Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Eredményes a regionális munkaügyi intézményrendszer

A megyei munkaügyi központok helyett januártól regionális intézmények irányítják a területi munkaügyi tevékenységet, kiegészítve a szociális témakörökkel, de ebből az ügyfelek alig vettek észre valamit - tájékoztatta Pirisi Károly a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatója az MTI-t.

A több mint 170 helyi munkaügyi kirendeltség ugyanúgy fogadja az álláskeresőket, tartja a kapcsolatot a munkáltatókkal mint korábban. Ez a szisztéma áprilistól érvényesül, kezdetben a regionális munkaügyi központokon kívül a korábbi megyei munkaügyi központok, mint kirendeltségek végezték a feladatukat, és a kirendeltségeket irodáknak hívták, hogy meg lehessen különböztetni elnevezésüket a megyei kirendeltségekétől.

A gyakorlatban azonban beigazolódott, hogy eredményesebben végezhető a munka, ha az országos irányító intézményen, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalon kívül, a területen csak két szint, a regionális és a helyi tevékenykedik. Áprilistól tehát a helyi intézményeket, amelyek korábban is kapcsolatban álltak az álláskeresőkkel és a munkáltatókkal, ismét kirendeltségeknek nevezik, megyei szinten pedig nincs külön intézmény.

A helyi kirendeltségeket az utóbbi években jelentős anyagi ráfordítással sorra korszerűsítették. Az idén év végéig a nyolcvanadik teljesen felújított kirendeltséget is átadják, így gyakorlatilag a helyi intézmények fele már színvonalas kialakítással, berendezéssel, korszerű szolgáltatással várja az ügyfeleket. A korszerűsítési programot európai uniós segítséggel tovább folytatják.

A jobb szervezésnek, a korszerűbb számítógépes technikának, programoknak köszönhetően az ügyfelek átlagos várakozási ideje 29 percről 25 percre csökkent. Több kirendeltségen alkalmazzák már az előzetes időpont-egyeztetést, így a várakozási idő tovább csökkenthető. Az intézményrendszer átszervezésével együtt változtak a foglalkoztatási törvény alapján nyújtható támogatások is. A korábbi különféle bér és járulékátvállalások helyett egységes, együttes bér és járuléktámogatást kaphatnak azok a munkáltatók akik tartósan álláskeresőt alkalmaznak.

Korábban az ilyen támogatás feltétele volt, hogy a munkáltatónak a támogatott időszakkal egyező ideig támogatás nélkül kellett foglalkoztatniuk az álláskeresőt. A támogatás mértéke a támogatott időszakban elérhette akár a bér és járulékköltségek 80-100 százalékát is. Az új szabályok szerint ez a támogatás legfeljebb 50-60 százalék lehet, viszont nincs továbbfoglalkoztatási kötelezettség. Igaz minimum egy éves támogatott foglalkoztatást kell vállalni.

A főigazgató elmondta: a kezdeti tapasztalatok szerint kevesebb munkáltató veszi igénybe ezt az új lehetőséget. Főként nem is az alacsonyabb támogatási százalék miatt, hanem azért, mert így nem tudnak egy évnél rövidebb foglalkoztatást vállalni. A korábbi forma szerint ugyanis lehetőségük volt arra, hogy például negyedéves támogatott, negyedéves nem támogatott foglalkoztatást vállaljanak.Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkaerő-kisokos nagyvállalatoknak 7 lépésben

A vállalatok egyre nagyobb kihívásokkal találják szembe magukat, ha a szakképzett munkaerő megtalálásáról van szó. Ma már elengedhetetlen, hogy a... Teljes cikk

Szabadságolás igazságosan

A nyári szabadságolás gyakran okoz fejtörést az egyébként is munkaerőhiánnyal és fluktuációval küszködő termelő cégeknek. Hogyan lehet... Teljes cikk

100 ezerrel emelkedett az alkalmi munkások száma

2019 júniusában a bejelentett alkalmi munkások száma elérte a 269 ezret, míg 5 évvel korábban ez 166 ezer volt - írja a nyomtatott Világgazdaság. Teljes cikk