kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Executive search

Fejvadászok által használatos keresési módszer, melynek lényege, hogy a fejvadász cég a vállalt megbízás alapján közép- vagy felsővezetői vezetői pozícióba jelöltet keres. A módszer használata indokolt, ha bizalmas jellegű a keresés, vagy a vállalat saját keresési, hirdetési technikái már sikertelenek voltak.

Az executive search HR szolgáltató cégek általában ‘halkan’ dolgoznak. Nem hirdetik magukat, a nevük sem forog annyira a nyilvánosságban, mint a nagy munkaerő-közvetítőké. Amennyire egy átlagos álláskereső már találkozott az Adecco vagy a Randstad nevével, addig a Korn/Ferry-vel, az Arthur Hunttal már kisebb eséllyel.

Hogyan dolgoznak?

Még mielőtt a fejvadász cég elkezdi a jelöltek felkutatását, a megbízóval átbeszéli, milyen jelöltre van szüksége, milyen a vállalati kultúra, milyen típusú, tapasztalatú jelölt találhatja meg itt a számítását. Előfordul az is, hogy a megbízó ‘túllövi’ a szintet, azaz nem is kell annyi mindent tudnia a következő vezetőnek. Nem ritka az ellenkezője sem, amikor sokkal tapasztaltabb jelöltet vesz fel a megbízó, mint amiről az elején beszéltek.  A sikeres megbízó-fejvadász kapcsolat kulcsa ugyanis a folyamatos kommunikáció és a kultúra megismerése. 

Az executive search előnyei közé tartozik, hogy növeli a vállalat versenyképességét, hozzájárul a stratégiai célok eléréséhez, csökkenti a rossz döntések kockázatát, erősíti a munkáltatói márkát, és biztosítja a legjobb elérhető tehetségek bevonását.

A fejvadász cégek saját adatbázisból, piaci kapcsolatrendszerükből felállít egy hosszabb listát (long list a szaknyelvben), amelyet fokozatosan szűkít és abból lesz a short list, az a 3-5 jelölt, akit a megbízónak prezentál. A long list úgy áll össze, hogy a fejvadász direkt megkeresi a jelölteket az ajánlattal. Sokan közülük nem is keresnek állást, ám nyitottak lennének a váltásra. A fejvadász munkájának a művészete, hogy rávegye ezeket a vezetőket egy személyes beszélgetésre. A tapasztalatok szerint a Covid-járvány ebben is változást hozott. Könnyebb elérni a vezetőket és nyitottabbak a beszélgetésre, kíváncsiak arra, mennyit érnek valójában a piacon.

Fejvadászok azt javasolják a megbízóknak, hogy ne egy jelöltbe “szeressenek bele”, hanem mindig többen gondolkodjanak. A jelöltek részéről a visszautasítási arány is nőtt ugyanis. Enek sokszor az az oka, hogy a munkaadójuk ellenajánlattal él (counter offer), mert mindenképp meg akarja tartani a menedzsert.

A fejvadászok munkáját a reasearcherek (kutatók) segítik, akik különféle adatbázisokból gyűjtik össze az adott megbízásra szóba jöhető jelöltek nevét, akiket aztán a fejvadász megkeres.

Íme a toplista

A fejvadász (executive search, vezetőkiválasztó) cégekről a Budapest Business Journal évek óta készít toplistát. A legutóbbi itt érhető el.  

  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek