Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Eredményes a regionális munkaügyi intézményrendszer

A megyei munkaügyi központok helyett januártól regionális intézmények irányítják a területi munkaügyi tevékenységet, kiegészítve a szociális témakörökkel, de ebből az ügyfelek alig vettek észre valamit - tájékoztatta Pirisi Károly a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatója az MTI-t.

A több mint 170 helyi munkaügyi kirendeltség ugyanúgy fogadja az álláskeresőket, tartja a kapcsolatot a munkáltatókkal mint korábban. Ez a szisztéma áprilistól érvényesül, kezdetben a regionális munkaügyi központokon kívül a korábbi megyei munkaügyi központok, mint kirendeltségek végezték a feladatukat, és a kirendeltségeket irodáknak hívták, hogy meg lehessen különböztetni elnevezésüket a megyei kirendeltségekétől.

A gyakorlatban azonban beigazolódott, hogy eredményesebben végezhető a munka, ha az országos irányító intézményen, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalon kívül, a területen csak két szint, a regionális és a helyi tevékenykedik. Áprilistól tehát a helyi intézményeket, amelyek korábban is kapcsolatban álltak az álláskeresőkkel és a munkáltatókkal, ismét kirendeltségeknek nevezik, megyei szinten pedig nincs külön intézmény.

A helyi kirendeltségeket az utóbbi években jelentős anyagi ráfordítással sorra korszerűsítették. Az idén év végéig a nyolcvanadik teljesen felújított kirendeltséget is átadják, így gyakorlatilag a helyi intézmények fele már színvonalas kialakítással, berendezéssel, korszerű szolgáltatással várja az ügyfeleket. A korszerűsítési programot európai uniós segítséggel tovább folytatják.

A jobb szervezésnek, a korszerűbb számítógépes technikának, programoknak köszönhetően az ügyfelek átlagos várakozási ideje 29 percről 25 percre csökkent. Több kirendeltségen alkalmazzák már az előzetes időpont-egyeztetést, így a várakozási idő tovább csökkenthető. Az intézményrendszer átszervezésével együtt változtak a foglalkoztatási törvény alapján nyújtható támogatások is. A korábbi különféle bér és járulékátvállalások helyett egységes, együttes bér és járuléktámogatást kaphatnak azok a munkáltatók akik tartósan álláskeresőt alkalmaznak.

Korábban az ilyen támogatás feltétele volt, hogy a munkáltatónak a támogatott időszakkal egyező ideig támogatás nélkül kellett foglalkoztatniuk az álláskeresőt. A támogatás mértéke a támogatott időszakban elérhette akár a bér és járulékköltségek 80-100 százalékát is. Az új szabályok szerint ez a támogatás legfeljebb 50-60 százalék lehet, viszont nincs továbbfoglalkoztatási kötelezettség. Igaz minimum egy éves támogatott foglalkoztatást kell vállalni.

A főigazgató elmondta: a kezdeti tapasztalatok szerint kevesebb munkáltató veszi igénybe ezt az új lehetőséget. Főként nem is az alacsonyabb támogatási százalék miatt, hanem azért, mert így nem tudnak egy évnél rövidebb foglalkoztatást vállalni. A korábbi forma szerint ugyanis lehetőségük volt arra, hogy például negyedéves támogatott, negyedéves nem támogatott foglalkoztatást vállaljanak.  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter