Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Fontos állások, amiket még nem töltött be nő

Az amerikai elnökválasztás egyik tétje az volt, hogy kerül-e a világ egyik vezető nagyhatalmának élére, az egyik legbefolyásosabb pozícióba nő. Hillary Clinton vereségével ez a lehetőség egyelőre elúszott, de más állások is vannak még, ahol a nőknek még nem sikerült áttörni az üvegplafont.

Egyelőre nem került "first man" vagy first gentleman" a Fehér Házba, pedig sokan reménykedtek a történelmi pillanat megvalósulásában, hogy nő kerülhet az Egyesült Államok elnöki székébe. Hillyary Clinton ezért igyekezett is biztatni a vereségét elismerő beszédében a lányokat, hogy ne adják fel, ne kételkedjenek abban, hogy értékesek, erősek, megérdemlik a lehetőséget, hogy harcolhassanak az álmaik eléréséért.

Az Egyesült Államokban először 1918-ban volt női legfőbb ügyész, az első női szenátor 1922-ben esküdött föl. Első női nagyvállalati vezérigazgatója a Coca Colának volt 1934-ben. Az amerikai legfelsőbb bíróságnak még nem volt női főbírája, ahogy a titkosszolgálatok vezetői székeit sem sikerült még meghódítani. Sem a CIA-nak, sem az FBI-nak nem volt még nő igazgatója, gyűjtötte össze a példákat a Business Insider.

Egyelőre az ENSZ-t is csak férfi vezette 70 éves története alatt, ahogy a NATO-t is vagy éppen az Európai Bizottságot.

59 országnak azonban volt/van már női vezetője (Jelenleg, ha csak a közelben körülnézünk: pl. Németország, Nagy-Britannia - kétszeresen is, Ausztria, Horvátország, Lengyelország stb.). Magyarországon egyelőre női politikai vezetők terén sem állunk élen, hiszen mindössze 10% körüli a női képviselők aránya az országgyűlésben. Sem a miniszterelnöki, sem az államfői posztot nem töltötte be még nő.

Koncz Katalin, a Corvinus Egyetem tanára készített tanulmányt a "Nők a parlamentben" címmel, ahol a 1990 és 2014 közötti állapotokat térképezte fel. Magyarország 189 országból a 153. ebben az összehasonlításban.

Forrás: KSH - Koncz Katalin


Ügyvezető / Felső vezetői állások >>
Follow hrportal_hu on Twitter