kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Három európai startup a nemzetközi élvonalban

Az elmúlt években a saját cégek alapításában egy bizonyos trend figyelhető meg. A fiatalok a szabványos karrierutak alternatíváit keresik mind a vállalati, mind pedig a közszférában. Ők azok, akik maguk szeretnék meghatározni és megvalósítani az elképzeléseiket egy nyugodt, és korlátozásoktól mentes környezetben.

Éhesek a sikerre, és hasonló érzéseket, értékeket osztó emberekkel kívánnak együtt dolgozni. Világos céllal és szenvedéllyel szeretnék az ötleteiket megvalósítani. Nem minden elképzelésről mondható el, hogy „eleve sikerre ítéltetett”, de amint azt az eredményes projektek példája is mutatja - bátraké a világ!

Amikor a startup cégekre gondolunk, legtöbbünk ezekről a társaságokról azt hiszi, hogy az Egyesült Államokból származnak. Valóban csak ott lehet érdekes és innovatív üzleti ötleteket megvalósítani? Európában számos esetben megtörtént, hogy a szokatlan ötletek, egy téma alternatív megközelítése vagy egy lelassult project felgyorsítása következményeként jöttek a látványos eredmények. Itt van néhány példa:

A prezentáció új formái

A magyar Prezi startup a vállalati prezentációk megközelítésének új minőségét vezette be. A szokványos megoldás helyett - azaz amikor egyik dia következik a másik után - a Prezi prezentációk nem lineárisak, és nagyobb interakciót tesznek lehetővé az előadó és a közönség között.A Prezi közreműködésével a felhasználók létrehozhatnak egy virtuális „vásznat”, amely lehetővé teszi, hogy a mind map (elmetérkép) technikához hasonlóan hozzák létre prezentációjukat. Az előadók szabadon mozoghatnak a prezentáció egésze körül, biztosítva maguk és mások részére azt a szabadságot, amely a hatékony információcseréhez szükséges.

A Prezit ezidáig kb. 50 millióan használták világszerte. Ilyen sikerek érhetők el, ha a hagyományos, sablonos bemutatókat elhagyjuk, és teret engedünk az emberi kreativitásának. A fejlesztőknek valóban sikerült megváltoztatniuk az üzleti megbeszélések iránti szemléletet.

Orvoskeresés a XXI. században:

A Docplanner csoport egy lengyel eredetű, egészségügyi startup, amely párhuzamosan a világ 25 országában fejleszt, és közel 7,7 millióan használják a szolgáltatásait. A csoport egyik leggyorsabban növekvő oldala a Docplanner.hu. Az ötlet, amely a projektet inspirálta, az volt, hogy egy olyan intuitív eszközt hozzanak létre, amely megkönnyíti az orvos-beteg kommunikációt. Olyan online naptár segítségével kérhet időpontot a beteg, amely telefonon vagy számítástechnikai rendszeren keresztül létesít kapcsolatot az orvossal.

A hazai felhasználók létrehozhatnak egy aktív közösséget, véleményt mondhatnak az orvosokról és az általuk nyújtott szolgáltatásokról. Mindez egy olyan széleskörű tudásbázist teremt, amely mások tapasztalatára és véleményére alapozva segít a jó szakorvos kiválasztásában.

A szolgáltatás megbízható információforrást biztosít, melyet naponta felhasználók ezrei használnak. A szolgáltatás nemzetközi jellege a külföldi kezelésekkel érintett eseteket is megkönnyíti.

Nem egyszerű létrehozni egy - a szakemberek felkutatására szolgáló - univerzális eszközt. Az európai országok egészségügyi modelljei államonként eltérőek. Az eltérő pénzügyi modellek, valamint a változatos szabályozás miatt nehéz egyetlen ismérvvel meghatározni, hogy mi az, ami sok országban hoz a sikert. Másrészről azonban Európa öregedő népességére és az egészség megőrzése iránt megnövekedett érdeklődésre tekintettel megéri ebben az irányban befektetni.

Minden reggel mással ébredni?

A Wakie az orosz Budist startup nemzetközi márkája. Az ötletgazdák felkínáltak egy vicces alternatívát mindazon felhasználóik számára, akik a hagyományos ébresztőóra helyett inkább egy idegennel folytatnának barátságos beszélgetést.

Az ötlet egyszerű - ki kell választani az ébresztés időpontját, majd a beállított időpontban egy véletlenszerűen kiválasztott idegen telefonon ébreszt. A rendszer olyan tagokat próbál összekombinálni, akik hasonló korúak és ellentétes neműek. A rendszer nem jelez ki telefonszámot, és 60 másodperc elteltével automatikusan bontja a vonalat.A társadalmi ébresztőóra elképzelése divaba jött Oroszországban. Több mint másfél millióan használták ezidáig, és több mint 30 millió kapcsolat jött létre. Mára a felhasználók már világszerte használják és számuk folyamatosan növekszik. Ez év december 10. napja óta az iPhone tulajdonosok számára is elérhető (a Windows, illetve Andriod készülékeken szeptembertől lesz elérhető).

Európa sosem szenvedett hiányt az érdekes üzleti ötletekre képes emberekből. Néha csupán nem elegendő a képessük ahhoz, hogy a világpiacon is véghezvigyék azokat. Minden egyes országban találhatóak olyan társaságok, melyek terméke a nemzetközpiacon is befuthatna, csupán hiányzik a késztetés a világméretű cselekvésre. Az internet fejlődése a startupok számára globális méretű cselekvési lehetőséget biztosít, lehetővé teszi, hogy felvegyék a versenyt a nagyobb ipari vállalatokkal, vagy új piaci réseket fedezzenek fel. A fenti példák mutatják, hogy a mai világban maga az ötlet az, ami igazán számít.

Forrás: DocPlanner.hu
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Határidő: Mi dolga a HR-nek az új információvédelmi követelményekkel (NIS2)?

A vállalatok csak úgy érthetik meg és fordíthatják le a saját helyzetükre a NIS2 követelményrendszerét, ha azt egy szervezeti egységek felett... Teljes cikk

A HR szakemberek kulcsszerepet kell, hogy játszanak a technológiai stratégia kidolgozásában

A HR-nek kulcsszerepet kell játszania a vállalat technológiai stratégiájában. A mai üzleti világ a technológiától függ, ami azt jelenti, hogy az... Teljes cikk

Az AI-tudás a gyorsabb előléptetéshez is hozzásegíthet

A Z generációsoknál még nagyobb előnyt jelenthet a mesterséges intelligencia ismerete. Teljes cikk