Megjelent: 6 hónapja

A válaszok készen vannak, csak jól kell kérdezni

A címnek választott Aszimov-mondat az „Én, a robot” című filmben hangzik el. Gyakran idézik ezt a világhírű természettudós, sci-fi írótól – a HR-analitikára, a szervezeti viselkedés huszonegyedik századi HR-előrejelző eszközére ez különösen igaz.

Az üzleti életben az analitika általában abban segít bennünket, hogy az adatokat a stratégiai célok szolgálatába állítsuk. Nincs ez másképp a HR-analitika területén sem: kevesebbet kell találgatnunk, jobb operatív teljesítményre és megfelelőbb döntésekre számíthatunk, ha figyelembe vesszük az adatközpontú eredményeket. A kérdésre, hogy mit elemez a HR-analitika, a válasz látszólag egyszerű: a szervezet emberi aspektusait, dimenzióit, sajátosságait. Valójában ennél sokkal többről van szó.

Munkatársainkkal kapcsolatban számos személyes és demográfiai adat áll rendelkezésre: életkor, családi állapot, lakóhely, esetenként korábbi munkahelyek, nettó és bruttó bér, juttatások, tehetséggondozás, a képzések és a költségeik, a munkatárs által használt vállalati eszközök értéke. Adataink vannak a megüresedett vagy frissen létrehozott pozíció betöltésének időtartamáról, a betanításról, a toborzások folyamatainak, azok hatékonyságának lépéseiről, a felmondások okairól: kiszámolhatjuk, mibe kerül a fluktuáció. Láthatjuk, „utánkövethetjük”, hogy kik mennek el, kik maradnak, kik jönnek. Láthatjuk a trendeket a kiválasztás, a fejlesztés és a megtartás adatai mögött. Ha pedig figyelembe vesszük mindezt, azzal a felvétel és a beválás is eredményesebbé tehető. Sok szervezetben rendszeresen keletkeznek adatok a munkatársak mindennapi érkezéséről és távozásáról is, a teljesítményről és annak részleteiről: az időráfordításról, a minőségről, az ügyfélkezelés egyes aspektusairól, összevetve és elemezve a projektek, a feladatok, az ügyfelek, a folyamatok és a beosztottak számát is.

A HR-analitika nemcsak monitoroz: prognosztizál, akár modellez is, például a vezetők azonosításával, az előléptetéssel és annak következményeivel, akár a személyre szabott karrier-utak támogatásával, sőt, a kockázatokkal, ellentmondásokkal kapcsolatban is. Lehet, hogy egy bizonyos vezetőt rendszeresen otthagynak az újonnan érkezettek is? Lehet, hogy egy másik mögött mindig megnő a teljesítmény, akármelyik csoportot is vezeti a területén belül? Összehasonlításra is képes az eszköz: egyetlen példa, a gyakran felmerülő generációs kérdés jól illusztrálja a lehetőségeket. És nemcsak a cégen belül van erre mód: saját trendjeinket az országos vagy a szektorra jellemző statisztikákkal is összevethetjük. A különböző trendeknek és együttjárásoknak, összefüggéseknek a feltárása lehetővé teszi, hogy a vezetés úgy avatkozzon be a működésbe, hogy az munkáltató és munkavállaló számára is előnyöket jelenthessen. Olyan döntések, akciók, változások születhetnek, amelyek a dolgozói elégedettséget is növelhetik. Összefoglalva: proaktivitás, fejlesztés és innováció a defenzív vagy a reaktív, esetleg a tűzoltó magatartás helyett, mindez természetesen a jogszerű adatkezelés folyamataival.

Évtizedekkel ezelőtt készült egy kutatás, ami azt mutatta ki, hogy azok a friss házasok, akik hallottak arról, hogy a párok harmada-fele elválik, nagyobb eséllyel maradtak együtt, mint azok, akik nem tudtak erről a statisztikai adatról és lelkes idealizmussal úgy vélték, hogy őket semmi nem választhatja szét. Természetesen sohasem lesz teljesen előre jelezhető vagy kiszámítható az emberi viselkedés, sőt, a HR-vezetők intuitív gondolkodása sem: a HR-analitika nem az emberi szerepeket váltja ki, hanem az egyensúlyt támogatja.

Ismerje meg a NEXON HR-analitikai megoldását: https://nexon.hu/nexonanalytics

 

  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.10joee tesztesemeny2 tesztesemény2 Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter