Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 1 éve

Csökkenhet a munkaerő-kölcsönzők likviditása?

A 2016. november 11-én kihirdetett, 335/2016. (XI. 11.) Kormányrendelet értelmében a munkaerő-kölcsönzők által határozatlan idejű letétbe helyezendő vagyoni biztosíték összege 2016. december 1-től 2 millióról 5 millió forintra emelkedik. Vajon elégséges lehet a piac “megtisztítására” ez a változás?

Vajon ez a változás elégséges lehet a piac “megtisztítására”, azaz a jövőben nem várhatóak már olyan hírek, mint amiről beszámolt a HR Portál is, vagy egy másik online híroldal?

Ezt a kérdést tettük fel dr. Hadházy Tamásnak, a Pensum Csoport egyik alapítójának, aki 1997. óta foglalkozik HR szolgáltató cégek működtetésével.

Álláspontom szerint ez a megoldás jelenlegi formájában a valós problémák kezelésére alkalmatlan. Sokkal inkább szolgál „piacra lépési korlátként”, mint tényleges fedezetként az esetlegesen bekövetkező negatív szcenáriókra. A vagyoni biztosíték letéti jellege miatt likviditás-csökkentő hatású, főleg egy kisebb vállalkozás esetében. A legtöbb országban ilyen biztosítékot nem is alkalmaznak, helyette likviditás-igazolást, vagy egyéb igazolásokat kívánnak meg, amelyek meglétét folyamatos monitoringgal biztosítják.

Jelen megoldás nehezíti az új szereplők piacra lépését, és a versenyt egyre inkább a már meglévő szereplőkre korlátozza. Ha már vagyoni biztosíték, akkor logikusabb lenne egy, a létszámhoz kötött -alulról és felülről zárt - változó összeg alkalmazása, amely ténylegesen megoldást jelenthetne a kezelni kívánt problémákra.

A jelen állapot abból a feltevésből indul ki, hogy a munkaerő-kölcsönzési tevékenységet munkaerő-kölcsönzéssel professzionálisan foglalkozó cégek végzik. Ugyanakkor a munkaerő-kölcsönzés egy tevékenységi kör, amelyet bármely vállalkozás végezhet fő tevékenysége mellett is. Így azokat a vállalkozásokat, amelyek melléktevékenységként foglalkoznának a munkaerő-kölcsönzéssel (pl. informatikai cég egy-két informatikust kölcsönözne), eleve arra készteti, hogy más szerződési keretekben gondolkodjanak.

Amellett, hogy fokozatosan szigorodik a legálisan működő cégekre vonatkozó feltételrendszer, maga a tevékenység zavartalanul folyik más, nehezen elkülöníthető szerződéses keretekben (pl. facility management, hostess-munkákra szóló szerződések, vállalkozási szerződések, stb.). Tekintettel arra, hogy fenti jogi konstrukciókban nem kell számolni a munkaerő-kölcsönzés esetében megkövetelt feltételrendszerrel, annak költségeivel, az ezzel élő szolgáltatók jóval kedvezőbb áron tudják biztosítani szolgáltatásaikat.

A vagyoni biztosíték ugyanakkor egy több ezer főt kölcsönző vállalat esetében már messze nem tud a működés fedezetéül szolgáló biztosítékként funkcionálni. Érdemes lenne egy olyan, valóban arányos biztosítéki rendszerben gondolkodni, ami amellett, hogy követi a volument, nem sérti a tevékenység folytatásához szükséges egyik legfontosabb tényezőt, a likviditást.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sztrájkolnak az Amazon olaszországi dolgozói a Black Friday napján

Emberségesebb munkafeltételeket és jobb bérezést követelnek maguknak az Amazon internetes kereskedelmi óriás olaszországi dolgozói, akik a Black... Teljes cikk

Folytatják a nyomozást egy iskolai alapítvány tanárát érintő sikkasztási ügyben

Az ügyészség a rendőrség döntését felülbírálva a nyomozás folytatását rendelte el az V. kerületi iskolai alapítvány tanárát érintő... Teljes cikk

Szabadságra ment a zaklatással vádolt Disney munkatárs

John Lasseter, a Pixar stúdió alapítója bocsánatot kért és fél év szabadságot vett ki, miután kiderült, hogy ölelgette munkatársait, amivel... Teljes cikk

Felfüggesztett börtönt kapott egy somogyi tanár diákok bántalmazásáért

Egy év öt hónap, másfél évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint másfél évre eltiltotta a pedagógusi foglalkozástól a... Teljes cikk

Vezetőváltás a GROW Csoport élén

Ez év őszétől Sanjay Gupta vette át Magyarország egyik legnagyobb, 100 százalékban hazai tulajdonú szervezet- és humán fejlesztési cégcsoportja, a... Teljes cikk