Megjelent: 3 éve

Ha folyton a telefonját babrálná, Ön dopaminra vágyik

Csoportban, családokban, szervezetekben élünk, olyan szervezetekben, amelyeknek saját, jól felismerhető kultúrája van. Mit tesz ez a kultúra? Ahol az együttműködés a természetes az emberek számára, és ez örömteli, ott mélyreható biológiai működések indulnak be, amelyek további együttműködésre, problémamegoldásra, nyitottságra, akár áldozatvállalásra motiválnak minket - hormonális szinten is.

images

Az endorfin és a dopamin  egyedül is megszerezhető „jóérzés” hormonok, míg az oxytocin és szerotonin csak a másokkal való kapcsolódásban termelődnek bennünk. A hormonok adta jó érzés, boldogság felülír mindent, az általuk elérhető jó állapotra, jó érzésre vágyunk. Ismerjük az endorfin adta mámort, sportolók ismerik a futók mámorát. Fizikai erőfeszítéseket fájdalommentesítő anyag ez, ami egy nagy nevetés hatására is termelődik bennünk, kiváltja az empátia és együttérzés. Dolgozott már jó csapatban kifulladás utánig is, és még élvezte is? Nos.. ez az endorfin.

Ha Ön alig várja, hogy megnézze a telefonján az e-maileket, vagy a facebookon a legújabb postokat, esetleg vezetőként türelmetlenül kutatja a legújabb excel táblában vagy riportban az eredményeket  - ön dopaminra vágyik. Ez a hormon növeli a teljesítőképességünket - mentálisan.

Energizál, tettre késszé tesz, cselekszünk a hatására. Könnyen válunk dopaminfüggővé, reszkető kézzel kapva a mobilunk, a FB, a számok után, jó esetben. De a dohányzás, a szerencsejátékok, az online játékok is mind erre építenek. A jó oldala ennek az, hogy dopamin hatására az orvosoknál 19 százalékkal pontosabb diagnosztizálást, értékesítésben 37 százalékos növekedést is mértek.

Dopamin tablettával nem lehet tömni a munkavállalókat - bár vezetők, amikor a dopaminról beszélünk, ezzel tréfálkoznak - viszont a célállítás, a célhoz vezető út megépítése, a problémák megoldása - nos, ezek mind egészséges és produktivitást eredményező módon termelnek bennünk dopamint.

Az ember persze nem csak a saját sikeréért küzd, ha lehetősége van rá, akkor együttműködik, támogat. Ezt az együttműködő magatartást az oxytocin és a szerotonin váltja ki.

Az oxytocin hatására nyitottak és barátságosak leszünk, problémamegoldó és kockázatvállalási hajlandóságunk nő, támogató módon fordulunk egymás felé. Az oxytocint az empátia és szeretet érzések váltják ki, mint a barátság, szerelem, bajtársiasság, kollegialitás. És az érintés.

Ez az oka annak, hogy minden kultúrának megvannak az érintéses rituáléi, amelyeket az emberek akkor használnak, mikor találkoznak egymással.  A kézfogás, kézcsók, puszi és orr összedörgölés mind azt hivatottak biztosítani, hogy az érintett egyedekben megugorjon az oxytocin szint és tudjanak bizalmat érezni, együttműködni - és ezáltal túlélésére képessé válni. Ne feledjük, az ember úgy vált e bolygó csúcsragadozójává, hogy se karmai, se agyara, de még egy tisztességes szarupáncélja sincs, sőt, az állatok többségéhez képest még lassú is, és ügyetlen a mozgása. De képes volt a magas szintű kooperációra és segítésre, sőt, a másokért való áldozatvállalásra is. Nos, ezt az áldozatvállalást jutalmazza jó érzéssel a szerotonin, amikor a másokért végzett cselekvéseinket elismeri a közösség.

Felszabadul bennünk a szerotonin és hirtelen hatalmasnak, erősnek és mindenre képesnek érezzük magunkat, s ez arra sarkall, hogy még többet tegyünk a  - valójában - törzsünkért.

A környezetünk ma olyan impulzusokkal áraszt el bennünket, ami első sorban a stresszhormon - kortizol termelődését segíti, illetve a dopamin vérünkbe áramlását idézi elő.

A kettő együtt veszélyes egyveleg. A kortizol az elszigetelődés, a személyes veszélyeztetettségünk megélésékor termelődik és primer „ üss vagy fuss” reakciót vált ki, hosszú távon elszigetelődés, kifáradás, kiégés a „túladagolás” eredménye. Ehhez társul az információdömping (email, számok, stb.) dopaminpörgető hatása - s ez a két hormon egyéni küzdelmekre, bizalmatlanságra indít bennünket, ezzel megnehezítve a folyamatok működtetését, lassítva a megállapodások létrehozását és veszélyeztetve ezek stabilitását...

Könnyen belátható, hogy ez zsákutca.

A megoldás a kapcsolati, feladat és változás oldalt harmóniában kezelő rezonáns kultúra és vezetés. Erről következő cikkünkben írunk.

Toldi Zsuzsanna
Aquilone Training Kft.

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter