Megjelent: 8 hónapja

Így honosítsa okleveleit, bizonyítványait

Nem ritka manapság, hogy külföldön folytatott tanulmányokat követően Magyarországon kíván elhelyezkedni a magyar vagy a külföldi állampolgár. Előfordul, hogy a tanulmányok befejeztével hazatér egy fiatal, és itthon kíván szakmai tapasztalatot szerezni. De az is gyakori eset, hogy külföldi munkavállaló szeretne nálunk dolgozni, vagy kapott lehetőséget egy cégtől.

Érdemes tudni egyrészt, hogy bizonyos tevékenységek gyakorlása képesítéshez kötött, melyet rendelet szabályoz szakterületenként (egészségügy, építőipar, közúti-, légi-, vasúti-, vízi közlekedés, ipar, kereskedelem, kultúra, biztonság, mezőgazdaság, pénzügy, sport, szociális szolgáltatások, turizmus, vendéglátás), másrészt sok esetben honosítani kell a külföldön szerzett bizonyítványokat.

Az elismerési eljárással az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja (MEIK) foglalkozik, az elismerés feltételeiről, határidejéről és díjáról a MEIK honlapján lehet bővebben tájékozódni. A MEIK a tantárgyak, a leckekönyv, a teljesített vizsgák alapján azt határozza meg, hogy a hazai oktatási rendszerben milyen szintnek felel meg az adott diploma; vagyis milyen jelenleg, vagy korábban megszerezhető képesítésnek tesz eleget, valamint a külföldi szakképesítés a magyarral azonos munkakör betöltésére jogosít-e.

Amennyiben kérik az elismerést, akkor a MEIK a végzettségi szint elismerését követően tudja a szakképzettség elismerését is elvégezni. Előfordulhat, hogy egyéb feltételek teljesítése is szükséges lehet, mint például kamarai tagság vagy valamilyen egyéb vizsga letétele.

Más a helyzet a külföldön szerzett általános orvos, fogorvos, gyógyszerész szakképzettség elismerésénél. Ha a kérelmező az Európai Unió valamely tagállamában vagy Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben szerezte az oklevelét, a feltétel nélküli elismerés esetén az Állami Egészségügyi Ellátó Központ jár el.

Ha a pályázó nem uniós állampolgár, és/vagy oklevelét nem tagállamban szerezte, a MEIK az eljáró hatóság, mely némely esetekben kiegészítő szakmai vizsga letételét kéri.

A külföldi szakmai gyakorlatok elismeréséről a 2001. évi C. törvényben olvashatunk. Ha a szakmai gyakorlatot az EU valamely tagállamában teljesítették, a jogszabály elismeri, a nem tagállamban teljesítettet pedig figyelembe veszi. Külön jogszabály meghatározhatja az elismerhető vagy figyelembe vehető szakmai gyakornoki időszak időtartamát és feltételeit.

Nemcsak munkavállalás, de a tapasztalatok szerint továbbtanulás céljából is gyakran adják be kérelmüket az igénylők.
Ilyen esetben az elismerést az az oktatási intézmény fogja intézni, amelybe beiratkoztak a tanulmányok folytatása végett. Ez az elismerési forma azonban kizárólag továbbtanulásra jogosít.
(Rész)tanulmányok beszámítása a tanulmányi idő és a tanulmányi követelmények összehasonlításával történik.

Például ha az oktatás idegen nyelven folyt, az érettségi bizonyítvány vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevél felsőfokú (C1 szintű) nyelvvizsgának felel meg.

Mivel a fentiek csak vázlatosan ismertetik a honosítási eljárás lehetséges verzióit, mindenképpen tájékozódjanak az illetékes minisztériumnál, illetve kamaránál, hogy szükséges-e a szakma gyakorlásához az elismertetés, és milyen feltételei vannak.

Dienes Mirtill

  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter