Megjelent: 6 éve

IBM Watson analitika mindenkinek

Adatelemzés, vizualizáció és prediktív analízis – a nagy adat hasznosítása már nemcsak az informatikai szakemberek és a „heavy userek” kiváltsága. Az IBM bejelentette, hogy elindítja felhő alapú Watson Analytics szolgáltatását, amely emberi nyelven kommunikál, így szót ért bárkivel, aki szeretné feltérképezni üzleti lehetőségeit. A sales, marketing, HR és pénzügyi szakembereknek ajánlott fejlesztés weben, asztali és mobil eszközökön is elérhető lesz. Az alapfunkciókat ingyen kínálja majd a cég.

Az IBM bejelentette, hogy elindítja Watson Analytics szolgáltatását, megnyitva 2011-ben kifejlesztett szuperintelligens számítógépének tudását azok előtt, akik nem hivatásszerűen foglalkoznak informatikával vagy adatelemzéssel. A Watson Analytics olyan kognitív számítástechnikai szolgáltatás, amely a természetes nyelvi feldolgozás technológiáját alkalmazva egyszerű előrejelző és vizuális elemzőeszközöket ad az üzlet különböző területein dolgozó döntéshozók, szakemberek kezébe. A cég „freemium” modellben vezeti be a felhőalapú megoldást, tehát bizonyos alapszolgáltatásokat ingyen vehetnek majd igénybe a felhasználók.

A Watson Analytics teljes körű önkiszolgáló analitikai megoldás, amely asztali eszközökön, okos telefonon és tableten egyaránt futtatható. Eszköztára az adatgyűjtéstől a feldolgozáson át az elemzésig és a vizualizációig terjed – egy mindenki számára könnyen kezelhető felhasználói felületen. A Watson Analytics igazi különlegessége, hogy mindenkivel szót ért: egyszerű emberi nyelven megfogalmazott kérdéseket képes megérteni és megválaszolni, miközben komoly prediktív analitikai feladatokat old meg. „Hogyan lendíthetem fel termékeim forgalmát? Milyen juttatásokat érdemes bevezetnem, hogy megtartsam a dolgozóimat? Melyik ajánlatomból lesz a legnagyobb valószínűséggel szerződés?” Ilyen és hasonló kérdésekre is választ ad a szolgáltatás, legyen szó kereskedelmi, HR, marketing, pénzügyi vagy az operációs folyamatokat érintő dilemmákról. A Watson Analytics a következő innovációkkal szolgál:


Kézre álló üzleti analitikaMíg manapság a felhasználóknak gyakran egyszerre több, különböző célokat szolgáló analitikai programot kell elsajátítaniuk, a Watson Analytics egyszerű, felhő alapú megoldást ad a vállalati adatok elemzésére. Miután a marketingmenedzser, HR-es vagy kereskedelmi vezető megfogalmazta a megoldásra váró problémát, a szolgáltatás segít a válaszhoz nélkülözhetetlen adatok fellelésében, megtisztításában és feldolgozásában, majd abban is, hogy mindezek belátásokká, előrejelzésekké, vizualizált eredményekké válhassanak.


Predikítv elemzés a részletek feltárásáraA Watson Analytics segítségével bármilyen adatbázisban feltárhatók a „szabad szemmel” nem látható, rejtett összefüggések és mintázatok. A folyamat eredményeként új kérdések és szempontok merülhetnek fel, melyek korábban elhanyagolt, de fontos részletekre irányítják a figyelmet.


Párbeszéd emberi nyelvenA Watson Analytics jól érti az emberi nyelvet, így a felhasználó egyszerű szöveges üzenetekben fogalmazhatja meg problémáját. A szolgáltatás nemcsak azt válaszolja meg, hogy milyen eredmény vagy kimenetel a legvalószínűbb, de azt is, hogy miért éppen az – mindezt kifogástalan üzleti terminológia szerint. Az eredmények ismeretében a kérdések újrahangolhatók, így további kísérletezéssel hamar el lehet jutni a probléma mélyéig.

A legtöbb analitikai megoldás eleve feltételezi, hogy a felhasználó már rendelkezik a „finomított”, elemzésre alkalmas adattal, a feldolgozásához szükséges koncepcióval és tudással. Sok üzleti felhasználó esetében azonban más a helyzet. Már a megfelelő adatok előteremtése és értékelése felemészti az elemzésre szánt idő felét, és a felhasználók gyakran csak ezután próbálják meg kitalálni, milyen analitika vagy riport elkészítésére lehet jó a nehezen kinyert adattömeg. A Watson Analytics a lépések megtervezésével és automatizálásával éppen abban segít, hogy az üzleti felhasználók pontosan arra a kérdésre találjanak választ, amely a legjobban izgatja őket.

Mint minden IBM felhőszolgáltatás, a Watson Analytics is SoftLayer paltformon fut, és hamarosan elérhető lesz az IBM Cloud marketplace vásártéren is. A szolgáltatás néhány funkcióját béta verzióban már egy hónap múlva kipróbálhatják az érdeklődők, további információk az ibm.com/watsonanalytics oldalon.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter