Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 6 hónapja

HR és műszakvezetők: acélos erő vagy kutya-macska barátság?

Sokszor nem egyszerű a műszakvezetőknek és a HR-eseknek együtt dolgozni. Általában nem ugyanaz az indíttatásuk, a vállalati nézőpontjuk, ami lehetőség és veszély is egyben. Ahogy a nagyon különböző vas és a szén tudással és odafigyeléssel acéllá ötvözhető, úgy lehet a HR és a műszakvezetők együttműködése egy termelő szervezet komoly tartóereje. Az út az önreflexión és az objektivitáson keresztül vezet, mondja Ujváry András tréner és szupervízor, az Exline és a Man at Work partnere.

Mit tegyünk annak érdekében, hogy az egymástól távol dolgozó munkatársak jobb kapcsolatban legyenek? Most nem a virtuális munkahelyekre gondolunk, hanem a százakat, ezreket foglalkoztató gyártó cégekre, amelyeknél az üzem távol esik az irodától, ezért - mások mellett - a HR-eseknek és a műszakvezetőknek nincs napi kapcsolatuk egymással.

Az a tapasztalat, hogyha a HR-esek figyelmének teréből kiesnek a műszakvezetők, akkor ők nehezebben képesek megbirkózni a rájuk háruló új feladatokkal (szívós fluktuáció, új szociális összetételű munkavállalók megjelenése), és sokan megindulnak a kiégés felé.

Megkérdeztünk egy műszakvezetőt arról, hogy milyen volt, amikor a gyárban eltöltött évek során először közös megbeszélést tartottak a műszakvezetők a munkahelyi HR-es csapattal: „Nagyon megdöbbentő volt. Akkor éreztem először, hogy ugyanazok a problémáink és akár segíthetnénk is egymásnak.”
Ujváry András két módszert ajánl arra, hogyan tehető közösségé a két csoport

Ujváry András tréner és szupervízor, az Exline és a Man at Work partnere munkája során több mint száz műszakvezető képzésében vett részt, és az az álláspontja, hogy sok mindenben tiszta lappal kell indítani. „El kell fogadni - nekünk trénereknek is - a HR-nek is, hogy meg kell dolgozni a műszakvezetők bizalmáért, meg kell küzdeni a figyelmükért. Valóban megdöbbentő tud lenni, amikor az ember trénerként kiáll és ezt hallja: „Na, kezdődjön a hókuszpókusz!” Az ilyen helyzeteket csak türelemmel és empátiával lehet kezelni, de megéri a befektetést, hiszen a műszakvezetők túlnyomó többsége igazán rendes fickó. A HR-nek is ki lehet építeni ilyen bizalmi viszonyt velük, hogy jól menjen a közös munka.”

Ujváry András szerint a fizikai távolságon kívül még két oka van, amiért nem egyszerű összhangba hozni a HR-eseket a műszakvezetőkkel.

1. A HR-esek inkább humán, a műszakvezetők pedig reál érdeklődésűek. A termelés fizikai és pragmatikus tevékenység, kézzel fogható, mint például a gépek beállítása. A HR szellemi, szolgáltató és koncepcióalkotó munka.

2. A termelésben a férfiak vannak többen, a HR területén a nők. Mind a férfiak, mind a nők könnyen kivetítik az ellenkező nemmel megélt negatív tapasztalataikat teljesen más szituációban, például a munkahelyükön. A tréningeken vicces csapatjátékok során azt tapasztalta Ujváry, hogy amikor férfiak és nők külön csapatokba kerülnek, gyakran elindul egymás osztása: amikor a férfiak azt mondogatják, hogy a nőkben nem lehet megbízni, a nők pedig azt, hogy a férfiakban nem. Ismerős jelenség, nem szoktunk komolyan belegondolni, pedig a csoportok közötti rivalizálás még súlyosabban kivetítődik a munkahelyre, ha az egyik csoportban szinte csak nők, a másikban szinte csak férfiak vannak. Éppen úgy, ahogy a műszakvezetők és a HR-esek esetében.

Önreflexió

Ujváry András két módszert ajánl arra, hogyan tehető közösségé a két csoport.

Az első az önreflexióra törekvés.

„Jó, ha beindul az önreflexió, és nem a másik, hanem a saját változtatásán gondolkodik az ember" - mondja a szakember.

Azt ajánlja a HR-esek figyelmébe, hogy tegyék fel maguknak a következő 3 kérdést.

1. „Objektíven látom-e a műszakvezetők működését, vagy befolyásol-e valamilyen sztereotípia?”

2. „Biztos, hogy minden kompetenciát, fejlesztési lehetőséget megadtam a műszakvezetőknek, hogy bánni tudjanak az emberekkel?”

3. „Én tudnék-e azzal az emberrel dolgozni, akit felvettem a nekem panaszkodó műszakvezető csapatába?”

Arra kéri a műszakvezetőket, hogy tegyenek fel maguknak ők is 3 kérdést.

1. „Biztos, hogy alkalmatlan az adott ember, vagy csak nekem nincs kedvem, időm, energiám vele foglalkozni?”

2. „Megvannak-e a vezetői képességeim, hogy bánni tudjak a nehezebb emberekkel is?”

3. „A HR-nek objektívan jelzem a problémákat vagy indulatosan?”

A szakember szerint, ha feltették maguknak a kérdéseket, akkor kezdődhet a közös munka. „A különbözőségük lehetőség és nehézség egyben, mert ha két különböző együttműködik, több lesz, mint a részek összege, ez a szinergia. Ha pedig harcolnak, akkor kevesebb, mint a részek összege, és destrukció lesz az eredmény” - összegezte.

Korábban írtunk arról, hogy az önreflexió fejleszthető, tanítható, erre való a szupervízió.

A műszakvezetői képzések során - mely tréning és szupervíziós elemeket egyaránt tartalmaznak - gyakorlattá vált, hogy a záró alkalommal a műszakvezetők összegyűjtött megoldási javaslataikat prezentálják a HR-nek és a vezetőiknek. Leülnek egy asztalhoz, és megindul egy komoly szakmai párbeszéd. „A panaszáradat helyett racionális igények fogalmazódnak meg, amelyek részét képezik a HR stratégiaalkotó munkájának. Magasabb szintre kerülnek, amiben a műszakvezetők javasolnak, és a HR dönt, hogy mit érdemes beépíteni a HR stratégiába. A folyamat másik eredménye, hogy a HR-nek a műszakvezetőkről alkotott képe még reálisabb lesz, és így jobb döntéseket tudnak hozni” - mondta Ujváry András.

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - HR és műszakvezetők: acélos erő vagy kutya-macska barátság?
2. oldal - Objektivitás
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A dolgozó fiatalok 69 százaléka számít kisebb vagy nagyobb fizetésemelésre

A K&H 2018 harmadik negyedéves ifjúsági indexéből kiderül, hogy az érintettek 43 százaléka úgy érzi, könnyen találna magának új munkát. Ekkora... Teljes cikk

1,5 millió forintot is kaphatnak Bécsben azok, akik tanfolyamra mennének

A támogatási program a Digi-Winner nevet kapta és ötmillió eurós keret van rá. A cél, hogy megőrizzék a bécsiek munkaerőpiaci versenyképességét - írja a hvg.hu. Teljes cikk

A MÁV-Start vezérigazgatója is távozik

Felmentették tisztségéből Csépke Andrást, a MÁV-Start Zrt vezérigazgatóját. Az Index úgy értesült, hogy az új vezérigazgató Kerékgyártó... Teljes cikk

A kecskeméti Mercedes egykori vezetője távozik a Daimlertől

Frank Klein búcsút int a luxusautó gyártónak, nyártól a Magna Steyr igazgatóságába igazol. Nyugdíjba vonul Karl-Friedrich Stracke, aki korábban az... Teljes cikk

Rabszolgaként dolgoztatja az észak-koreaiakat Kim Dzsong-un

Jogvédők és észak-koreai menekültek szerint az észak-koreaiakat nem érdekli már a párttagság, vagy a kitüntetések. Tudják, hogy üzleteléssel... Teljes cikk