kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Felmondjak-e a munkahelyemen, mert megromlott a főnökömmel a munkaviszony?

15 éves munkaviszonyom van egy cégnél, sajnos az utóbbi időben a főnökömmel megromlott a viszonyom, megpróbál levegőnek nézni és még köszönni sem hajlandó. A munkámat szeretem, de ez a helyzet megvisel, úgy érzem szeretné hogy én mondjak fel, hogy ne kelljen végkielégítést fizetni. Sajnos a felmondási idő 4 hónap és sajnos jelzáloghitelem van, ami munkabérhez kötött.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Önmagában a személyes antipátia még nem ok a munkáltatónak arra, hogy az Ön munkaviszonyát felmondással megszüntesse.

Ha Ön nem érzi jól magát a munkahelyén, akkor az Ön kezében van a döntés, hogy kíván-e a felmondás jogával élni, vagy továbbra is ott marad. Ehhez fel lehet készülni úgy, hogy időközben keres egy új munkahelyet és csak akkor mond fel a jelenlegi munkáltatónál, amikor már van aláírt munkaszerződése az új munkáltatóval. Hiszen munkaszerződést úgy is lehet kötni, hogy későbbi munkába lépési napban állapodnak meg, például megállapodnak most, hogy a munkába lépés napja majd csak 2020 augusztus 1. lesz.

Amennyiben Ön mond fel, akkor az Mt. alapján a felmondási idő 30 nap függetlenül a munkaviszonyban töltött idő mértékétől. A munkaszerződésben ettől hosszabb, legfeljebb 6 hónapos felmondási időben is megállapodhatnak a felek. Ezt azért emelem ki, mert sokan úgy gondolják, hogy a munkaviszonyban töltött idő alapján a felmondási idő minden esetben hosszabbodik az Mt. alapján, de ez nem így van, ez ugyanis csak a munkáltatói felmondásra vonatkozó szabály.

Amennyiben Ön mond fel, valóban nem jár Önnek végkielégítés. Ugyanakkor van az a helyzet, amikor érdemes inkább magunktól tovább lépni egy új helyre, még akkor is, ha nem kapunk végkielégítést. A végkielégítésnek egyébként is az a célja, hogy ha a munkavállaló munkaviszonya hosszabb idő után váratlanul szűnik meg, akkor is legyen egy rövidebb átmeneti időre valamennyi tartaléka. Egy munkavállalói felmondásnál ugyanakkor a munkavállaló előre tervezi a váltást, és feltételezhetően a felmondáskor már van egy másik munkáltatónál szerződése.

Munkajogi problémája van? Munkavállalóként használja ügyvédkeresőnket!

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Antalóczy Adrienn Munkajogi szakértő - Dr. Antalóczy Adrienn

Dr. Antalóczy Adrienn LL.M., ügyvéd, munkajogi és adatvédelmi szakjogász. Kiemelt szakterülete a munkajog, valamint a munkajoggal összefüggő adatvédelmi kérdések.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek