kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Családi napok, mint a sikeres employer branding eszköze

Manapság, mikor a social médiának, internetes fórumoknak, Facebook csoportoknak köszönhetően másodpercek alatt jut el százakhoz, ezrekhez egy vélemény, még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a munkavállalói elégedettségre, hogy cégünkről pozitív kép alakuljon ki, és az hosszútávon meg is maradjon. Ennek egyik remek eszköze a családi napok szervezése, ehhez adunk most támpontokat.

Ma már nem működik a kampányszerű odafigyelés. A vállalati wellbeing elsődleges és nem csak az új kolléga felvételéig fontos az employer branding, sőt, kijelenthető, a munkavállalói márkaépítés azzal kezdődik, hogy a meglévő dolgozóinkkal úgy bánunk, hogy azt mondhassák, nem akarunk váltani, szeretünk itt dolgozni.

De hogyan érhetjük el, hogy szeressék a cégüket a munkavállalók?

Természetesen az alap, hogy hitelesek legyünk a dolgozók szemében, a cég is éppannyira lojális legyen dolgozóihoz, mint amennyire elvárjuk azt a munkavállalótól, így épül ki a bizalom mindkét fél részéről. Légből kapott ígéretek helyett a kézzelfogható tettek számítanak. Az igazán jól működő employer branding eszközök összetett, komplex folyamatok, nem merülnek ki abban, hogy cafeteriaval, vagy egy babzsákos pihenőhelyiséggel kedveskedünk. Természetesen némi befektetést igényelnek, viszont az a cég, amelyik nem kezeli kulcsfontosságú kérdésként a munkavállalói elégedettséget és munkaerő megtartást, nem sok jóra számíthat az amúgy is hatalmas fluktuáció miatt. Az elégedettség ráadásul hatással van a versenyképességre, bevételekre, hatékonyságra, brandre, sőt a tőzsdei besorolásra is.

De nézhetjük fordítva is: ahol elégedetlenség van, ott frusztráció és stressz is, a rossz légkör pedig betegségekhez, hiányzásokhoz, munkahelyi balesetekhez, pontatlansághoz, késésekhez, a határidők be nem tartásához vezet. Magyarországon a betegállományban eltöltött munkanapok több mint felének a kimerültség az oka. Ez évente csaknem 440 milliárd forintnyi veszteséget okoz a hazai vállalkozásoknak. Így jobban ráfizet az, aki nem foglalkozik a munkáltatói wellbeing-gel, mint aki fordít rá energiát.

A munkavállalók elkötelezettségét természetesen sok minden befolyásolja. Például elégedettek-e a műszakbeosztással, a munkába járás idejével, feltételeivel, a túlóra lehetőségével és annak pénzügyi vonzatával, a munka jellegével és a munkafeltételekkel, a bérszínvonallal, a juttatásokkal, a vállalati légkörrel, a cég hírnevével, valamint a vezetők emberi bánásmódjával. De kutatások bizonyítják, hogy az egyik legfontosabb a legtöbb ember számára, hogy a munka-magánélet egyensúlya biztosítva legyen. Ezen segíthetünk családi napokkal is, így nem csak a munkavállaló, de családja is odafigyelést kap, ezzel pedig sokat teszünk a munkaerő megtartás érdekében.

Hogyan szervezzünk családi napot?

Az első és legfontosabb, hogy a szervezés elején végezzünk kutatást, milyen életkorú és nemű vendégeket várhatunk. Általános szabály, ha a gyereknek jó, akkor a szülőnek is, így mindenképpen gondoskodnunk kell olyan programokról, melyeket együtt az egész család is élvezhet, de külön-külön a gyerekeknek is biztonságos és szórakoztató.

Ami mindig befutó, az a kézműves foglalkozások. Már az egészen picik is, akár 2 éves kortól részt vehetnek benne, de a kamaszok is élvezik. Rajzolni, festeni, gyöngyöt fűzni, origamizni mindenki szeret, ráadásul a kész remekművek szép emlékként hazavihetők.

Hogy mozgásból se legyen hiány, válasszunk olyan sportos, egyszerű játékokat, melyek ismertek lehetnek az egész család körében, így szívesen beállnak játszani. Ilyen a tollas, ping pong, élő kugli vagy csocsó. A mozgás és a sport köztudottan elősegíti az emberek egészségét, így nem csak szórakoztató programként tekintünk ezekre, hanem mint wellbeing-eszközökre is.

Tapasztalat, hogy ahol légvár és trambulin van, ott gyermek nem unatkozik, sőt haza se akar menni, így ezekre is érdemes áldozni egy családi nap alkalmával. Mindkettőből többféle létezik, az Eurobangee-val viszont nem lehet mellélőni, hiszen biztonsági kötelek gondoskodnak a gyerekek testi épségéről, miközben animátorok segítenek nekik.

Ha az előzetes felmérés alapján lenne igény a kicsit extrémebb szórakozásra is, mert inkább iskolás a korosztály, akkor a twister mászófal, a buborékfoci vagy a zorb típusú eszközök lesznek a megoldás. Mindegyik eszköz nyújt egy kis kihívást, és garantáltan ad a rendezvénynek vicces és szórakoztató pillanatokat.

Ha esetleg a csapatvetélkedőktől sem riadnak vissza a munkavállalók, az élőcsocsó, célba rúgás, vagy a darts foci típusú játékok is bevethetők. Ezeknél az eszközöknél lehetőség van arra, hogy az egész család beszálljon a játékba, és csapatként versengjenek a győzelemért.

Egy jól sikerült családi nap élménye nem csak a családtagokra lesz jó hatással, olyan plusz csapatépítő löketet ad a kollégáknak is, aminek pozitív hatása nagyon sokáig érezhető lesz a munkanapokban is, és a cég hírnevét is öregbíti. Ha épp családi nap szervezését tervezitek, bizonyos erre szakosodott cégeknél lehetőség van csomagajánlatot is kérni, így nem kell külön összeválogatni az eszközöket.

 

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Csodálatos panoráma - végtelen látvány Ez a Hotel Ózon és a hamarosan nyíló Infinity étterem a Mátra szívében!

Amikor rendezvényünk számára helyszínt keresünk, akkor általában több hasonló ajánlat között kell kiválasztanunk a legjobbat és a... Teljes cikk

Cégvezetők Csúcstalálkozója - 2024. Könnyebb vagy nehezebb lesz a pálya?

Mit hoz a 2024-es év? Könnyebb lesz a pálya az üzleti szektornak? Vagy a kiszámíthatatlanság, fenyegetettségi helyzetek kereszttüzében kell továbbra... Teljes cikk

Hogyan biztosítsuk a kerékpáros munkába járást?

Az elmúlt években a kerékpár és az elektromos kerékpár egyre népszerűbbé vált a munkába járás és szabadidős tevékenységek során egyaránt.... Teljes cikk