezni a munkatársakat, hogy mire van igényük. Nagyon más lesz annak a kollégának az elvárása, aki hazakerült home office-ba, neki lehet, hogy asztalra, székre, étkezésre van szüksége. Míg aki bejár, annak például a biztonságos utazás támogatására lenne igénye.

Aztán ott van a védőoltás vagy éppen a koronavírusteszt, mint juttatási lehetőség. Utóbbi így az ünnep előtt kifejezetten jól jöhet ahhoz, hogy karácsonykor például az idősebb rokonokkal is lehessen találkozni.

Az is egy érdekes kérdés, hogy meddig beszélünk valójában cafeteriáról? Vagyis mekkora szabadsága van a munkavállalónak a juttatási elemek válogatásban, és mi az, amivel a munkáltató meg akar oldani egy problémát, amivel célja van, és ezért fix juttatásként adja az alkalmazottainak.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon

A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi "alvó pénz" ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál. A kártyákon... Teljes cikk

Melyek a legnagyobb egészségpénztárak?

Három nagy szereplő határozza meg az egészségpénztárak piacát. A tavalyi évben mind taglétszámban, mind vagyonban nőtt a piac. Kik a nagy... Teljes cikk

Juttatási keret 2024-ben

Már 2022-ben látszott, hogy a 2019 óta tartó juttatási keret csökkenésének trendje megfordult. Az éves keretösszeg 2024-re is további növekedést... Teljes cikk