kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Fizethetik a dolgozók a cafeteria-adót

A tapasztalatok szerint a januári adóváltozásokat követően nem változott lényegesen a cégek cafateriával kapcsolatos gyakorlata, azonban a cégek többsége az új terheket áthárítja a dolgozóira - olvasható a Napi Gazdaságban.

images

Úgy tűnik, a vállalatok felismerték, hogy a jogszabályváltozások után is költséghatékonyabb megoldást jelent a dolgozóknak cafeteriát biztosítani, mint ugyanazt az összeget bérként kifizetni, ezért továbbra is alkalmazzák a béren kívüli juttatásokat.

A Napi Gazdaság cikkéből azonban kiderül, hogy a juttatások nettó értéke csökkent, mivel a cégek nagy része, 60-70 százaléka az új adóterhet részben vagy egészben a dolgozókra hárította. A cikk szerint a társaságok fokozottabban törekednek az adómentes megoldásokra, például nőtt a biztosítások vagy a vissza nem térítendő lakáscélú támogatás súlya.

Megfigyelhető, hogy olyan cégek vállalták át a jogszabályváltozással járó pluszterheket, amelyeknél a béren kívüli juttatás a vállalati filozófiában nagy jelentőségű tényezőként szerepel és a cafeteriát nem egyszerű juttatásként alkalmazzák, hanem valódi motivációs eszközt jelent.

A korábbi évek gyakorlatához képest több vállalat vezetett be a dolgozókat differenciáltan kezelő rendszert, vagyis különböző dolgozói csoportokat határoznak meg, amelyek eltérő cafeteria-kerettel rendelkeznek, akár előre meghatározott összegként, akár a dolgozók bérének bizonyos százalékával meghatározott értékben.

A Nexon tapasztalatai szerint számos olyan cég vezetett be cafeteria-rendszert a közelmúltban, ahol korábban ez nem volt gyakorlat. Néhány sikeres és nagy bevétellel rendelkező vállalatnál pedig megfigyelhető, hogy az adóváltozások ellenére emelték a cafeteriára fordítható keretet - olvasható a Napi Gazdaságban.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek