Szerző: HR Portal
Megjelent: 1 éve

Így viselkedjen a munkavállaló szabadság alatt

Javában dübörög a nyár és ezzel együtt a szabadságolások. Jó érzés kiereszteni az egész éves gőzt, de a strandon sem szabad elfeledni a jogszabályok betartásának fontosságát. Az alábbiakban dr. Szabó Gergely Gábor ügyvéd segítségével szedtünk össze néhány jótanácsot arról, hogy mire érdemes odafigyelni szabadság alatt munkavállalóként.

nyaralás, szabadság, pihenés-
images

Szabadság alatti viselkedési normák munkajogi szempontból 

Nincs olyan ember, aki ne szeretne picit lazulni nyáron és megfeledkezni a munkahelyi stresszről. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy bármit meg lehet tenni, mivel a szabadság alatt is alkalmazandók a Munka törvénykönyvének (a továbbiakban: „Mt.”) szabályai. 

Az Mt. kimondja, hogy a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel a munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné, valamint azt is, hogy a munkavállaló a munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely közvetlenül és ténylegesen alkalmas a munkáltatója jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének veszélyeztetésére.

Ez nem jelenti azt, hogy a strandon is az előírt céges formaruhában kell lenni (főleg 40 fokban), vagy a céges szlogent kell puffogtatni, esetleg ne lenne szabad üzleti partnerekkel meginni egy koktélt nyaralás alatt. 

Ugyanakkor az alábbi jótanácsok a teljesség igénye nélkül bemutatják, hogy miként érdemes viselkedni a nyaralás során:

Nyugodtan koktélozzunk, de tartsuk a mértéket, mivel az alkohol sosem jó tanácsadó. Nincs annál kínosabb, mint amikor a szállodai személyzetnek kell kimenteni a magatehetetlen embereket a medencéből, akik egy fél órával az előtt még arról hencegtek, hogy mennyire sikeres projektmenedzserek egy multinacionális cégnél.

Ha már a hencegésnél tartunk: ne pletykáljunk a munkáltatónkról, vagy üzleti partnereinkről, ügyfeleinkről! Lehet, hogy büszkék vagyunk a munkahelyünkre (vagy utáljuk azt), de akár egy félmondattal is üzleti titkokat fecseghetünk ki.

Ne gondoljuk azt, hogy nyáron mindenki párt akar választani magának. A „nem” az valóban „nem”-et jelent, viselkedjünk érett felnőttek módjára!

Ne randalírozzunk, rongáljunk vagy dulakodjunk! A strandon mások labdával dobálása is ide tartozik, bármennyire is jó mókának tűnik.

A személyzet és a velünk együtt nyaraló emberek is érző lények. Ne tegyünk sértő megjegyzéseket, ha nincs elég jégkocka, vagy ha túl közel van a szomszéd fürdőlepedője. Próbáljuk mindezt kulturált módon megoldani.

A céges munkaeszközök (laptop, céges mobil) munkára és nem a strandra valók. Ugyanígy ne a céges bankkártyával foglaljuk le a jacht-ot az Adriai élményeinkhez.

Lehetőleg se a munkáltatónkra, se a pozíciónkra ne hivatkozzunk a nyaralás során. Próbáljuk a helyzeteket magánemberként megoldani, ne pedig azzal próbáljunk előnyöket szerezni, hogy pl. egy tőzsdén jegyzett cég pénzügyi vezetői vagyunk. Ettől nem lesz olcsóbb a lángos, viszont nagyon rossz fényt vetünk a munkáltatónkra.

dr. Szabó Gergely Gábor, ügyvéd
dr. Szabó Gergely Gábor, ügyvéd

 

Adatvédelmi kérdések nyaralás alatt 

Számos ember úgy gondolja, hogy ha valami nincs fenn a közösségi médián, az nem történt meg. Ez kiváltképp igaz a nyaralásra, mert ilyenkor megmutathatjuk, hogy milyen különleges helyeken jártunk, mekkora luxusban élünk és hogy mennyire egyediek vagyunk.

Ugyanakkor a felvételek készítésénél és közösségi médiára való feltöltésnél nem árt, ha nem sértjük meg más képmáshoz való jogát, illetve az adatvédelmi szabályokat. Amennyiben nem járunk el körültekintően, akkor nemcsak a felvételeken lévő személyeknek okozunk jogsérelmet, hanem a munkáltatónkat is rossz színben tüntethetjük fel, annak jó hírnevét kockára téve. 

„A tömegfelvételek polgári jogi megítélése köztudottan kivételt képez a hozzájáruláshoz kötött képmás készítés, valamint közzététel alól, azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy szálloda kertjében, vagy egy strandon készült felvétel sem feltétlen sorolandó a tömegfelvétel kategóriába” – emlékeztet dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners ügyvéde. „A bírói gyakorlat szerint az, hogy valaki nem egyedül szerepel egy felvételen még nem meríti ki a tömegfelvétel fogalmát, tömegfelvételről kizárólag abban az esetben beszélhetünk, amennyiben az egyén nem önmagában, vagy kiemelve a tömegből (individualizálva), hanem mint sokaság jelenik meg, az összhatásra koncentrálva egyéni ábrázolás nélkül.”

Mindezek nyomán a teljesség igénye nélkül az alábbiakat javasoljuk:

Amennyiben nem tömegfelvételt készítünk, kérjünk hozzájárulást! Ez nem azt jelenti, hogy formanyomtatvánnyal kell érkezni a strandra, hanem értelmes ember módjára meg kell beszélni a helyzetet és ha az érintett a fénykép törlését kéri, törölni kell.

A hozzájárulást minden platformra külön-külön is kérjük meg, mivel más jellegű képeket érdemes közzétenni LinkedIn-en mind Instagramon, nem is szólva a TikTok videókról.

Minden érintettől kérjünk hozzájárulást. Attól, hogy valaki a hotel személyzetéhez tartozik, nem jelenti azt, hogy automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy videózzuk amint koktélt kever nekünk. 

Ne készítsünk felvételt kínos helyzetben lévő emberekről. Mi sem örülnénk, ha a következő netes bakiparádéban, vagy öntudatlan embereket bemutató sorozatban szerepelnénk.

Attól, hogy valaki ránk mosolyog, még nem járult hozzá a felvételhez. Bármennyire is csinos vagy jóképű az adott ember, egy mosoly nem jelenti azt, hogy készíthetünk saját célból fényképsorozatot, vagy videót róla, illetve, hogy azt feltölthetjük netre! Amennyiben pedig mindezt az adott személy tudta nélkül készítjük, az nemcsak beteges, hanem jogsértő is!

További jótanácsok

Fontos a pihenés, viszont ez nem jelenti azt, hogy elérhetetlennek kell lenni a munkáltató számára. Az Mt. alapján a megkezdett szabadságot sajnos megszakíthatja a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén. Sajnos van olyan, hogy „ég a ház”, így lehetőleg ne küldjük el a főnököt melegebb éghajaltra, ha szabadság alatt hív. 

Amennyiben pedig visszatértünk a szabadságról, de azt tapasztaljuk, hogy a minket helyettesítő kollégák semmit nem csináltak a munkánkból, azt nem személyes bosszúval, veszekedéssel, vagy erőszakkal kell honorálni. Érdemes inkább konstruktívan megbeszélni a helyzetet (ők is fognak szabadságra menni) és szükség esetén a felettesünknek jelezni a problémát. 

Nyitókép: Vidar Nordli-Mathisen on Unsplash

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Munkaviszonyba kell venni az ételfutárt vagy a taxist?

A platform alapú munkavégzés az elmúlt években egyre jelentősebbé vált, legyen szó akár az ételkiszállítást, vagy a taxis szolgáltatást... Teljes cikk

Felvehetem-e titokban az üzleti tárgyaláson elhangzottakat?

A technológia fejlődésével egyre könnyebbé válik bármilyen beszélgetés rögzítése. Ma már egy okostelefonnal bárki könnyedén felvehet üzleti... Teljes cikk

Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk