Megjelent: 9 éve

Házi feladat a cégeknek: mindenki fogadjon gyakornokot!

A legtöbb vállalat nem él azzal a helyzeti előnnyel, hogy a közelében szakmai felsőoktatást folytató intézmények működnek. Sajnos, ez egy szerencsétlen alulértékelése egy olyan eszköznek, amely pedig komoly növekedési potenciált hordoz magában. A gyakornok, amennyiben megfelelően van alkalmazva, igazi versenyelőnyhöz juttathatja az őt befogadó céget.

images

images

Az új arcok friss megközelítéseket hozhatnak a csapat számára. Elvégezhetnek olyan időrabló feladatokat, amellyel felszabadítanak növekedésben jobban hasznosítható kapacitásokat. Lehet, hogy olyan kompetenciákkal érkeznek, melyek korábban hiányoztak a cégből. De még az is elképzelhető, hogy közülük kerülnek ki jövőbeli munkatársak.

Amiért érdemes egy cégben gyakornokot fogadni:

Friss nézőpont. Hosszabb ideje együtt dolgozó teamekben hamar kialakulnak rutinok. Ezek értelmét, célszerűségét különösebben nem kérdőjelezi meg senki, nagy úr a megszokás. Az újonnan érkező számára azonban minden megoldás új és látni szeretné az értelmét. "Ő miért az csinálja, neki valóban mi is a feladata?" Könnyen adódhatnak ötletei, melyeket érdemes megfontolni. Egy-egy új perspektíva gyakran nyithat érdemi növekedési pályákat.

Új tudások, technikák. A gyakornokok által olyan új "tudások", "skill"-ek érkeznek a cégbe, amelyeket korábban nélkülöztek. Elég csak a közösségi médiákra gondolni, vagy a web2-re: ezt a világot a gyakornokok biztonságosan uralják és nem egy esetben ők építik fel a cég arculatát - gyakran a cégmérettől függetlenül - az online világban, kialakítva és működtetve a közösségi oldalakat, blogokat és internetes felületeket. Bizony nem egy esetben az idősebb generációnak tőlük kell megtanulnia, átvennie a web2 felületek működtetéséhez szükséges tudnivalókat.

Ismétlődő, képesítést nem igénylő munkák. Hány emberórát töltenek ki olyan értéket nem teremtő, mechanikus feladatok, amelyek helyett a magas bérű csapattagok valami más, érdemi munkát is végezhetnének. Borítékolni a kiküldendő számlákat, bevinni az ügyféltalálkozón begyűjtött névjegyeket a crm-be, feltölteni, ellenőrizni a sietve kitöltött táblázatokat. Miért kell ezekre a drága munkaerőt pazarolni? Rövid betanítás után mindezt hatékonyan és gazdaságosan elvégezhetik a gyakornokok, közben pedig még fejlődnek is állóképességben, kitartásban.

Beválhat közülük valaki, mint csapattag. Az okos vállalkozások meglátják jövőbeli alkalmazottaikat a mostani gyakornokaikban. Egy gyakornok fogadásakor minden együtt van, ami a munkaerő-piaci szolgáltatások világában csak drágán, hosszas előkészületekkel, több lépcsős folyamattal valósul meg. Megfigyelhető, kikérdezhető és "in vivo" kipróbálható az új munkaerő, minimális kockázattal. Plasztikus képet lehet kapni az illető készségeiről, képességeiről, és arról a modern munkaszervezetekben egyre nagyobb értéknek számító szempontnak való megfelelésről, hogy a jövőbeni munkatárs miként tud beilleszkedi egy munkahelyi közösségbe. Ha ez sikeres, egy sikeres ajánlat a végzést követően történő foglalkoztatásra egy bizalomra épülő kapcsolat alapjait teremtheti meg.

Olcsó szabad kapacitás a növekedéshez. Csúcsra járatott a cég? Kellene még extra munkaerő, de csak rövidtávon és semmiképp sem teljes munkaidőben? A gyakornokság erre van kitalálva. A normál fizetésekhez képest szinte ingyen rendelkezésre áll a szükséges kapacitás, és ha beindulnak a folyamatok, később is el lehet dönteni, hogy szükség van-e új státuszokra. Ha a válasz igen, már az is tudható lesz, hogy ki a legalkalmasabb a posztra: az a gyakornok, aki saját erőfeszítéseivel megteremtette saját foglalkoztatása feltételeit. Kell ennél "királyibb" út a növekedésre?

Fontos, hogy a szándék legyen világos: egy gyakornok foglalkoztatása nem trükközés a bérekkel. Ha döntés született arról, hogy a cég gyakornokot fogad, legyen erre vonatkozóan egy világos elvárás: kit mire lenne jó alkalmazni; gondoskodni kell a megfelelő felkészítő, bevezető képzésről. Legyen mentora minden gyakornoknak! Szem előtt kell tartani, hogy a kínált lehetőség legyen fejlesztő a fiatalok számára, és tényleges felelősséget vállalni arra vonatkozóan, hogy érdemi foglalkozásban fognak részesülni a fiatalok.

Legyen ez az új szemeszter első házi feladata: gyakornokot minden vállalkozásba!

Eszik Zoltán
ML coach
ActionCOACH Magyarország
  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter