kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Executive search

Fejvadászok által használatos keresési módszer, melynek lényege, hogy a fejvadász cég a vállalt megbízás alapján közép- vagy felsővezetői vezetői pozícióba jelöltet keres. A módszer használata indokolt, ha bizalmas jellegű a keresés, vagy a vállalat saját keresési, hirdetési technikái már sikertelenek voltak.

Az executive search HR szolgáltató cégek általában ‘halkan’ dolgoznak. Nem hirdetik magukat, a nevük sem forog annyira a nyilvánosságban, mint a nagy munkaerő-közvetítőké. Amennyire egy átlagos álláskereső már találkozott az Adecco vagy a Randstad nevével, addig a Korn/Ferry-vel, az Arthur Hunttal már kisebb eséllyel.

Hogyan dolgoznak?

Még mielőtt a fejvadász cég elkezdi a jelöltek felkutatását, a megbízóval átbeszéli, milyen jelöltre van szüksége, milyen a vállalati kultúra, milyen típusú, tapasztalatú jelölt találhatja meg itt a számítását. Előfordul az is, hogy a megbízó ‘túllövi’ a szintet, azaz nem is kell annyi mindent tudnia a következő vezetőnek. Nem ritka az ellenkezője sem, amikor sokkal tapasztaltabb jelöltet vesz fel a megbízó, mint amiről az elején beszéltek.  A sikeres megbízó-fejvadász kapcsolat kulcsa ugyanis a folyamatos kommunikáció és a kultúra megismerése. 

A fejvadász cégek saját adatbázisból, piaci kapcsolatrendszerükből felállít egy hosszabb listát (long list a szaknyelvben), amelyet fokozatosan szűkít és abból lesz a short list, az a 3-5 jelölt, akit a megbízónak prezentál. A long list úgy áll össze, hogy a fejvadász direkt megkeresi a jelölteket az ajánlattal. Sokan közülük nem is keresnek állást, ám nyitottak lennének a váltásra. A fejvadász munkájának a művészete, hogy rávegye ezeket a vezetőket egy személyes beszélgetésre. A tapasztalatok szerint a Covid-járvány ebben is változást hozott. Könnyebb elérni a vezetőket és nyitottabbak a beszélgetésre, kíváncsiak arra, mennyit érnek valójában a piacon.

Fejvadászok azt javasolják a megbízóknak, hogy ne egy jelöltbe “szeressenek bele”, hanem mindig többen gondolkodjanak. A jelöltek részéről a visszautasítási arány is nőtt ugyanis. Enek sokszor az az oka, hogy a munkaadójuk ellenajánlattal él (counter offer), mert mindenképp meg akarja tartani a menedzsert.

A fejvadászok munkáját a reasearcherek (kutatók) segítik, akik különféle adatbázisokból gyűjtik össze az adott megbízásra szóba jöhető jelöltek nevét, akiket aztán a fejvadász megkeres.

Íme a toplista

A fejvadász (executive search, vezetőkiválasztó) cégekről a Budapest Business Journal évek óta készít toplistát. A legutóbbi itt érhető el.  

  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek