Megjelent: 6 éve

Hogyan kezeljük a bunkó főnököket?

A Hogan két alapítójának, Robert és Joyce Hogannek a kutatása alapján a vezetők legalább 50 százaléka (és legfeljebb 75 százaléka) megbukik, mindeközben a Gallup egy kutatása azt mutatta, hogy ez a szám akár 82 százalék is lehet. Más szóval annak az esélye, hogy inkompetens vezetővel találkozzunk karrierünk során, elég magas, és ennek rendkívüli kihatása van az elköteleződésre:
 • a munkavállalók 13 százaléka elkötelezett csak világszerte,
 • az elkötelezett munkavállalók átlagosan 147 százalékkal nagyobb bevételt generálnak,
 • az alacsony elkötelezettség 300 milliárd dollárba kerül évente a vállalatoknak,
 • a munkavállalók 75 százaléka szerint közvetlen főnökük jelenti a legnagyobb stressz faktort.

  Érdekes tény: egy rossz vezető nem csak az üzletnek árt, hanem a szó szoros értelmében meg is ölhet. Egy 2008-ban publikált svéd kutatás szerint, akiknek hozzá nem értő, tapintatlan, titkolózó, zárkózott főnökük van, 60 százalékkal nagyobb az esélyük szívrohamra, vagy egyéb szív és érrendszeri problémára.

  Tehát a főnököd bunkó...

  A legtöbb szervezetben kétféle módon töltik be vezetői pozíciókat: 1. előléptetik a jól teljesítőket, vagy 2. kinevezik azokat, akik jó vezetőnek tűnnének. Ez jónak is látszik, viszont a kutatások azt mutatják, hogy a jól teljesítők csupán 30 százaléka rendelkezik vezetői potenciállal. És ugyanúgy a magabiztos, figyelemfelkeltő viselkedés, amitől valaki jó vezetőnek tűnhet valaki a felettesei számára, elidegenítheti a munkatársakat és beosztottakat.

  Arra pedig, hogy hogyan látjuk vezetőinket, illetve milyenek a rossz főnökök, egy korábbi infógrafikánk ad választ.

  Hogyan lehet biztosítani, hogy ne ilyen emberek kerüljenek vezetői pozícióba?
  Először is, a vállalatoknak erőforrásként kell tekinteniük a vezetőkre, nem egyes individuumok kiváltságaként. Ahelyett, hogy jutalomból kinevezünk valakit a jó teljesítményéért, inkább az alapján kellene, hogy mennyire tudna egy produktív csapatot építeni és fenntartani.

  Másodszor pedig a vállalatoknak változtatniuk kell azon, hogyan azonosítják a vezetői potenciált. A teljesítményértékelések általában azt tükrözik, hogy a felettesek mennyire kedvelik beosztottaikat. Következésképpen az egyre feljebb jutó vezetők gyakran járatosabbak az irodai politikában, mint a tényleges vezetésben.

  A folytatásban a bunkó főnökök kezelését vizsgáljuk, valamint, hogy mit tegyünk, ha mi magunk is azok vagyunk.

  Assessment Systems HR Blog
  HR Blog
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter