Megjelent: 2 éve

Hogyan keltsek pozitív benyomást egy online meetingen?

Minden kommunikációs szituációnak, így az üzleti/céges megbeszéléseknek is megvannak a maga írott és íratlan szabályai - de mi a helyzet, ha ez a „találkozó” a virtuális térben zajlik? Röviden összefoglaljuk, a speciálisan az online meetingekre vonatkozó praktikus szempontokat.

A megjelenésÖltözködés
Az otthonról folytatott online megbeszélések kapcsán mindig felmerül a kérdés, hogy mennyire kell „kiöltözni”, ha egyszer otthon vagyunk. Ez valóban speciális helyzet, de ne feledjük, hogy csak a fizikai környezetünk privát - minden más hivatali/üzleti. Ezért az öltözködésünknek is ugyanazoknak az alapvetéseknek kell megfelelnie, amelyeket egyébként is követnénk egy munkahelyi megbeszélésen. Legfeljebb egy árnyalatnyit lazíthatunk ezen, amennyiben nagyon formális, öltöny-nyakkendős dress code a mértékadó. Szigorú mérlegelést követően esetleg elhagyhatjuk a nyakkendőt és/vagy a zakót, és választhatunk helyette egy elegáns inget például legombolt vagy kontrasztos színű gallérmegoldással. A hajszálcsíkost és az apró mintásat azonban kerülni kell, mert vibráló hatást kelt a képernyőn, ami nagyon zavaró tud lenni.

Amennyiben a munkahelyi megbeszélésen elfogadott a casual stílusú megjelenés, nagyobb játékterünk van a hosszú ujjú pólók és lezserebb ingek, illetve akár a vékonyabb pulóverek variálásával. A színekkel és mintákkal azonban itt is érdemes vigyázni: ha nem akarunk nagyon harsány benyomást kelteni, inkább viseljünk egyszínűt vagy diszkréten mintásat (de semmiképpen se feliratosat!), és válasszunk visszafogott színeket.

A következő örökzöld kérdés, hogy „alul” is fel kell-e „normálisan” öltözni, hiszen legfeljebb mellmagasságig látszunk. Bár tény, hogy rendkívül csábító a felül ing - alul mackó vagy (évszaktól függően bermuda), semmiképp nem javasolt ez a kézenfekvőnek tűnő megoldás. Ugye milyen kínos lenne, ha teszem azt egy fontos iratért hirtelen át kellene mennünk a szomszéd szobába, vagy csak véletlenül lefelé irányítanánk a kameránkat? Megelőzendő a kellemetlen helyzeteket tetőtől talpig öltözzünk fel rendesen, annyi könnyebbséggel, hogy nadrágból választhatunk egy kényelmesebb darabot, de mindenképpen passzoljon az inghez vagy felsőhöz. A lábunkra pedig - hasonló okból - vegyünk fel egy kényelmes, az öltözékünkhöz illő cipőt, de semmiképp ne papucsot viseljünk.

Az ápolt külső épp olyan fontos, mint egy személyes találkozón!

Bármennyire is lazaságra késztet az otthonlét, ne hanyagoljuk el külsőnket, és legalább az online bejelentkezésre mindig borotválkozzunk meg, a frizuránk is legyen rendben, és a körmeinkről (meg az esetleges orrszőrről) se feledkezzünk meg. Vannak, akik csak a meeting idejére veszik fel az irodai öltözéket, így egy ing vagy póló többször is használható - nem elvetendő ez a megoldás sem, mindenesetre arra azért ügyeljünk, hogy egymás után ne sokszor jelenjünk meg ugyanabban a ruhában. Az pedig magától értetődő evidencia, hogy minden ruhánk legyen tiszta és vasalt.

A szemkontaktus speciális módja
Bár egy online beszélgetés közben valódi szemkontaktus nem jön létre, mégis törekedhetünk valami hasonló elérésére azáltal, ha nem a monitoron megjelenő arcokhoz beszélünk, hanem a kameránkba nézünk. Nem olyan könnyű egy személytelen pontnak beszélni, mégis érdemes megpróbálni, mert jobb benyomást fogunk tudni gyakorolni a partnereinkre.

Technikai feltételek és a környezet
Mivel senki sem szeret „beégni” - de legalábbis nem szerencsés beszélgetőpartnereink idejét rabolni technikai bénázással -, fontos, hogy körültekintően és szakszerűen készítsük elő az audiovizuális feltételeket:

Teremtsünk zavartalan körülményeket. Lehetőleg egy zárható, külön helyiségből jelentkezzünk be. Amennyire csak lehet, csökkentsük a zavaró hangforrásokat (ne most tegyük fel főni a kávét, kamasz gyerekünket pedig kérjük meg, hogy mérsékelje a zenei aláfestés hangerejét). Figyeljük meg, hogy mennyire hallatszanak be a háztartási gépek hangjai és ennek függvényében indítsunk vagy ne indítsunk be a megbeszélés előtt egy mosást vagy mosogatást. Sok családban elterjedt, hogy az ajtóra kitett figyelmeztető szöveggel biztosítják a zavartalanságot. Amennyiben mégis csak úgy tudjuk megoldani, hogy más is tartózkodik velünk egy a helyiségben, használjunk fülhallgatót, tiszteletben tartva ezzel minden érintettet.

Mindenképpen ellenőrizzük és próbáljuk ki előre a kamerát, mikrofont és hangszórót, hogy megfelelően működnek-e, illetve, hogy nem szűrődik-e be túlzott mértékű külső zaj. Ha új, ismeretlen platformot használunk, ismerkedjünk meg vele, próbálgassuk ki a különböző funkciókat, eszközöket.

A kameránk által befogott kép legyen semleges és rendezett. A legjobb, ha az irodánkból vagy a dolgozószobából jelentkezünk be, így nem terheljük a privát szféránk látványával a többi résztvevőit. Háttérként nem ideális egy sima falfelület, inkább egy könyvespolc, de segíthet néhány odaillő fotó vagy festmény is, a lényeg, hogy megtörjük a hangot. Semmiképp ne üljünk ablak elé, mert a beáramló ellenfényben nem fogunk jól látszani. Ha mégis így tudunk csak elhelyezkedni, mindenképpen sötétítsük el az ablakot (lehetőleg semleges színű rolóval vagy függönnyel). Amennyiben semmiképp nem tudunk megfelelő hátteret találni a bejelentkezéshez, nézzük meg, hogy a használt platformon van-e lehetőség virtuális háttér bejátszására, és válasszunk egy minél semlegesebbet.

Készítsünk a kezünk ügyébe minden szükséges holmit: jegyzetlapokat, tollat, a kellő dokumentumokat, okostelefont, egy pohár vizet. De figyeljünk rá, hogy ne legyen rendetlenség körülöttünk - minden személyes jellegű holminkat tartsuk a kamera látószögén kívül, ezzel is növelhetjük a profizmus benyomását.
  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Unatkozol? Íme néhány dolog, amivel túlléphetsz az unalmon

A koronavírus-járvány világszerte sok ember számára több otthon töltött időt jelentett. A távmunkának megvannak az előnyei, de a hátrányai is.... Teljes cikk

Pánikrohamot kapott céges szülinapi buliján, mire kirúgták

Közel 150 millió forintnyi kártérítést ítélt meg a bíróság annak a férfinak, akinek kifejezett kérése ellenére szülinapi bulit szerveztek a... Teljes cikk

Valóra vált gyerekkori álom: munkába állt a MÁV-nál az első női mozdonyvezető

Magdolna gyerekkora óta szeretett volna a vasútnál dolgozni, most pedig mozdonyvezetőként is kipróbálhatja magát. Teljes cikk

Facebook