Megjelent: 3 éve

Így találd meg a hivatásod! - tanácsok pályaválasztás előtt

Mielőtt kiválasztjuk a megfelelő albérletet, hány másik lakást járunk be? Vagy társunk megtalálása előtt mennyi emberrel ismerkedünk? A pályaválasztás viszont olyan, mint amikor az étteremben az étlapról választunk. A hosszú listából, kevés információ alapján, jó időre csak egyszer ikszelünk. Kundrák Villő HR szakember útravalója diákoknak és szüleiknek.

Tíz éven át állatorvos szerettem volna lenni. Bújtam a könyveket, és alig vártam, hogy találkozzak a szomszédunkban lakó állatorvossal, hogy elmesélje rendelőjének legújabb kalandjait. Egy napon anyukám azzal a meglepetéssel fogadott, hogy megkérte ezt a kedves urat, hogy hagy menjek be a rendelőjébe egy műtétre. Majd kicsattantam örömömben. Ennél szebb ajándékot el se tudtam volna képzelni. Bementem a műtétre, ami egy sorsfordító pár óra volt. Az ott tapasztaltak alapján jöttem rá, hogy nem szeretnék állatorvos lenni.

A karrier egyik fő funkciója, hogy az embernek legyen lehetősége megvalósítania önmagát. Ebből következik a kérdés: tulajdonképpen mit is akarunk megvalósítani? Melyik tulajdonságainkat akarjuk ehhez használni? Milyen környezetben, kikkel akarunk együtt dolgozni? Milyen problémákon? A sikeres pályaválasztás kulcsa az önismeret. Vegyünk alapul négy alapvető, ám egyáltalán nem egyszerű kérdést.

Mik az erősségeid?


Ahhoz, hogy közelebb kerülj saját magad feltérképezéséhez, gondold végig, hogy mi az, amiben kilógsz a sorból. Tegyük fel, nagyon jó logikával rendelkezel, jól számolsz és szeretsz matematikai problémákat megoldani. Vagy kiváló a kommunikációs készséged, empatikus vagy és másokkal könnyen teremtesz kapcsolatot? Ha ez megvan, akkor vedd sorra a sikertörténeteidet. Mik azok a tulajdonságaid, amelyek sikerhez vezettek az egyes helyzetekben?

Mi érdekel? Milyen tevékenység közben kerülsz flowba?


Csíkszentmihályi Mihály szerint, akkor tudjuk a flow állapotát elérni, amikor olyan, számunkra élvezetes tevékenységet végzünk, ami a képességeink alapján megfelelő kihívást jelent a számunkra. A flow tulajdonképpen egy olyan tudatállapot, amikor megszűnik körülöttünk a külvilág, mert minden érzékszervünkkel teljesen elmélyülünk abban, amit éppen csinálunk. Te mikor éred el ezt az állapotot?

Milyenek a karrierrel kapcsolatos elképzeléseid?


Nagyon fontos tudni, hogy amikor karriert választasz, akkor tulajdonképpen arról döntesz, hogy milyen életstílust, életritmust fogsz élni. Megválasztod, hogy mennyit, mikor, kivel dolgozol majd bizonyos jellegű problémákon. Célszerű ezért azt is tisztáznod, hogy milyen értékek lényegesek a számodra. Ha olyan célt választasz, ami összhangban van az értékrendeddel, sokkal sikeresebb és elégedettebb leszel a szakmádban.

Milyen mintákat hozol otthonról?


Gondold végig, hogy néz ki a foglalkozási szerepekről alkotott képed. Milyen értékek fontosak otthon? Mikor vagy megbecsült tagja a családodnak? Ha minimum napi 12 órát dolgozol, vagy ha minél több minőségi időt töltesz a szeretteiddel? Melyek azok a minták, amiket meg szeretnél tartani? Melyeket szeretnéd lecserélni? Pályaválasztásnál ezeknek az elemeknek a számbavétele, összekapcsolása, összehangolása és erősítése a cél.

Tájékozódj!


Miután megválaszoltad ezt a négy kérdést, tájékozódj. Beszélgess különböző szakemberekkel a munkájukról. Igyekezz nekik objektív kérdéseket feltenni. Kérdezd őket arról, hogy hogyan néz ki egy napjuk. Mik a feladataik? Kikkel szoktak a munkájuk során találkozni? Egyedül dolgoznak vagy csapatban? Milyen környezetben? Ahogyan ezt saját példámból bemutattam.

Ne felejts el mindezek mellett arról is informálódni, hogy milyen a munkaerő-piaci helyzet az adott területen: milyenek az elhelyezkedési esélyek, milyen pozíciókat lehet betölteni, milyenek a kereseti és fejlődési lehetőségek.

Gyűjts személyes tapasztalatot!


Erre rengeteg féle trükk van. Itt van például az említett eset: használd fel a kapcsolati hálód. Vagy menj el önkénteskedni abba a szektorba, ami érdekel. Helyezd magad bele különböző helyzetekbe, láss el minél többféle feladatot. És sose feledd: akárhogy is döntesz, a saját igényeidre alapozd a választásod. A saját életed éld, ne másét!

Kundrák Villő
Egy multinacionális vállalat HR Business Partnere, a Jog és Pszichológia alapítója és vezetője


A nyitóképen a szerző
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Milyen a tökéletes munkahely a Z-generáció szerint?

A Z-generáció az első olyan nemzedék, amelyik nem ismeri az internet előtti világot. A korszakváltó korosztály világlátása, és életcéljai is sok... Teljes cikk

Már lehet nevezni az Év Diákmunkahelye pályázatra

A diákoknak videóban kell bemutatniuk, miért az ő munkahelyük a legjobb. Teljes cikk

Ötmilliót sikkasztott egy diákmunkás egy vidéki áruházból

A fiatal férfinak folytatólagosan, jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt kell felelnie. Teljes cikk