kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Covid-üzemmód a munkahelyeken: Elmű, Telekom, Posta, SAP, Richter

Nincs 100 százalék home office, ám a megkérdezett nagyvállalatok irodistái nagyrészt otthonról dolgoznak. Már szeptembertől újra elkezdték a szigorításokat: az egyterű irodákban kötelező a maszk, irodába lépés csak előzetes regisztrációval, valahol saját appal zajlik a kontaktkutatás. Év végi bulik csak online lesznek.

A koronavírus második hullámának megérkezésével, körülbelül másfél hónappal ezelőtt vezettek be új szabályokat a munkavégzésben az ELMŰ-ÉMÁSZ-nál. Steványik Tamás HR vezető elmondta, hogy a szellemi állomány A/B hetes rendszerben dolgozik. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók egyik csoportja az egyik héten home office-ban, a másik héten az irodából dolgozik, a másik csoport pedig fordított rendben, hogy ezzel is csökkenjen a fertőzés esélye. Nincs átjárás a kettő között: ha valakinek home office-os hete van, de feltétlenül be kell jönnie az irodába, akkor azt munkaidő előtt vagy után teheti meg.

A munkavállalók irodai hetükön is csak a feltétlenül szükséges időt töltik bent. “Eddig heti három napot jártam be, amit ettől a héttől kettőre vagy egyre csökkentek” - tette hozzá a HR vezető. Az áramellátás biztonságáért felelős üzemirányítók biztonságát kiemelten kezelik, őket rendszeresen tesztelik is. A call centeresek otthonról dolgoznak, de működik személyes ügyfélszolgálat is.

Irodába lépés: csak előzetes regisztráció után


Már az újabb veszélyhelyzet kihirdetése előtt jóval, szeptembertől ismét távmunkára állt át a Magyar Telekom, ahol most a munkavállalók 80 százaléka ebben a formába dolgozik. Telephelyeikre csak azok járnak be, akiknek a munkájához ez nélkülözhetetlen. Ők is szigorú keretek között dolgoznak, maszkot, fertőtlenítőszert kapnak a munkaadótól. A műszaki kollégák előzetes telefonos egyeztetést követően, védőfelszerelésben lépnek az ügyfelek lakásaiba.

Szintén részleges távmunkát vezetett be a Magyar Posta az irodai munkavállalóknál, ami több mint 3000 főt érint, a veszélyeztetett korcsoportok teljes távmunkában dolgoznak. A legtöbben kéthetente váltják a benti és az otthoni munkavégzést. A vállalatnál értekezletekre személyes találkozás helyett a Skype-ot javasolják. Szabályozták azt is, hogy a munkatársak vezetőjük felé jelezzék, ha megfertőződtek vagy közvetlen családtagjuk koronavírusos, ezért önkéntes karanténba vonulnak.

Előzetes regisztrációval fogadja kollégáit óbudai központi irodájában az SAP Hungary. Halpert Zsuzsa kommunikációs vezetőtől megtudtuk, bár nincs létszámlimit a tartózkodásra, a kollégáknak csak 8-10%-a használja most az irodát. Ebben szerepet játszhat az is, hogy pozíciótól függetlenül 2021 közepéig azt javasolja az SAP központja az összes kollégának, hogy aki teheti, dolgozzon otthonról és csak üzletkritikus esetekben jöjjön be.

A munkaállomásokat és tárgyalótermeket is csak a távolság betartásával, kisebb létszámban lehet használni és sajnos az olyan irodai szolgáltatásokat is, mint az edzőterem, öltözők, étterem, limitálnunk kellett a biztonságos működés érdekében. A maszkhasználatra, a fertőtlenítésre és a kollégák biztonságára kiemelten figyelünk. Központi regisztrációt követően lehet az irodába bemenni, és szigorúan csak a beléptető kártya használatával közlekedhetnek a kollégák, ami segít abban, hogy minden irodai mozgás visszakövethető legyen, ha esetlegesen kontaktkutatásra lenne szükség. Bármilyen egészségügyi tünet érzékelése esetén azt kérjük a munkatársaktól, hogy két hétig semmiképp ne jöjjenek be” - vázolta az intézkedéseket Halpert Zsuzsa.

Év végi parti: csak online


Az irodai szabályokról Steványik Tamás (ELMŰ-ÉMÁSZ) elmondta, hogy a minimum másfél méteres távolság mindenhol elvárás és az irodaházon belül biztosított. A saját iroda elhagyása után, épületen belül kötelező maszkot viselni. Szobán belül több munkavállalónál pedig ajánlják a maszkot. Az irodaházban maximum 5 fős személyes meetinget lehet tartani, ám csak akkor, ha a személyes találkozás szükséges.

Steványik TamásSteványik Tamás: A járványhelyzet után is tartós trend lehet a rugalmas munkavégzés.


A Richter Gedeon Nyrt. fehérgalléros dolgozói minimum 2 méterre ülhetnek az irodában egymástól, és egy légtérben dolgozók csak a cég által biztosított maszkban. A rendszeres fertőtlenítő takarítások, a légfertőtlenítés itt is a napi rutin része. Figyelnek a kontaktszám csökkentésére is. “Kiemelt eszközünk a védekezésben a gyors és hatékony kontaktkutatás, melyet egy belső fejlesztésű applikáció segítségével követünk nyomon, és amely lehetővé teszi, hogy az elsődleges kontaktokat rövid időn belül szeparáljuk és teszteljük” - válaszolta Beke Zsuzsa kommunikációs vezető.

Lesz-e év végi parti? - kérdeztük a cégektől. A válasz mindenhol ugyanaz: Személyes találkozással járó nem lesz, valamilyen online eseményt a legtöbb helyen tartanak.

Online, biztonságos keretek között mindenképpen helye van ennek. A vállalat egésze számára, több ezer kollégánk részvételével tervezünk közös évértékelést és ünneplést az online térben. Ezen kívül az egyes csapatok, szervezeti egységek is szerveznek hasonló digitális találkozókat” - válaszolta a Magyar Telekom.

Még zajlik a tervezés. Olyan játékos hangulatú, egy-másfél órás online programban gondolkodunk, ami összehozza a csapatokat” - válaszolta Steványik Tamás.

Az SAP-nál a vállalat globális vezetése virtuálisan tart videós köszöntőt és ehhez kapcsolódik online esemény is. A SAP anyacége a covid-járvány leküzdésében aktív civil szervezetek megsegítésére több százezer eurót adományoz. A munkatársak szavazáson dönthetik el, hogy milyen arányban részesüljenek a támogatásban az egyes szervezetek.

Heti 1-3 nap home office a járvány után is


Kíváncsiak voltunk arra is, hogy több mint fél év tapasztalattal milyennek látják a cégek a home office-os munkavégzési forma jövőjét.

Steványik Tamás szerint a járványhelyzet után is tartós trend lehet a rugalmas munkavégzés. A ELMŰ-ÉMÁSZ-nál a tervek szerint a munkavállaló kezdeményezésére és a vezető egyetértésével lehet majd home office-ból dolgozni és évi maximum 110 munkanapot, ami nettóban heti két munkanapot jelent.

Kezdetben sok vezető ódzkodott a home office-tól, ám amint látták, hogy működik, változott a megítélés. Ha meg tudod határozni, hogy mit, mikorra és milyen minőségben kérsz a munkavállalódtól, akkor teljesen mindegy, hogy azt a munkavállaló az irodában vagy máshol teljesíti. Ha megvan a bizalom és működik, akkor ez jó a munkaadónak és a munkavállalónak” - mondta Steványik Tamás.

Az SAP Hungary-nél is elindult már a hosszú távú home office-ra mutatkozó dolgozói igények felmérése. "Sok kolléga lenne nyitott erre a megoldásra, leginkább egy olyan vegyes konstrukcióban, hogy mellette heti 1-2 napon bejárna az irodába” - válaszolta Halpert Zsuzsa. A cégnél megkezdték egy új Flex Work Guideline - Working from Home szabályzat kialakítását. “Ahhoz, hogy veszélyhelyzettől függetlenül, hosszú távra is rugalmasan kiterjesszük az az otthonról történő munkavégzést, a munkatársak otthoni munkakörnyezetének auditjára lesz szükség, hogy megvizsgáljuk, hogy a munkavégzés helye megfelel-e a munkavédelmi előírásoknak” - jegyezte meg a kommunikációs vezető.

A Magyar Telekom a hibrid munkavégzésben látja a jövőt. “Ezt feladattípusonként tudjuk elképzelni. Lesznek napok, amikor az ötletelés, kreativitás kerül előtérbe, így a csapatok személyesen találkozhatnak az inspiráló tereinkben, Míg a megvalósítás, a koncentrált munka során home office-ban dolgoznak. Elképzelésünk szerint a Telekomnál ennek ideális aránya 40-60% lesz.

Nyitókép: Toni Koraza on Unsplash
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk