Szerző: HR Portal
Megjelent: 7 hónapja

Így építs karriert tiniként – Farkas Kornél fotós

Még csak 13 éves, ám eddigi eredményei megsüvegelendők. Farkas Kornélnak már önálló fotós kiállítása is volt Szentendrén, kreatív baleset-megelőzési fotókat készít a városi rendőrkapitányságnak, tagozatvezetője a helyi fotósklubnak és tudatosan építi kapcsolatait. Mintaként szolgálhat sok fiatalnak.

images

Farkas Kornélt egy véletlen folytán ismertem meg: Szentendrei sétámon beszédbe elegyedtem egy fotóssal, akivel közösen csodáltuk a Bükkös-patak felett cikázó fantasztikus színű szitakötők táncát.  Ő (mint később megtudtam, Tóth András street fotós) volt az, aki beszélt nekem a hamarosan induló fotós klubról, aminek ifjúsági szakosztálya is lesz, Farkas Kornél 13 éves fotós vezetésével. Gyakorló pályaorientációs tanácsadóként rögtön felkeltette az érdeklődésemet ez a fiú, és az első adandó alkalommal rákerestem a közösségi médiában. Így kezdődött a mi ismeretségünk, és úgy gondolom, gyerekek, felnőttek egyaránt tanulhatunk a példájából!

Hogyan kezdődött ez a „nagy kaland” az életedben?

2018 októberében kezdtem el fotózni - eleinte telefonnal - Szentendre zegzugos utcáit. Aztán egy véletlennek köszönhetően megtaláltam szüleim régi fényképezőgépét a kertünkben lévő faházban. Ehhez kértem egy fotós könyvet, amiből a fotózás technikai részét tanultam meg. Azért tartom fontosnak ezt kiemelni, mert egyáltalán nem attól lesz jó a fotó, hogy milyen rekesszel, záridővel fotóztad a témád, hanem attól, hogy milyen kompozícióból, szemszögből és milyen kreatívan „lövöd” meg a fotód. Viszont rájöttem, hogy ez a fényképezőgép nem elégíti ki az én elvárásaimat, ezért a szüleimtől kértem egy fényképezőgépet. Így kezdődött a fotózás. Mivel nem sokkal ezután jött az online-oktatás, a felszabaduló időben minden pénteken be tudtunk járni egy nógrádi, hevesi települést. Ilyenkor tájfotózással foglalkoztam a városfotózás mellett. Csodaszép kamillamezőt, végeláthatatlan repcetáblákat mutathattam meg a nagyvilágnak az én szemszögemből. Hamarosan meg is nyílt az első önálló kiállításom Szentendrén, Felfedezhető csodák címmel.

Farkas Kornél fotója a kivilágított Budapestről

Ez önmagában is komoly teljesítmény ebben az életkorban. De te nem álltál meg itt, elkezdted céltudatosan építeni a saját brandedet. Mesélj erről egy kicsit!

Fontosnak tartom leszögezni, hogy nem a sikerért fotózom, hanem azért, hogy minél több embernek megmutassam Magyarország csodáit. Az utóbbi két év alatt sikerült elérnem, hogy írjon rólam az Index, a Bors, a Blikk, interjút készített velem az M2, és a Család-barát magazin is. Amire a legbüszkébb vagyok, az az, hogy mindezt magamtól értem el. Én olvastam utána a marketingnek és a sajtókommunikációnak, de persze ezek a sikerek a szüleim nélkül nem jöhettek volna létre.

Mi érdekel még a fotózáson kívül?

A korom ellenére nagyon szeretek üzleti terveket készíteni, kampányokat szervezni egy általam kitalált vállalatnak, és újságot szerkeszteni. Jelenleg a Szentendrei Rendőrkapitánysággal működöm együtt.

Miben áll ez az együttműködés? És egyáltalán: hogyan kerül kapcsolatba egy kiskamasz a Rendőrkapitánysággal? Te kerested meg őket?

Igen. Tavaly szeptemberben kerestem meg Szentendre Város Baleset-megelőzési Bizottságát azzal, hogy szívesen készítenék nekik kreatív baleset-megelőzési fotókat. Azóta már fotóztam rendőrségi rendezvényeken is. Közös célunk felhívni a gyerekek figyelmét a balesetmentes közlekedésre, hogy mindenki hazaérjen.

Ez a kép egy madárrezervátumban készült

Mik a céljaid?

Pár hónapja egy elég nagy változás jött az életemben, ugyanis a Szentendre és Térsége Térségi Desztinációs Management (Szentendre és térsége TDM) ügyvezetője felkért, hogy legyek én az újonnan alakuló Szentendrei Fotósklub Ifjúsági tagozatvezetője. Ráadásul Komán Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház fejlesztési igazgatója, egyben a Mátészalkai Rotary Klub elnöke felkért, hogy én legyek a Klub kommunikációs vezetője. Nagyon örültem ezen felkéréseknek, ugyanis már egy éve arra várok, hogy dolgozhassak, másrészt már 13 évesen olyan vezetői és egyéb skilleket sajátíthatok el, amit mások csak 18 éves koruk után kezdhetnek elsajátítani. Nagyon sok célom van, ezek közül az egyik, hogy az 50 fős kapcsolati hálómat 100 főre növeljem.

Gondolkodtál már azon, hogy milyen irányba tanulj tovább?

A gimnázium után egy egyetemi kommunikáció-médiatudomány szak PR, reklám, marketing szakirányának az elvégzése után állami, közigazgatási szerveknél vagy multiknál sajtóval, kommunikációval, marketinggel szeretnék foglalkozni, vagy egy marketingügynökséget szeretnék vezetni. De az sem kizárt, hogy vállalkozó leszek.

Kozák Jánosné
emberi erőforrás tanácsadó

A nyitóképen Farkas Kornél. Fotó: Deim Balázs

  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.11X. Vezetői Best Practice Fórum A HR és a vezetés szerepe és kihívásai a jelenlegi piaci helyzetben. A jelenlegi munkaerő piaci helyzetben hogyan lehet megtalálni és kiválasztani a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerőt? – Hogyan lehet a tehetséges munkaerőt a céghez vonzani és megtartani? Employer Branding. A toborzás csatornái, jó gyakorlatai. Munkatárs ajánló program. Részletek Jegyek
  • 2022.03.04Szemléletváltás a toborzásban Alapítsa meg új modern HR kultúráját! 1. nap - Hatékony toborzás 2. nap - Employer Branding 3. nap - Célcsoportok meghatározása a toborzásban 4. nap - Social Media a toborzásban 5. nap - Folyamatkontroll és Projektmenedzsment a toborzásban Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter