Megjelent: 4 éve

Fontos állások, amiket még nem töltött be nő

Az amerikai elnökválasztás egyik tétje az volt, hogy kerül-e a világ egyik vezető nagyhatalmának élére, az egyik legbefolyásosabb pozícióba nő. Hillary Clinton vereségével ez a lehetőség egyelőre elúszott, de más állások is vannak még, ahol a nőknek még nem sikerült áttörni az üvegplafont.

Egyelőre nem került "first man" vagy first gentleman" a Fehér Házba, pedig sokan reménykedtek a történelmi pillanat megvalósulásában, hogy nő kerülhet az Egyesült Államok elnöki székébe. Hillyary Clinton ezért igyekezett is biztatni a vereségét elismerő beszédében a lányokat, hogy ne adják fel, ne kételkedjenek abban, hogy értékesek, erősek, megérdemlik a lehetőséget, hogy harcolhassanak az álmaik eléréséért.

Az Egyesült Államokban először 1918-ban volt női legfőbb ügyész, az első női szenátor 1922-ben esküdött föl. Első női nagyvállalati vezérigazgatója a Coca Colának volt 1934-ben. Az amerikai legfelsőbb bíróságnak még nem volt női főbírája, ahogy a titkosszolgálatok vezetői székeit sem sikerült még meghódítani. Sem a CIA-nak, sem az FBI-nak nem volt még nő igazgatója, gyűjtötte össze a példákat a Business Insider.

Egyelőre az ENSZ-t is csak férfi vezette 70 éves története alatt, ahogy a NATO-t is vagy éppen az Európai Bizottságot.

59 országnak azonban volt/van már női vezetője (Jelenleg, ha csak a közelben körülnézünk: pl. Németország, Nagy-Britannia - kétszeresen is, Ausztria, Horvátország, Lengyelország stb.). Magyarországon egyelőre női politikai vezetők terén sem állunk élen, hiszen mindössze 10% körüli a női képviselők aránya az országgyűlésben. Sem a miniszterelnöki, sem az államfői posztot nem töltötte be még nő.

Koncz Katalin, a Corvinus Egyetem tanára készített tanulmányt a "Nők a parlamentben" címmel, ahol a 1990 és 2014 közötti állapotokat térképezte fel. Magyarország 189 országból a 153. ebben az összehasonlításban.

Forrás: KSH - Koncz Katalin


Ügyvezető / Felső vezetői állások >>
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter