Megjelent: 1 éve

Így honosítsa okleveleit, bizonyítványait

Nem ritka manapság, hogy külföldön folytatott tanulmányokat követően Magyarországon kíván elhelyezkedni a magyar vagy a külföldi állampolgár. Előfordul, hogy a tanulmányok befejeztével hazatér egy fiatal, és itthon kíván szakmai tapasztalatot szerezni. De az is gyakori eset, hogy külföldi munkavállaló szeretne nálunk dolgozni, vagy kapott lehetőséget egy cégtől.

Érdemes tudni egyrészt, hogy bizonyos tevékenységek gyakorlása képesítéshez kötött, melyet rendelet szabályoz szakterületenként (egészségügy, építőipar, közúti-, légi-, vasúti-, vízi közlekedés, ipar, kereskedelem, kultúra, biztonság, mezőgazdaság, pénzügy, sport, szociális szolgáltatások, turizmus, vendéglátás), másrészt sok esetben honosítani kell a külföldön szerzett bizonyítványokat.

Az elismerési eljárással az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja (MEIK) foglalkozik, az elismerés feltételeiről, határidejéről és díjáról a MEIK honlapján lehet bővebben tájékozódni. A MEIK a tantárgyak, a leckekönyv, a teljesített vizsgák alapján azt határozza meg, hogy a hazai oktatási rendszerben milyen szintnek felel meg az adott diploma; vagyis milyen jelenleg, vagy korábban megszerezhető képesítésnek tesz eleget, valamint a külföldi szakképesítés a magyarral azonos munkakör betöltésére jogosít-e.

Amennyiben kérik az elismerést, akkor a MEIK a végzettségi szint elismerését követően tudja a szakképzettség elismerését is elvégezni. Előfordulhat, hogy egyéb feltételek teljesítése is szükséges lehet, mint például kamarai tagság vagy valamilyen egyéb vizsga letétele.

Más a helyzet a külföldön szerzett általános orvos, fogorvos, gyógyszerész szakképzettség elismerésénél. Ha a kérelmező az Európai Unió valamely tagállamában vagy Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben szerezte az oklevelét, a feltétel nélküli elismerés esetén az Állami Egészségügyi Ellátó Központ jár el.

Ha a pályázó nem uniós állampolgár, és/vagy oklevelét nem tagállamban szerezte, a MEIK az eljáró hatóság, mely némely esetekben kiegészítő szakmai vizsga letételét kéri.

A külföldi szakmai gyakorlatok elismeréséről a 2001. évi C. törvényben olvashatunk. Ha a szakmai gyakorlatot az EU valamely tagállamában teljesítették, a jogszabály elismeri, a nem tagállamban teljesítettet pedig figyelembe veszi. Külön jogszabály meghatározhatja az elismerhető vagy figyelembe vehető szakmai gyakornoki időszak időtartamát és feltételeit.

Nemcsak munkavállalás, de a tapasztalatok szerint továbbtanulás céljából is gyakran adják be kérelmüket az igénylők.
Ilyen esetben az elismerést az az oktatási intézmény fogja intézni, amelybe beiratkoztak a tanulmányok folytatása végett. Ez az elismerési forma azonban kizárólag továbbtanulásra jogosít.
(Rész)tanulmányok beszámítása a tanulmányi idő és a tanulmányi követelmények összehasonlításával történik.

Például ha az oktatás idegen nyelven folyt, az érettségi bizonyítvány vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevél felsőfokú (C1 szintű) nyelvvizsgának felel meg.

Mivel a fentiek csak vázlatosan ismertetik a honosítási eljárás lehetséges verzióit, mindenképpen tájékozódjanak az illetékes minisztériumnál, illetve kamaránál, hogy szükséges-e a szakma gyakorlásához az elismertetés, és milyen feltételei vannak.

Dienes Mirtill

  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter