Megjelent: 6 éve

Házi feladat a cégeknek: mindenki fogadjon gyakornokot!

images

images

Az új arcok friss megközelítéseket hozhatnak a csapat számára. Elvégezhetnek olyan időrabló feladatokat, amellyel felszabadítanak növekedésben jobban hasznosítható kapacitásokat. Lehet, hogy olyan kompetenciákkal érkeznek, melyek korábban hiányoztak a cégből. De még az is elképzelhető, hogy közülük kerülnek ki jövőbeli munkatársak.

Amiért érdemes egy cégben gyakornokot fogadni:

Friss nézőpont. Hosszabb ideje együtt dolgozó teamekben hamar kialakulnak rutinok. Ezek értelmét, célszerűségét különösebben nem kérdőjelezi meg senki, nagy úr a megszokás. Az újonnan érkező számára azonban minden megoldás új és látni szeretné az értelmét. "Ő miért az csinálja, neki valóban mi is a feladata?" Könnyen adódhatnak ötletei, melyeket érdemes megfontolni. Egy-egy új perspektíva gyakran nyithat érdemi növekedési pályákat.

Új tudások, technikák. A gyakornokok által olyan új "tudások", "skill"-ek érkeznek a cégbe, amelyeket korábban nélkülöztek. Elég csak a közösségi médiákra gondolni, vagy a web2-re: ezt a világot a gyakornokok biztonságosan uralják és nem egy esetben ők építik fel a cég arculatát - gyakran a cégmérettől függetlenül - az online világban, kialakítva és működtetve a közösségi oldalakat, blogokat és internetes felületeket. Bizony nem egy esetben az idősebb generációnak tőlük kell megtanulnia, átvennie a web2 felületek működtetéséhez szükséges tudnivalókat.

Ismétlődő, képesítést nem igénylő munkák. Hány emberórát töltenek ki olyan értéket nem teremtő, mechanikus feladatok, amelyek helyett a magas bérű csapattagok valami más, érdemi munkát is végezhetnének. Borítékolni a kiküldendő számlákat, bevinni az ügyféltalálkozón begyűjtött névjegyeket a crm-be, feltölteni, ellenőrizni a sietve kitöltött táblázatokat. Miért kell ezekre a drága munkaerőt pazarolni? Rövid betanítás után mindezt hatékonyan és gazdaságosan elvégezhetik a gyakornokok, közben pedig még fejlődnek is állóképességben, kitartásban.

Beválhat közülük valaki, mint csapattag. Az okos vállalkozások meglátják jövőbeli alkalmazottaikat a mostani gyakornokaikban. Egy gyakornok fogadásakor minden együtt van, ami a munkaerő-piaci szolgáltatások világában csak drágán, hosszas előkészületekkel, több lépcsős folyamattal valósul meg. Megfigyelhető, kikérdezhető és "in vivo" kipróbálható az új munkaerő, minimális kockázattal. Plasztikus képet lehet kapni az illető készségeiről, képességeiről, és arról a modern munkaszervezetekben egyre nagyobb értéknek számító szempontnak való megfelelésről, hogy a jövőbeni munkatárs miként tud beilleszkedi egy munkahelyi közösségbe. Ha ez sikeres, egy sikeres ajánlat a végzést követően történő foglalkoztatásra egy bizalomra épülő kapcsolat alapjait teremtheti meg.

Olcsó szabad kapacitás a növekedéshez. Csúcsra járatott a cég? Kellene még extra munkaerő, de csak rövidtávon és semmiképp sem teljes munkaidőben? A gyakornokság erre van kitalálva. A normál fizetésekhez képest szinte ingyen rendelkezésre áll a szükséges kapacitás, és ha beindulnak a folyamatok, később is el lehet dönteni, hogy szükség van-e új státuszokra. Ha a válasz igen, már az is tudható lesz, hogy ki a legalkalmasabb a posztra: az a gyakornok, aki saját erőfeszítéseivel megteremtette saját foglalkoztatása feltételeit. Kell ennél "királyibb" út a növekedésre?

Fontos, hogy a szándék legyen világos: egy gyakornok foglalkoztatása nem trükközés a bérekkel. Ha döntés született arról, hogy a cég gyakornokot fogad, legyen erre vonatkozóan egy világos elvárás: kit mire lenne jó alkalmazni; gondoskodni kell a megfelelő felkészítő, bevezető képzésről. Legyen mentora minden gyakornoknak! Szem előtt kell tartani, hogy a kínált lehetőség legyen fejlesztő a fiatalok számára, és tényleges felelősséget vállalni arra vonatkozóan, hogy érdemi foglalkozásban fognak részesülni a fiatalok.

Legyen ez az új szemeszter első házi feladata: gyakornokot minden vállalkozásba!

Eszik Zoltán
ML coach
ActionCOACH Magyarország
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter