Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 6 éve

Ennyit lehet keresni jó nyelvtudással

A szolgáltató központokban (shared service center - ssc) kínált állások különösen jó lehetőséget jelentenek azoknak, akik magas szinten beszélnek idegen nyelveket. Ezek a központok jellemzően különböző országoknak nyújtanak szolgáltatásokat az ügyfélszolgálattól az informatikai vagy pénzügyi szolgáltatásig, így a munkahelyeket két-három idegen nyelven magas szinten beszélőkkel töltik be. Magyarországról főleg az európai, közel-keleti és afrikai ügyfeleket szolgálják ki.

A Napi Gazdaság a Randstadtól megtudta, a legnépszerűbb nyelvpárosok a német-angol, a francia-angol, de a munkaerő-közvetítőnél sokan keresnek az angol mellett hollandul, olaszul, spanyolul, norvégül, dánul, svédül beszélő pályázókat. A Magyarországra érkező, gazdasági végzettséggel rendelkező külföldieknek is kézenfekvő lehetőség egy ssc-ben munkát vállalni, ők akár bruttó 350-400 ezer forintot is megkeresnek.

A folyékony, akár tárgyalóképes angol nyelvtudás általában azért követelmény, mert a tréningek és a sok külföldi munkatárs miatt maga a munkahelyi kommunikáció is ezen a nyelven zajlik. A második szükséges nyelv attól függ, melyik országot támogatja a központ.

Magyarországon több mint 70 szolgáltató központ működik, háromnegyedük Budapesten. Az ssc-k mostanság 30 ezer embernek adnak munkát az országban. A vidéki központok közül jelentős a Vodafone miskolci, az IT Services debreceni (itt egyébként idén létszámbővítésre is lehet számítani) és a Raiffeisen nyíregyházi irodája.

Tegnapelőtti hír, hogy a Hewlett-Packard stratégiai fontosságú, globális rangra emelte a budapesti irodáját.

A nyelvek közül hiány mutatkozik a portugálul, dánul, svédül, finnül vagy norvégul beszélők, illetve kiemelten a hollandosok között. A szomszédos országok nyelveit azonban szinte egyáltalán nem keresik, még csehül és lengyelül beszélőkre is gyakrabban van igény, mint románosokra.

Angollal átlagosan, más nyelvekkel igen jól lehet keresni

A csak angolul tudó ügyfélszolgálatos kezdő fizetése átlagosan bruttó 255 000 forint volt tavaly.

Az angol mellett németül is beszélők bruttó 270 000 forintra számíthattak.

Az angol és spanyol vagy portugál párosítás havi bruttó 280 000 forintot ér.

Gazdasági diplomával és angol nyelvtudással 260-280 ezer forint a kezdő bruttó fizetés, további nyelv ismerete - nyelvtől függően - ezt 280-320 ezer forintra emeli.

A hollandul, svédül, oroszul vagy valamilyen ázsiai nyelven folyékonyan beszélők átlagosan bruttó 320 000 forintos kezdő fizetést kapnak a Randstad adatai szerint, de hallottunk már 360 ezres bruttóért kiközvetített holland alapdiplomás bölcsészről is.

A bérszint nemcsak a nyelvtudástól függ, mivel sok informatikai és pénzügyi ismeretre is szükség van, így a releváns tapasztalat nagyon sokat ér.

Napi Gazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter