Megjelent: 14 éve

Ha nem töltjük le a felmondási időt fizetnie kell az önkényesen távozó dolgozónak

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság (29. M. 696/2004/10. számú ítéletében) egyhavi átlagkereset megfizetésére kötelezett egy felmondási idejét le nem töltő munkavállalót. Az ítélet figyelmeztetés is a dolgozóknak, a felmondási időt nem lehet egyoldalúan figyelmen kívül hagyni. Esetünkben 146.823 forintot kellett fizetnie az önkényesen távozó dolgozónak.

K. G. egy budapesti Kft. alkalmazottja 2003. november 17-én kérte a Kft. ügyvezetőjétől munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetését december elseji hatállyal, amit az ügyvezető nem fogadott el. A felperes munkaadó november 20-án írásban közölte, nem fogadja el a közös megegyezést és ragaszkodott a 30 napos felmondási idő letöltéséhez.

A figyelmezetés és az írásbeli közlés ellenére idő előtt távozott

Az alperes munkavállaló november 28-án levélben kérte a munkáltatót, tekintsen el a felmondási idő letöltésétől, mert munkába járása lakóhelyéről nem biztosított.
Két nappal később a munkáltató jogi képviselője tájékoztatta a az alperest a felmondási idő letöltési kötelezettségéről és annak elmaradásának jogkövetkezményeiről.
Az alperes munkavállalót december 1-17. között hat napra osztották be, ám ezután nem jelent meg a munkahelyen, így harminc napos felmondási idejét nem töltötte le.

Az alperes azzal védekezett, szóban megállapodtak a közös megegyezéssel történő felmondásban, ám ezt nem tudta bizonyítani.

A másodfokú ítélet is a munkáltatónak adott igazat

A bíróság ítéletében hivatkozott a Munka törvénykönyvének 101. paragrafusának első bekezdésére, mely szerint: "A munkavállaló, ha munkaviszonyát nem e törvényben előírtak (87. paragrafus (2) bekezdés, 92., 96., 97. paragrafus) szerint szünteti meg, köteles a munkáltató számára a rá irányadó felmondási időre járó átlagkeresetének megfelelő összeget megfizetni."

Az alperest végül a Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2004. december 9-én kelt ítéletében egyhavi átlagbér, 146.823 forint megfizetésére kötelezte. A héten lezárult másodfokú eljárás megerősítette az elsőfokú ítéletet.

"Visszatartó ereje lesz az ítéletnek"

A felperest képviselő Dr. Sipos Márta ügyvéd, munkajogász az ítéletről elmondta, nem tud arról, hogy ilyen ítélet született volna korábban. A bíróság döntése figyelmeztetés a munkavállalóknak, ha nem a törvénynek megfelelően töltik le felmondási idejüket, perre számíthatnak és fizetniük kell.

Karácsony Zoltán, 2005. október 7.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Siralmas a munkajogi felkészültség

Alapszintű munkajogi képzésnek helye lenne a szakképzésben és a felsőoktatásban is, hiszen az iskolából kikerülőkből biztosan munkavállalók és... Teljes cikk

A leggyakoribb hibák a munkajogi adminisztrációban

Szabadságok kezelése, a munkaidő nyilvántartása, munkaszerződések aktualizáslása. Bár azt gondolnánk, hogy ezek a mindennapi dolgok flottul mennek a... Teljes cikk

Készülj fel a Munka törvénykönyve változására!

Milyen kihívásokat tartogat az idei év munkajogi szempontból? A feszes munkaerőpiac komoly feladat elé állítja a HR-t, hiszen mindent meg kell tenni a... Teljes cikk