Megjelent: 3 éve

Így készítsük fel autónkat a nagy hidegre

Ahogy közeleg az ősz, majd beköszönt utána a tél, egyre több autósnak jut eszébe a téligumik felszerelése. Ám ilyenkor nem csak az abroncsokra kell gondolni, hanem a hűtővízre, az ablakokra és az akkumulátorra is.

images

A téli hidegre célszerű az egész autót felkészíteni, ahhoz, hogy biztonságosan vezethessünk. Azt is fontos megemlíteni, hogy a nagyon hideget semmiképp sem szabad megvárni! Mindent, ami a kocsi felkészítését és ellenőrzését illeti, végezzük el még időbe, az igazi téli hideg előtt!

Akkumulátor

Talán sajnos már mi is jártunk úgy, hogy a nagy hidegnek köszönhetően kocsink nem indult el. Ez azért történt, mert az akkumulátort nem készítettük fel kellően a hidegre és ez sok kellemetlenséget okozhat számunkra, főleg, ha sietve indulunk valahova.

Először is, fontos, hogy megtisztítsuk az akkumulátort a korróziótól. Ezt tehetjük zsírral, glicerinnel, vagy kontaktspray-vel. Azt azonban jó észben tartani, hogyha az akkumulátorunk már 3 évnél régebbi, akkor célszerű egy megbízható szakszervízben megmérni a teljesítményét, mert nagyon nagy fagyban 50 százalékkal is csökkenhet a teljesítménye.

Olaj

Időközönként mindenképpen fontos ellenőrizni az olajat és ha szükséges, akkor azt cserélni kell! Ezt megtehetjük mi is, ám ha nem vagyunk tapasztalta, akkor forduljunk szakemberhez! Arra azonban nagyon figyeljünk oda, hogy ha olajcsere előtt állunk, akkor csak azonos specifikációjú olaj kerüljön a tartályba, olyan, ami megfelelő a gépjárműnek.

Ablaktörlők és az ablakok

Télen a hó, a havaseső és a jég még nagyobb bajt okozhat, főleg, ha nem látunk ki az ablakokon rendesen. Még a nagy hideg előtt fontos, hogy ellenőrizzük az ablaktörlő lapátok állapotát. Ha el vannak már kopva esetleg eltörtek, mindenképp cseréljük le! Ebben az időjárásban, a biztonságos vezetés érdekében még jobban figyeljünk oda az ablaktörlőkre!

Tipp: A szélvédőre ráfagyott jeget semmiképp se az ablaktörlővel akarjuk leszedni, hanem olvasszuk le az ablakfűtéssel. Ilyenkor még segíthet, ha téli ablakmosóval és jégkaparóval állunk neki letakarítani a jeget. Fagyban az ablakmosó folyadékot is le kell cserélni olyanra, ami nem fagy meg. Rendszeresen ellenőrizzük azt, hogy elegendő ablaktörlő folyadék van-e a tartálya, hiszen kellemetlen meglepetést okozhat, ha nem tudjuk megfelelően letakartani a szélvédőt, amikor az előttünk lévő kocsi felveri a sarat és a latyakot.

Hűtővíz

Magyarországon mínusz 20-25 fok körüli a legalacsonyabb hőmérséklet és jó ezt tudni, ha hűtővizet kell cserélni, hiszen az a jó, ha ennél 5 fokkal hidegebb időjárást elbíró fagyállót használunk.
Fontos azt is tudni, hogy két évente teljesen le kell cseréni a hűtővizet, hiszen a keletkezett korróziót megakadályozó anyagok mellett olyan összetevők is vannak benne, amelyek kenést biztosítanak más alkatrészeken is.

Fékek

Különösen télen fontosak, hogy a gépjármű fékei megfelelő állapotban legyenek. Ilyenkor egy hirtelen csúszás vagy előzés esetén életeket menthet az, ha időben le tudjuk állítani az autót, ezért ezt semmiképp nem szabad elhanyagolnunk. Az a legjobb, ha szakember segítségét kérjük és vele ellenőriztessük a fékeket, a féktárcsát és a fékbetéteket. Fontos az is, hogy a fékdob ne legyen elkopva, illetve meg kell nézni a fékfolyadék szintjét is.

Ajtók, zárak

A gépjármű ajtajainak gumitömítését is rendszeresen ellenőrizni kell és ahhoz, hogy sokáig jó állapotban legyenek, tisztítani kell őket, majd tisztítás után át kell vékonyan kenni glicerinnel.
Az igazi hidegre és fagyra érdemes a zárakat is megfelelően felkészíteni. Ilyenkor jégoldó spray-vel fújjuk le őket, még a nagy fagyok előtt.

Gumiabroncs ellenőrzése és cseréje

Az egyik legfontosabb, amit a hideg beállta előtt mindenképpen cseréltetni kell, azok a gumiabroncsok. Semmilyen okból nem szabad télen fent hagyni a nyárigumit, hiszen ezzel rengeteg balesetet okozhatunk. Nem csak saját, de embertársaink életére is vigyázzunk az utakon és ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő abroncsok kerüljenek az autóra, olyan, ami az időjárásnak megfelelő.

Rengeteg különbség van a téli és nyárigumi között, melyet sokan nem is tudnak. A legnagyobb különbség pedig eleve az anyagösszetételük. A téligumiba van plusz olyan anyag, amely megvédi a gumit attól, hogy fagyba kevésbé legyen ruganyos és megkeményedjen. A másik fontos különbség a bordázottság, aminek köszönhetően a téli gumival felszerelt autó jobban tapad az útra és sokkal előbb képes lefékezni.

Ne hanyagoljuk el az abroncsokat, és ahogy közeleg a tél, ellenőrizzük téligumijainkat, hogy megfelelő állapotban vannak-e. A nyárigumikat 7 Celsius fok alatt kell lecserélni téligumira.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter