Megjelent: 2 hete

Felemás cégstatisztikát mutat a május-június a hazai vendéglátóiparban

Amíg egyesek megszűnnek, mások éppen a piacra lépést tervezik a járvány két hulláma között - derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató elemzéséből.


Az elmúlt egy év adatait elemezve megállapítható, hogy a szektorban működő társas vállalkozások száma folyamatosan enyhe csökkenésben van. A cégmegszűnések havi bontású adatait vizsgálva elmondható, hogy a kismértékű áprilisi visszaesést követően májusban a járvány első hullámának lefolyása után ismét a márciusi magaságokba került a cégmegszűnések száma. A cégbíróságok működésének lassulása, a közzétételek csúszása mellett, ennek oka, hogy sok vállalkozásnak ekkora fogyott el a pénzügyi tartaléka, illetve ekkor szembesültek azzal, hogy az élet újra indulása ellenére sem állt vissza a kereslet a járvány előtt megszokott mértékre. Júniusban ugyanakkor az idei év legalacsonyabb megszűnési számát mértük, aminek egyrészt szezonális okai lehetnek, hiszen a nyár beköszöntével, illetve a korlátozások oldásával egy kis levegőhőz juthattak a vendéglátóipar szereplői. Másfelöl nagy várakozással tekintettek a kormányzat gazdaságvédelmi intézkedési tervére is.

Más a helyzet a cégalapítások számának alakulása tekintetében. A járvány áprilisi berobbanása radikálisan visszavetette a cégalapítások számát, de májusban és júniusban már majdnem háromszor annyi vendéglátóipari céget alapítottak, mint áprilisban. Úgy látszik a cégtulajdonosok a kedvező járványügyi statisztikák ismeretében már kisebb kockázatot látnak az étterem és egyéb vendéglátóipari egységek alapításában, mint a koronavírus első hullámának lefolyásának közepén. A befektetői optimizmust természetesen egy a főszezonban, vagy közvetlenül utána, bekövetkező második hullám jelentősen ronthatja. Hogy ez pontosan mikor következik be és milyen mértékű lesz, az jelenleg éppen annyira kevéssé tudható, mint, hogy az első hullámot szerencsésen túlélt vállalkozások hány százalékát sodorja magával az iparág esetleges újabb teljes lefagyása.
A szektor gyors magára találását valószínű az sem segíti elő, hogy továbbra sem lehet 500 főnél nagyobb látogatottságú rendezvényt tartani. Az elmúlt években felfutó food-truck vállalkozások, amelyek általában szorosan kötődnek a különböző kulturális és gasztro rendezvényekhez biztosan nem optimisták a jövőt illetően - zárja elemzését az OPTEN céginformációs szolgáltató.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter