kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Esélyegyenlőség: kiket vár zárt ajtókkal a munka világa?

A kisgyermekes anyákat és a romákat éri a legtöbb hátrányos megkülönböztetés a munkahelyeken, de gyakori az életkor miatti diszkrimináció is –- derül ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) legfrissebb felméréséből. Kedvező változás ugyanakkor, hogy egyre több munkáltató tartja megbízhatónak és lojálisnak a családos, valamint a középkorú munkavállalókat.

images

A kutatás eredményei szerint kedvező változás, hogy egyre több munkáltató tartja megbízhatónak, a cég iránt lojálisnak éppen a gyermekes, valamint a középkorú munkavállalókat, ami abból ered, hogy sokkal inkább szükségük van az állására, mint másoknak. A romák több mint tízszeres eséllyel tapasztalnak hátrányos megkülönböztetést származásuk alapján, mint a többi vizsgált munkavállaló, ők származásuk miatt már az állásinterjún akadályokba ütköznek, és be sem tudnak kerülni a munka világába.

Egyenlő munkáért egyenlő bért

A férfiak és nők jövedelmének alakulása a kor függvényében eltérő mintázatot mutat. A legfiatalabbak között közel azonos jövedelem az életkor előrehaladtával eltérő irányb
A projekt 2010-2011 közötti időszakában két adatfelvételi hullámban végeztek kutatásokat Esélyegyenlőség a munka világában címmel. A kutatók 10.000 munkavállalót, 1.000 versenyszférába tartozó, legalább 20 főt foglalkoztató céget kerestek fel, 90 civil szervezetet és 100 közintézményt.
an mozdul el: míg a férfiaké kezdetben gyorsan emelkedik, majd az elért szinten stabilizálódik, addig a nőké folyamatosan csökken, és a mélypontot elérve 40 év felett a korábban létrejött nemek közötti különbség változatlanná merevedik. A kutatás adatai alapján megállapítható, hogy a nők több mint 10 százalékos jövedelemhátrányát egyedül a legnagyobb jövedelműeknél tapasztalható egyenlőtlenség "termeli ki".

A kiválasztás gyakorlata

Az adatelemzés rámutatott, hogy mind a szellemi, mind a fizikai munkakörök betöltése esetén a formális csatornák mellett vagy helyett jelentős arányban alkalmazzák a munkahelyek az informális csatornákat. A megkérdezett vezetők elmondták, hogy az újságokban feladott álláshirdetések egyfajta szűrőként funkcionálnak, emellett sok helyen működik a személyes beajánlás rendszere is.

Magyarországon a hátrányos megkülönböztetés döntően nemi és életkori megkötést jelent, emellett a felmérés készítői szórványos esetben találkoztak családi állapotra vonatkozó kitétellel. A munkáltatók és a HR-esek többsége nincsen tisztában azzal, hogy hátrányos megkülönböztetést eredményezhetnek, pl. a családi állapottal és a gyermekvállalással kapcsolatos kérdések, ugyanakkor a munkavégzés szempontjából fontosnak tartják ezeket megkérdezni. Az egészségi állapottal, káros szenvedéllyel és a szabadidő eltöltési szokásokkal kapcsolatos kérdések relatíve nagy számban fordulnak elő az állásinterjúkon.

Az interjúalanyok tapasztalatai alapján a középkorúak számára a végső "mentsvárat" azok a munkák jelentették, melyeket vállalkozóként tudnak végezni (ingatlanügynök, vagy biztosítási ügynök.) Emellett problémát jelenthet alkalmazásukkor a túlképzettség, illetve a 40 év felett megnövekedett szabadságnapok száma is.

Érdekesség: Kelet-Magyarországon jobbak a lehetőségek a rugalmas munkavégzésre

A kutatás nem várt eredménye, hogy a városban vagy faluban élők esélyei nem rosszabbak a fővárosiakéhoz képest a rugalmas munkavégzési formák elérése szempontjából. A régiós különbségekből kiemelendő, hogy Kelet-Magyarországon jobbak a lehetőségek a rugalmas munkavégzésre, mint Nyugat-Magyarországon. Megemlítendő, hogy főként a magántulajdonban lévő magyar vállalatok nagyobb részben biztosítják a rugalmas munkavégzés lehetőségét, mint a külföldi tulajdonú vállalatok, miközben külföldön ezek a munkavégzési módok Magyarországhoz képest elterjedtebbek.

A rugalmas munkaidő igénybevételének lehetőségei a négy szférában nagyon különbözőek. Legrugalmasabbnak egyértelműen a civil szférában dolgozók mondhatók, legkevésbé pedig a közszférában dolgozók vehetik igénybe a lehetőséget. A fiatal vagy idősebb gyermekesek csoportja tehát nem jut rosszabb vagy jobb esélyekkel a rugalmas munkavégzési formákhoz, annak ellenére, hogy valószínűleg nagyobb igényük lenne rá a gyermeknevelés mellett. A nők esélyei ugyan jobbak a rugalmas munkakezdésre vagy -befejezésre és a hosszabb-rövidebb munkaidőre is, azonban a felmérés alapján nem jutnak hozzá nagyobb eséllyel az otthoni munka, a más munkaidő-beosztás vagy a kevesebb munkanap lehetőségéhez.

Az esélyegyenlőségi terv hatása

A közszférában az intézmények több mint felében (55-60százalék) van esélyegyenlőségi terv, a versenyszférában mindössze 6 százalék, a civileknél 7 százalék számol be ilyen dokumentumról. A tulajdonosi összetétel hat leginkább a dokumentum megalkotására, ezen kívül szignifikáns hatással bír a foglalkoztatottak száma, az ágazati besorolás, valamint a vezetők iskolai végzettsége és életkora is.

A kidolgozott esélyegyenlőségi terv leggyakrabban említett eleme a fogyatékkal élők vagy csökkent munkaképességűek esélyegyenlősége, ezt általában származási, etnikai, faji kérdések követik (8-17 százalék). A köztisztviselőknél legtöbben a kisgyermekesek, családosok esélyegyenlőségét említik a terv részeként (24 százalék), a civileknél pedig a nőket és az idősebb munkavállalókat érintő kérdésekkel foglalkoznak a legtöbbet.
Az egyéb, esélyegyenlőséggel foglalkozó dokumentumok közül az etikai kódex, az alapszabályzat, civileknél pedig az alapító okirat fordul elő a leggyakrabban. Azon munkavállalók között, akiknek a főnöke bármilyen esélyegyenlőségi dokumentum létét említette, éppen hogy nagyobb arányban (a versenyszférában: 13 százalék, a civileknél 9 százalék) számoltak be diszkriminációs tapasztalatról az elmúlt egy évre vonatkozóan.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk