Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 éve

Hiány- és fizikai szakmákat népszerűsítenek

A gyakorlatigényes hiány- és fizikai szakmák népszerűsítése, a pályaorientáció segítése érdekében együttműködési megállapodást kötött a hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara két helyi vállalkozással kedden Hajdúböszörményben - írja az MTI.

Kathiné Juhász Ildikó, a kamara hajdúböszörményi elnöke kiemelte: a gazdaságban versenyelőnyt jelent a minőségi munkaerő, a termelés létfontosságú eleme a humánerőforrás.

A magyar szakképzés értékes múlttal, tradícióval rendelkezik, de mára komolyan érzékelhetőek az elmúlt évtizedben felhalmozódott problémák: a hazai szakképzés fokozatosan strukturális munkanélküliséget teremtett, aminek a következményeként ma már a szükségesnél kevesebb a megfelelő szakember - mutatott rá a kamarai vezető.

A kereskedelmi és iparkamara fontos feladatának tekinti a gazdaság versenyképességének javításának alapjául szolgáló jó szakemberképzést, amit Hajdúböszörményben pályaorientációs tanácsadással, tájékoztatók, üzemlátogatások, pályaválasztási rendezvények, motiválás rendhagyó kihelyezett tanórák, csoportos foglalkozások, szülői értekezletek koordinálásával támogat - sorolta Kathiné Juhász Ildikó.

Hozzátette: a kamara szervezésében októberben tartják a Nyitott kapuk hónapját, amelynek keretében több mint tíz hajdúböszörményi vállalkozás nyitja meg kapuit az általános iskolások és szüleik előtt, s bemutatják milyen körülmények között és milyen munkára várják a jövő szakembereit.

A felületvédelemmel tüzihorganyzással és ipari járdarácsok gyártásával foglalkozó, a sajtótájékoztatónak otthont adó Nagév Kft. tulajdonos-ügyvezetője szerint a területükön máris óriási a szakemberhiány. "Van jól felszerelt gyárunk, vannak modern gépeink, amelyek állnak, ember nélkül" - érzékeltette a nehéz helyzetet a vállalkozó megjegyezve, hogy például a szerszámkészítők átlagéletkora 55-60 év az üzemükben, fiatal szakmunkás pedig nincs. Ugyanakkor a termékeikre szükség van, a 249 főt foglalkoztató vállalatcsoportjuknak tavaly 4,5 milliárd forint árbevétele volt.

Hasonló problémákat ecsetelt a gépszerkezet-gyártással, fémmegmunkálással foglalkozó, 54 főt foglalkoztató, 470 milliós árbevételű Koha-Steel Bt. szakképzési referense. Hajdú Sándor elmondta: az átlagéletkor náluk 45-50 év között van, s ahhoz, hogy legyen jövőjük, most kell gondoskodni a szakmunkás-utánpótlásról.

Ehhez remélnek segítséget a kamarai együttműködéstől, amihez várhatóan egyre több vállalkozás csatlakozik, hogy összefogva, műhelyeiket, telephelyeiket, gyáraikat megnyitva segítsék a fiatalok pályaválasztását - fűzte hozzá.

MTI
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
2 hetes, ingyenes IT-karrier alapozó képzés indul

4-5 év után milliós fizetést kínálnak a 2-9 hónap tanulással elsajátítható IT-szakmák. Teljes cikk

Eddig 800 embert vonzott a tíz hónapos rendőrképzés

Továbbra is várják az érdeklődőket a szeptemberben induló tíz hónapos rendőrképzésre, amelyre május 31-ig több mint 800-an jelentkeztek - mondta... Teljes cikk

Iskolák, sportcsarnokok, uszodák épülnek hitelből

Ötvenmilliárd forintból épülhetnek köznevelési intézmények és iskolai sportlétesítmények Magyarországon a következő években - jelentette be... Teljes cikk