Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 7 éve

Építsünk jól csapatot - megéri

A csapatépítés célja

A csapatépítés körülbelül 50 éves múltra tekint vissza, eredetileg azt a célt szolgálta, hogy segítse a kapcsolatépítést, és a személyközi interakciókat hatékonyabbá tegye - olvasható korábbi cikkünkben. Ahogy egyre inkább elterjedt a vállalatok életében, olyan célok kerültek előtérbe, mint az eredmények elérése, összehangolódás a célokkal, hatékonyabb feladatvégzés. Minél specifikusabb a csapatépítés oka és célja, annál mérhetőbb a hatékonysága.


A csapatépítés folyamataA csapatépítés alapja a vezetői készségek fejlesztése: a vezetők elköteleződésével kezdődik, annak felismerésével, hogy csapatban dolgozni egy teljesen más vállalati kultúrát jelent. Ha egy vezető össze tud tartani egy csapatot, és működik a csapatkohézió, a csapat vonzó lesz a játékosok számára, nem akarják elhagyni azt, elkötelezettebbé válnak iránta - válaszolta a HR Portálnak Sági Andrea, a Virányos Klinika sportpszichológusa. A csapattagok összefognak a közös célok, sikerek érdekében, azaz a csapat önműködővé válik, és a vezető mintegy "karmester" működik a diktátori szerep helyett.


Csapatépítés a sportbanA csapatépítés eredményeként egymást segítő, hibákat és erényeket egymás előtt bátran felvállaló közösség jön létre, amelyben az egyéni érdekek alárendelődnek a csapat érdekeinek - nyilatkozta Ilyés Gyula, a judoedzo.hu sportcoacha. Képesek egymásért küzdeni, döntéseikért felelősséget vállalni. A csapat mentális állóképessége jóval meghaladja az egyének állóképességének összegét. Egyértelmű teljesítményjavulás várható. Ha egyet tudunk érteni abban, hogy a mérkőzés, illetve a mérkőzésen leadott teljesítmény ötven százaléka fejben dől el, akkor a mentális állóképesség javulása döntően befolyásolja a mérkőzésen leadott teljesítményt.

Jó csapatlégkörben kevesebb lesz a hibázás, például a rossz passz, motiváltabbak a sportolók a pályán, jobban segítik egymást és érzik, ki hol van a pályán, a másik mire készül, és nekik mit kell reagálniuk, hova kell mozdulniuk - tette hozzá Sági Andrea.


A csapatépítés módszereiFontos az edző részéről a nyílt kommunikáció, a részrehajlás, kivételezés kerülése - válaszolta a Virányos Klinika sportpszichológusa arra a kérdésünkre, milyen módszerekkel lehet jó csapatot építeni. Amikor a csapat szabályairól van szó, minden sportolót ugyanúgy kell kezelni. A kezdő játékosnak, új csapattagnak ugyanazt a reakciót kell kapnia, mint más játékosnak, ha megszegi a szabályokat. Ezek betartásában az edző mindig legyen következetes. Érdemes közösen kialakítani az arra vonatkozó elvárásokat, hogy milyen a helyénvaló viselkedés. Például mi történik akkor, amikor valaki késik, vagy káromkodik, mi a szankció.

Igyekezzünk a csapat minden játékosával személyes kapcsolatot, kommunikációt kialakítani. A csapaton belüli pozitív légkört elősegíti, ha a csapatteljesítmény pozitív oldalát hangsúlyozzuk, és nemcsak a hibákról, hiányosságokról adunk visszajelzést. Ki szeretne úgy edzésre járni, hogy soha nem kap dicséretet? Érdemes az edzőknek saját kommunikációs képességeik fejlesztésére is időt szánni, vezetési technikákat tanulniuk, továbbá hasznosak a pszichológusok által tartott csapatépítő tréningek - hangsúlyozta a szakember.

Lényeges, hogy a csapatok szembesüljenek azokkal a kihívásokkal, amelyekkel a vállalat találkozik - olvasható a HR Portál cikkben. A csapatépítés kihívása abban áll, hogy megértsük, miként is működik a team. A csapatot nemcsak létrehozni kell tudni, hanem fel is kell építeni. A csapat fejlődésének különböző stádiumában másfajta tréningre van szükség. Amikor egy új csapat formálódik, akkor az a legfontosabb, hogy megismerjék egymást a csapattagok, és a csoportfeladatokra fókuszáljanak. Ezt követően kialakulnak az erőviszonyok a csapatban, mindenki keresi a helyét, akár harcok is elképzelhetőek. Ezután kezd a csapat összekovácsolódni, egy irányba haladni. Tematikusan is jelenthet mást és mást a csapatépítés. A projektteamekben, ahol például az a feladat, hogy kifejlesszenek egy új terméket, fontos lehet, hogy egyetértsenek a közös célokban, szabályokban, kialakítsák a közös kommunikációs stílusukat. Vezetői csapatépítéseken fontos lehet a stratégiával és a jövő tervezésével foglalkozni.


Életből vett példaAz Origo.hu cikkében egy konkrét esetre hivatkozik, nevezetesen Ricardo Moniz menesztéséről beszél, aki a Fradi vezetőedzője volt. Forrásaink szerint Ricardo Moniz túlságosan is szabad kezet kapott a Fradinál, és nem tudott minden fronton megfelelni. Az öltözőt például nem sikerült morálisan egyben tartania, a játékosok klikkeket alkottak, feszültséget okozott köztük, hogy tudtak egymás fizetéséről, amit több esetben igazságtalannak tartottak.

A "titkok" bomlasztják a csapatot és így is, úgy is beindul az "öltözői pletyka", a találgatások, ezért jobb, ha tudnak arról a játékosok, ki mennyit keres - nyilatkozta Sági Andrea. Ez akkor lenne fair rendszer, és nem szülne frusztrációt, ha teljesítményalapú lenne a díjazás. Kérdés az, hogy meg lehet-e egyáltalán akadályozni a szakmai féltékenységet. Hiába teljesít jól valaki, akkor is lehetnek egyesek más véleményen és óhatatlan a kritika, irigyek mindig lesznek. Ha azonban az edző tudása legjavát nyújtja és "hiteles személyiség", azaz önmagát adja, akkor tiszta lehet a lelkiismerete. Egy negatív kritika is lehet építő, ha átgondoljuk, hogy van-e benne valami igazság, valóban kell-e valamit változtatni a munkánkon.

Hierarchikus rendszer alakul ki a csapattagok között a sportteljesítmény alapján - tette hozzá Ilyés Gyula, a sixensecoach.hu sportcoacha. Minimum kétféle szempont alapján értékelik egymást. Az egyik, hogy milyen mértékben járult hozzá a kitűzött célok eléréséhez. A másik, hogy mit tesz a csoport emberi összetartásának, összetartozásának alakításáért. A nyújtott teljesítmény meghatározó jellegű. Eltérő hierarchikus rangsor alakulhat ki a pályán kívül mutatott viselkedés, szociális ügyesség alapján. A csapat alakulásának fontos része a "mi tudat" kialakulása, ez sikeres együttműködés következtében pozitív öntudattá is válhat. Az eredményesség záloga: a játékosok egymással való harmóniája (tisztelet, megbecsülés...). Megfelelő kommunikációval, egymásnak mellérendelt játékosok esetében, akik az edzőt is partnerként kezelik, és az edző is őket, megakadályozható a szakmai féltékenység.


A rosszul működő csapat rendbetételeA Virányos Klinika sportpszichológusa szerint, ha széthúzás van a csapatban, az annak a tükre, hogy sok konfliktus, érdekellentét van a csapattagok között, amit okozhat a kommunikáció hiánya. Biztosítsunk beleszólási lehetőséget a csapat tagjainak a felkészülési folyamatba. Fontos, hogy legyenek olyan alkalmak, megbeszélések, amikor a csapattagok elmondhatják a tapasztalataikat, elmondhatják, mi működik jól, és mi nem tetszik, mint kellene változtatni. Ha konfliktus van két játékos között, akkor az edző törekedjen arra, hogy ez ne kerüljön ki a többi játékos elé, hanem négy, illetve hatszemközt beszéljék meg a problémákat. Az egymás elleni agresszív megnyilvánulásokat, támadó viselkedést csírájában fojtsuk el. A csapat összetartozását segíti a közös célok kitűzése, a csapatidentitás kialakítása, éreztessük a csapattagokkal, hogy minden egyéni teljesítmény fontos a csapat sikeréhez. Szélsőséges esetekben, például fizikai agresszió a csapattagok között, sorozatos kudarcok a pályán, érdemes váltani. Ha azonban folyamatosan jönnek-mennek a játékosok, állandóan újra kell szerveződnie a csapatnak, akkor soha nem jut el csapattá fejlődés utolsó szakaszáig, a működésig.


  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megerősítette és átformálta a vezetői szerepet a világjárvány

Mesterséges intelligenciával üzemelő coachok jönnek, krízisálló gondolkodásmódok mennek, ami viszont nem változott, az a vezető szerepe és... Teljes cikk

Talent acquisition: így találd meg a tehetségeket az új normálisban

Komoly kihívás vár 2021-ben is a hiring menedzserekre, akiknek minél zökkenőmentesebb jelöltélményt kell biztosítaniuk, új digitális eszközök,... Teljes cikk

Így változtak január 1-től a felnőttképzési rendszer szabályai

Értelmező tájékoztatót adott ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium a felnőttképzési rendszer szabályváltozásairól. Mi a belső... Teljes cikk