Megjelent: 13 éve

Feleződik a biztosítási alkuszok száma

Optimista becslések szerint is több mint húszezer biztosítási ügynök maradhat munka nélkül jövő decemberben. Előrejelzések szerint ugyanis a jelenleg regisztrált negyvenezer ügynök legalább fele nem szerzi meg addig azt a végzettséget, amely egy uniós direktíva szerint alapfeltétele lesz tevékenysége folytatásának.

A szabály szerint minden tagállamnak regiszterben kell rögzítenie a biztosítási közvetítésre jogosult személyeket, akiknek felsőfokú végzettséget kell igazolniuk, vagy biztosítási szakvizsgát kell tenniük.

A negyvenezer regisztrált ügynökből jelenleg 11 ezer teljesíti felsőfokú végzettség igazolásával a bent maradás kritériumát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a biztosításhoz is értenek - húzza alá lapunknak Kovács István Tamás, a Biztosítási Oktatási Intézet (BOI) tanára. További 3500 azoknak a száma, akik már letették a biztosítási szakvizsgát, és ezt be is jelentették a pénzügyi felügyeletnél. (Becslések szerint ennek kétszerese, akár háromszorosa is lehet azok száma, akiknek szintén megvan a biztosítási szakvizsgájuk, ám ezt még nem jelentették.)

Húszezernél viszont így is többre becsülhető azok szegmense, akiknek jövő év végén megszűnik a jogviszonyuk, így kénytelenek lesznek ügyfélállományaikat is másra ruházni. A jövő évre várható tömeges ügyfélállomány-vándorlás pedig vélhetően az ügyfélpanaszok megszaporodását hozza majd magával.
Akik folytatnák munkájukat, a BOI-nál több lehetőségből is választhatnak a képesítés megszerzésére, ennek csupán az érettségi bizonyítvány megléte a feltétele. Vannak iskolarendszerű, 12 hónapos; félgyorsított, 7-8 hónapos; illetve gyorsított, három hónapos képzések. (Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a Pénzügyminisztérium évente csak három vizsgaalkalmat ad.)

Átlagosan 100 ezer forintba kerül egy tanfolyam, szélsőséges esetekben a díj ennek fele vagy duplája is lehet. Kovács István Tamás szerint azonban általában a képzés ára nem meghatározó szempont. Az oktató szerint sokakat nem is érdekel, illetve sokaknak nem éri meg képesítést szerezni. Ilyenek például azok az ügynökök, akiknek a teljesítménye kicsi, kevés szerződést kötnek, de többen az idősebb korosztály tagjai közül sem vállalkoznak már a tanfolyam elvégzésére. Gyakran hivatkoznak a közvetítők arra is: a tudásuk már megvan, nincs szükségük további tanfolyamokra.

Az önbizalom és a tapasztalat viszont egyik uniós tagországban sem elég. A legszigorúbb követelmények Belgiumban vannak, ott csak biztosításszakmai állami felsőfokú végzettséggel rendelkező ügynökök dolgozhatnak. Szintén kirívó Spanyolország, ahol 500 órás tanfolyam elvégzése az alap.

Azokban az országokban, ahol már bevezettek hasonló rendszert, az ügynökök száma csökkent ugyan, a minőség viszont mindenhol javult. Utóbbi tendencia jól jönne Magyarországnak is, a közelmúltban ugyanis felerősödtek azok az ügynököket érintő vádak, melyek szerint jutalékorientáltságuk és felkészületlenségük egyre inkább a megfelelő ügyfél-tájékoztatás rovására megy.

(Világgazdaság)

  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szabadságvesztéssel is büntethető, aki bántalmazza vagy fenyegeti az útellenőröket

Március elsejétől a Büntető törvénykönyv szerint közfeladatot ellátó személynek minősülnek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útellenőrei és... Teljes cikk

Szervizes jelentése

A szervizes feladata különböző gépek, eszközök (területtől függ) javítása, karbantartása. Teljes cikk

Az iskolaőrök a távoktatás ideje alatt is dolgoznak

Az iskolaőrök zöme az online oktatás idején is bejár dolgozni, néhányukat ideiglenesen másik iskolába vezényelték vagy a helyi kapitányságon... Teljes cikk