kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Figyelem! A Deloitte keresi a legzöldebb vállalatot

A Deloitte Magyarország idén is meghirdeti a Közép-európai Környezeti Jelentés Díjat, népszerű nevén a Zöld Béka Díjat. A díjat azok a vállalatok nyerhetik el, amelyek az év legjobb környezeti vagy fenntarthatósági jelentését készítik.

Reiniger Róbert, a Deloitte Zrt. Környezetvédelmi tanácsadás üzletágának igazgatója elmondta: a díjra bármely olyan közép-európában bejegyzett vállalat pályázhat - függetlenül az üzleti szektortól, amelyben tevékenykedik, vagy a foglalkoztatottak számától -, amely éves jelentése részeként, vagy külön környezeti, illetve fenntarthatósági jelentésben mutatja be környezeti teljesítményét.

A Zöld Béka Díjat az Európai Parlament és Tanács irányelve is támogatja, ugyanis a közepes és nagyvállalatoknak, az EU más országaiban működő vállalatokhoz hasonlóan fenntarthatósági jelentést kell készíteniük, illetve üzleti jelentésüket társadalmi felelősségvállalásuk gyakorlatának bemutatásával kell kiegészíteniük - tette hozzá.

Reiniger Róbert elmondta: A Zöld Béka Díj célja, hogy a régió vállalatainak éves beszámolója ne korlátozódjon a társaság üzletmenetének pénzügyi vonatkozásaira. A környezetvédelmi és fenntarthatósági jelentés elkészítése és nyilvánosságra hozatala számos előnnyel járhat a vállalatok számára. Egyrészt a jelentés a vállalat gazdasági szektorában tevékenykedő versenytársak hasonló jelentéseivel összehasonlítható, összevethető, ezért a jelentések a pénzügyi indikátorokhoz hasonló gazdasági, társadalmi és környezeti mérőszámokat tartalmaznak. Másrészt a jelentés elkészítése során a vállalat olyan komplex adatbázishoz jut, amely adatok korábban csak a szervezet különböző részein, szintjein, elkülönülten voltak megtalálhatók.

Egy ilyen jelentés elkészítésével a vállalat megkülönböztetheti magát versenytársaitól, kiemelkedhet közülük, hiszen a régió vállalatai még csak most kezdik felismerni a fenntarthatóság stratégiai jelentőségét a működésük során. Mindezek mellett nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a jelentés elkészítése során párbeszéd, intenzív kommunikáció jön létre a vállalat és környezete között, amely hosszú távú előnyökkel járhat a vállalat számára - tette hozzá.

A kiválasztás menete

Reiniger Róbert elmondta: a Deloitte megvizsgálja és értékeli a környezeti vagy fenntarthatósági jelentést készítő vállalatok honlapján publikusan hozzáférhető jelentéseket. Ezen kívül lehetőség van a jelentések postán való elküldésére is. Az idei zsűri (szakértői nemzeti hátterét figyelembe véve) az angol, magyar, horvát és szlovén nyelvű ajánlatokat értékeli.

Amennyiben a vállalat környezeti teljesítményét az éves jelentés részeként mutatja be, a bíráló bizottság csak a jelentés környezeti teljesítménnyel foglalkozó részeit veszi figyelembe.

A zsűri és a bírálati szempontok

A Deloitte szakértője hozzátette: A bíráló bizottság a környezeti kérdések iránt elkötelezett, elismert független szakértőkből áll, akik nem vesznek részt a vállalati környezeti jelentések elkészítésében, vagy hitelesítésében. A 2009-es Közép-európai Környezeti Jelentés Díj (Zöld Béka díj) bírálati szempontjainak alapja az Európai Fenntarthatósági Jelentés Díj (European Sustainability Reporting Award).

A bíráló bizottság az alábbi szempontok alapján fogja a nyertest kiválasztani, fenntartva magának a jogot, hogy eltérjen a listától, és megítélése alapján további szempontokkal is kiegészítse azt.

Tartalom: Profil (10 százalék) Mutatószámok (15 százalék), Teljesítmény (15 százalék), Jövőre vonatkozó elképzelés, fejlesztési terv (10 százalék)

Jelentési alapelvek: Alkalmazhatóság (érvényesség) és teljesség (15 százalék), Megbízhatóság és ellenőrizhetőség (10 százalék), Összehasonlíthatóság és időszerűség (10 százalék), Elkötelezettség, egyértelműség, összhatás (15 százalék).

A Deloitte 2009. október 2-ig fogadja a pályázatokat, bármilyen formában - például éves jelentés, beszámoló, különálló környezeti/fenntarthatósági jelentések, EMAS nyilatkozatok, videó, CD-ROM, vagy honlap. A pályázatra való jelentkezés ingyenes; további részletekért kérjük, látogasson el a Zöld Béka Díj oldalára.

Forrás: Deloitte Research
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk