Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Csökkent az álláskeresők száma augusztusban

Augusztus végén 401 500 álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, júliushoz képest 3 százalékkal, tavaly júliushoz képest 18,4 százalékkal kevesebbet – tette közzé a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) a honlapján.

Augusztusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 9,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért ráta pedig 5,8 százalékon állt. A legkevesebb álláskereső továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében (2,4, illetve 1,6 százalék) volt, emellett Budapest, és Vas megye is kedvező mutatókkal bírt – írja a hivatal.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliek száma a 15-74 éves korosztályban 2014. május-július között 354,1 ezer volt. Ez alapján a munkanélküliségi ráta 7,9 százalék, 2,2 százalékponttal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

Az NMH jelentése szerint augusztusban 55,3 ezer pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban, arányuk az összes álláskereső között 13,8 százalék volt. A legtöbb pályakezdő fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tartották nyilván, de jelentős a Hajdú-Bihar megyében regisztrált pályakezdő álláskeresők száma is. A pályakezdők aránya az összes álláskereső között a fővárosban volt a legalacsonyabb, 6,3 százalék.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma 106 300 volt augusztusban, ami az összes álláskereső 26,5 százaléka. Előző évhez képest több mint harmadával esett vissza a tartós álláskeresők száma a NMH adatai szerint.

A foglalkoztatók augusztusban összesen 77,8 ezer üres álláshelyet jelentettek be, amely több mint két és félszerese az előző év azonos időszakában regisztráltnak. Az újonnan bejelentett állások 84,1 százalékához igényeltek támogatást a foglalkoztatók. A legtöbb új állást Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében jelentették be, az állások 28,3 százalékát.

Összességében augusztusban 188,8 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 99,4 ezer maradt betöltetlen.

Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 82,2 ezer volt, amelyből 71 ezer a közfoglalkoztatás valamely formáját takarta. Emellett a „Nyári diákmunka elősegítése 2014” program keretében meghirdetett állások száma is jelentős, a programnak köszönhetően 27,6 ezer álláshelyet jelentettek be a cégek.

Az év nyolcadik hónapjában az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 15,6 ezret tett ki, amely egy év alatt 14,8 százalékos növekedésnek felel meg. Augusztusban a nem támogatott állások elsősorban a mechanikaigép-összeszerelő, az egyszerű szolgáltatási és szállítási, az egyszerű ipari és bolti eladó foglalkozásokra vonatkoztak – olvasható a NMH összefoglalójában.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezt kínálja a belépőknek az ország egyik legbiztosabb munkáltatója

A szerződéses szolgálatra jelentkezőket egyszeri 100 ezer forinttal csábítja a honvédség. Megemelt nevelési támogatással, a bérelt lakások... Teljes cikk

Béremelést vár a dolgozók kétharmada

A munkavállalók fizetési várakozásait és munkahelyváltási hajlandóságát mérte fel 2020. december 1-31. között a HR Portál. Az online... Teljes cikk

Balatoni szezon: nem lesz, aki dolgozzon?

Senki nem tudja, hányan hagyták el az elmúlt időszakban a vendéglátást, és távoztak más szektorokba dolgozni, így jókora fejtörést okoz az... Teljes cikk