kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Executive search

Fejvadászok által használatos keresési módszer, melynek lényege, hogy a fejvadász cég a vállalt megbízás alapján közép- vagy felsővezetői vezetői pozícióba jelöltet keres. A módszer használata indokolt, ha bizalmas jellegű a keresés, vagy a vállalat saját keresési, hirdetési technikái már sikertelenek voltak.

Az executive search HR szolgáltató cégek általában ‘halkan’ dolgoznak. Nem hirdetik magukat, a nevük sem forog annyira a nyilvánosságban, mint a nagy munkaerő-közvetítőké. Amennyire egy átlagos álláskereső már találkozott az Adecco vagy a Randstad nevével, addig a Korn/Ferry-vel, az Arthur Hunttal már kisebb eséllyel.

Hogyan dolgoznak?

Még mielőtt a fejvadász cég elkezdi a jelöltek felkutatását, a megbízóval átbeszéli, milyen jelöltre van szüksége, milyen a vállalati kultúra, milyen típusú, tapasztalatú jelölt találhatja meg itt a számítását. Előfordul az is, hogy a megbízó ‘túllövi’ a szintet, azaz nem is kell annyi mindent tudnia a következő vezetőnek. Nem ritka az ellenkezője sem, amikor sokkal tapasztaltabb jelöltet vesz fel a megbízó, mint amiről az elején beszéltek.  A sikeres megbízó-fejvadász kapcsolat kulcsa ugyanis a folyamatos kommunikáció és a kultúra megismerése. 

Az executive search előnyei közé tartozik, hogy növeli a vállalat versenyképességét, hozzájárul a stratégiai célok eléréséhez, csökkenti a rossz döntések kockázatát, erősíti a munkáltatói márkát, és biztosítja a legjobb elérhető tehetségek bevonását.

A fejvadász cégek saját adatbázisból, piaci kapcsolatrendszerükből felállít egy hosszabb listát (long list a szaknyelvben), amelyet fokozatosan szűkít és abból lesz a short list, az a 3-5 jelölt, akit a megbízónak prezentál. A long list úgy áll össze, hogy a fejvadász direkt megkeresi a jelölteket az ajánlattal. Sokan közülük nem is keresnek állást, ám nyitottak lennének a váltásra. A fejvadász munkájának a művészete, hogy rávegye ezeket a vezetőket egy személyes beszélgetésre. A tapasztalatok szerint a Covid-járvány ebben is változást hozott. Könnyebb elérni a vezetőket és nyitottabbak a beszélgetésre, kíváncsiak arra, mennyit érnek valójában a piacon.

Fejvadászok azt javasolják a megbízóknak, hogy ne egy jelöltbe “szeressenek bele”, hanem mindig többen gondolkodjanak. A jelöltek részéről a visszautasítási arány is nőtt ugyanis. Enek sokszor az az oka, hogy a munkaadójuk ellenajánlattal él (counter offer), mert mindenképp meg akarja tartani a menedzsert.

A fejvadászok munkáját a reasearcherek (kutatók) segítik, akik különféle adatbázisokból gyűjtik össze az adott megbízásra szóba jöhető jelöltek nevét, akiket aztán a fejvadász megkeres.

Íme a toplista

A fejvadász (executive search, vezetőkiválasztó) cégekről a Budapest Business Journal évek óta készít toplistát. A legutóbbi itt érhető el.  

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek