Megjelent: 1 éve

Így honosítsa okleveleit, bizonyítványait

Nem ritka manapság, hogy külföldön folytatott tanulmányokat követően Magyarországon kíván elhelyezkedni a magyar vagy a külföldi állampolgár. Előfordul, hogy a tanulmányok befejeztével hazatér egy fiatal, és itthon kíván szakmai tapasztalatot szerezni. De az is gyakori eset, hogy külföldi munkavállaló szeretne nálunk dolgozni, vagy kapott lehetőséget egy cégtől.

Érdemes tudni egyrészt, hogy bizonyos tevékenységek gyakorlása képesítéshez kötött, melyet rendelet szabályoz szakterületenként (egészségügy, építőipar, közúti-, légi-, vasúti-, vízi közlekedés, ipar, kereskedelem, kultúra, biztonság, mezőgazdaság, pénzügy, sport, szociális szolgáltatások, turizmus, vendéglátás), másrészt sok esetben honosítani kell a külföldön szerzett bizonyítványokat.

Az elismerési eljárással az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja (MEIK) foglalkozik, az elismerés feltételeiről, határidejéről és díjáról a MEIK honlapján lehet bővebben tájékozódni. A MEIK a tantárgyak, a leckekönyv, a teljesített vizsgák alapján azt határozza meg, hogy a hazai oktatási rendszerben milyen szintnek felel meg az adott diploma; vagyis milyen jelenleg, vagy korábban megszerezhető képesítésnek tesz eleget, valamint a külföldi szakképesítés a magyarral azonos munkakör betöltésére jogosít-e.

Amennyiben kérik az elismerést, akkor a MEIK a végzettségi szint elismerését követően tudja a szakképzettség elismerését is elvégezni. Előfordulhat, hogy egyéb feltételek teljesítése is szükséges lehet, mint például kamarai tagság vagy valamilyen egyéb vizsga letétele.

Más a helyzet a külföldön szerzett általános orvos, fogorvos, gyógyszerész szakképzettség elismerésénél. Ha a kérelmező az Európai Unió valamely tagállamában vagy Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben szerezte az oklevelét, a feltétel nélküli elismerés esetén az Állami Egészségügyi Ellátó Központ jár el.

Ha a pályázó nem uniós állampolgár, és/vagy oklevelét nem tagállamban szerezte, a MEIK az eljáró hatóság, mely némely esetekben kiegészítő szakmai vizsga letételét kéri.

A külföldi szakmai gyakorlatok elismeréséről a 2001. évi C. törvényben olvashatunk. Ha a szakmai gyakorlatot az EU valamely tagállamában teljesítették, a jogszabály elismeri, a nem tagállamban teljesítettet pedig figyelembe veszi. Külön jogszabály meghatározhatja az elismerhető vagy figyelembe vehető szakmai gyakornoki időszak időtartamát és feltételeit.

Nemcsak munkavállalás, de a tapasztalatok szerint továbbtanulás céljából is gyakran adják be kérelmüket az igénylők.
Ilyen esetben az elismerést az az oktatási intézmény fogja intézni, amelybe beiratkoztak a tanulmányok folytatása végett. Ez az elismerési forma azonban kizárólag továbbtanulásra jogosít.
(Rész)tanulmányok beszámítása a tanulmányi idő és a tanulmányi követelmények összehasonlításával történik.

Például ha az oktatás idegen nyelven folyt, az érettségi bizonyítvány vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevél felsőfokú (C1 szintű) nyelvvizsgának felel meg.

Mivel a fentiek csak vázlatosan ismertetik a honosítási eljárás lehetséges verzióit, mindenképpen tájékozódjanak az illetékes minisztériumnál, illetve kamaránál, hogy szükséges-e a szakma gyakorlásához az elismertetés, és milyen feltételei vannak.

Dienes Mirtill

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koronavírus és GDPR: van feladat bőven!

A koronavírussal kapcsolatos protokollok kialakításakor elkerülhetetlen a megfelelő adatkezelési szabályzatok készítése és az adatkezelési... Teljes cikk

Erre figyeljen a katás, ha nem akarja, hogy a NAV jól megadóztassa

A kisadózók tételes adózásával (kata) kapcsolatban tavaly novemberben hajmeresztő szigorítási tervek kerültek elő, amiket utóbb cáfolt a... Teljes cikk

Vigyázz, jönnek az ellenőrök!

Az ellenőrzésektől mindenki tart, pedig a törvényi előírásoknak való megfelelés a munkáltatónak és a munkavállalónak is érdeke. A HR Portal... Teljes cikk