Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 4 éve

Hogy pihenjen, aki nem tud kikapcsolni?

A munka képes minden rendelkezésre álló időt betölteni, ez azonban előbb-utóbb a koncentráció csökkenéséhez, a tevékenység szétforgácsolódásához vezet. Ezért lehetséges, hogy az időben akár kevesebb munka nagyobb hatékonysághoz vezet. A technológia által lehetővé tett állandó készenlét, az állandó elérhetőség nagyon fárasztó, gyakran rosszabb, mint az intenzív, produktív munkavégzés. Mindez pedig kiégéshez vezethet. Így a pihenésre, alvásra „félretett” idő egyáltalán nem megy veszendőbe.

Néhány tipp a valódi pihenésért

 • Bár a családdal és a barátokkal tölthető idő szinte mindig kevés, a hétvégén akkor is érdemes időt szakítani magunkra is. Az egyedül töltött idő lehetőséget ad a reflexióra, a kreatív gondolatok „megindítására”. Ráadásul ilyenkor nem kell senki másra koncentrálni, illetve a másik által elvégzett vagy nem elvégzett munkától függeni. Ha hagyjuk csak úgy szárnyalni egy kicsit a gondolatainkat, akkor olyan összefüggésekre is rájöhetünk, amire máskor kevésbé van alkalom, hiszen a koncentrált munka és a rengeteg információ leköti a kapacitásokat. Így remek ötletek születhetnek. Ezekre az időszakokra érdemes digitálisan is „kikapcsolni”, mert az okostelefon értesítői vagy csengése megzavarhatja az ihletett pillanatot.

 • Nem árt, ha valamilyen hobbit talál magának az ember, ami felfrissíti, amivel kiengedheti a gőzt vagy a kreatív energiákat szabadjára engedheti.

 • Manapság nem lehet eleget emlegetni a mozgás, valamilyen fizikai aktivitás szükségességét, amire hét közben gyakran nem jut idő, bármennyire szeretnénk. Így érdemes a hétvégébe beilleszteni ezt a tevékenységet, amit ráadásul lehet családi vagy baráti körben, közös tevékenységként is végezni. Legyen szó kirándulásról, biciklizésről, evezésről vagy csak egy kis sétáról.

 • A szabadidőt is ki lehet használni kapcsolatok építésére, ápolására. Így mondjuk egy környékbeliekkel eltöltött közösségi esemény nem csak a kikapcsolódásról, a gyerekek összeeresztéséről szólhat, hanem akár a vállalkozásnak is jól jöhetnek az így kialakított kapcsolatok.

 • Ilyenkor lehet behozni egy csomó, a héten elmaradt teendőt, amit akár magunk vagy az otthonunk körül halasztgattunk a héten.

 • Érdemes a következő hétre is elkezdeni tervezni, megtervezni a találkozókat, határidőket, amelyek az adott időszakban esedékesek, így jobban középpontba állíthatók a valóban fontos elvégzendő dolgok a hétre, hogy ne forgácsolódjon szét a figyelem. Ezzel az előre gondolkodással, pedig a hét folyamán időt tudunk megtakarítani. Furcsa módon, bár ellentmondásnak látszik, de tervezés lehetőséget teremt a spontaneitásra.

  Így, ha minden igaz, két legyet ütünk egy csapásra, hiszen lazítunk is, de az üzlet is halad előre a hétvégén is. Ugyanakkor ez a sokféle tevékenység ritkán fér bele egy napba, úgyhogy vigyázzunk, ne hajtsuk túl magunkat a „pihenéssel” is.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter