kapubanner for mobile
Megjelent: 9 éve

Jobhoppert nem veszek fel! Rosszul teszed.

A jobhopperek meglehetősen káros és misztikus lényekként vannak kezelve, a kiválasztók rettegnek tőlük. Ők azok, akik ugrálnak, állásból állásba, sosem állapodnak meg sehol. De kik is az "állásvadászok", és milyen jó tulajdonságokat hordoznak? - ezt szedte össze Jobangel a HR Blogon.

images

Sokan jutnak el hozzám álláskeresők is, olyan félelemmel, hogy “jaj, jobhoppernek fognak nézni, ha most váltani akarnék, de…” és sorolja az indokokat, miért akar váltani, és ezek racionálisnak is tűnnek. Mégis fél a jobhopper bélyegtől.

Egy általam nagyon nem kedvelt marketing irányzat képviselője egy időben gerjesztette a parát a kkv vezetőknél, jaj, az “állásvadász” veszélyes. Ügyfelei, kisvállalkozások többnyire – mert erre specializálódott – megvették. Aki sokat fizetett ezért a “jobhopperek felismerésének titkos tudományáért”, elhitte, mert nem lett volna jó belátni, hogy kidobott pénz volt a “titkos tudás”.

Valójában sosem derült ki, milyen nagyon szörnyű veszélyei vannak egy jobhoppernek, “állásvadásznak” (a szót magát sem értem: levadássza, megöli az állást???) Mert ki is az “állásvadász”? Aki könnyen vált munkahelyet. Sok céget megjárt, így azzal vádolják, hogy nem lojális. Pedig bárkivel előfordulhat ez, azzal is, aki az előző helyein sok-sok évet töltött egyhuzamban. Mégis, megeshet, hogy próbaidőben kilép, esetleg fél vagy egy év után mégiscsak elhagyja a céget. Nem vált lojálissá. Vajon az ő hibája ez?

Jobhopperré bizony az aktuális főnök, vagy sok-sok főnök tesz egy embert, magától senki sem vállalja az álláskeresési macerát, ha van jobb – például egy jó munkahely. Erre még majd kitérek egyszer a jövőben, mert fontos tudni, miért válik valaki jobhopperré.

Most inkább arról beszélnék, hogy a jobhopperek olyan jó tulajdonságokat is hordoznak, amikre nem is gondol az, aki fél tőlük. Néhány fontos pozitívum (mindegyik elé képzeljük oda a “valószínűleg” szót), amik (vagy néhány ezek közül) megtalálhatók lehetnek egy jobhopperben:

1. Kiemelkedő teljesítményű, rutinos
Rutinos a beilleszkedésben, az új feladatokban, abban, hogy belevesse magát a munkába. Már sokszor megtette, gyakorlott ebben is. Az, hogy sokszor vált állást, azt is mutatja, hogy sok ember látott benne fantáziát, sokan mérték fel a szakmai tudását, sok helyen megfelelt. Aztán valahol valami mégis félrement. Vagy mind kóklerek voltak a kiválasztásban (erre kicsi az esély), vagy más okok vannak a háttérben. Az mégsem lehetséges, hogy sok jól menő cég sok vezetője egyaránt hibázik, hiszen akkor nem lennének jó cégeik.

De a jobhopperek tudása, teljesítménye vitathatatlan, hiszen, ha nem így lenne, mindenhonnan kihajított szerencsétlenek lennének, nem jobhopperek, akitől félsz te, mint cégvezető, kiválasztó. Ha felmerül benned, hogy egy jobhopperrel beszélsz, akkor jusson eszedbe ez is: sok helyen megfelelt már.

2. A gyakorlati tudását a versenytársaidnál szerezte
Ez számodra érdekes lehet, nem? Mit csinálnak jobban, rosszabbul? Mi vezetet a piacon eredményre és mi nem azokból a módszerekből, amit te még nem próbáltál. Ezekre a jobhopper tudhatja a választ.

3. Gyorsan tanul
Siet, tudni akarja, jó helyen van-e, így gyorsan át akarja látni a céget, folyamatokat, kapcsolatrendszert.

4. Gyorsan épít kapcsolatokat
Szintén a sietőssége miatt megpróbál minél több embert megismerni, mert általuk is információkat kaphat a piacról, a cégről, a termékéről.

5. Könnyebb őket meggyőzni, hogy dolgozzanak neked
A jobhopper váltani akar, a munkahelyváltás számára nem stressz, nem sokk, hanem racionális döntés. Így racionális érvekkel könnyen meggyőzhető. Később lojálissá is tehető, de hogy hogyan, az már egy másik cikk tárgya lesz.

6. Mi a jobb neked? Egy kiemelkedő tehetség egy évre, vagy egy átlagos dolgozó 10 évre?
Az adott pozícióba, ahová embert keresel, fontos a hosszútávúság? Vagy éppen most kell valaki, aki nagyon jó, és még te sem tudod, mi lesz egy év múlva? Ettől egy átlagos munkavállaló, aki beleírja az önéletrajzába, hogy megbecsülést, hosszútávú helyet keres, megretten, és nem megy hozzád dolgozni. A jobhopper a határozott idejű szerződéses ajánlattól sem fog megijedni, sőt, inspirálhatja.

7. Tényleg veszteség lesz a betanítása?
Nekik általában kevesebb betanítás kell. Gyorsan beilleszkednek, gyorsan megértik a folyamatokat, mert ők maguk is gyors, pörgős személyiségek. Ha el is viszi a tudást, amit az elején, a betanítással átadott a céged, hoz pont annyit, vagy többet. De lássuk be, akármilyen gyorsan tanul is, néhány hónap alatt nem tudja “elvinni” a cég tudásanyagát.

8. Megláthatják a problémákat a cégedben, figyelmeztethetnek
A jobhopper gyorsan tanul, gyorsan lát át folyamatokat – és ha nem tetszik, amit lát, lelép. De ha valaki végre rákérdezne nála, mit lát, vannak-e ötletei, mit gondol, nagyon hasznos lehet.

9. Nem a kényelmes állást keresi
Sok-sok állásváltásban, új munkahelyen alkalmazkodásban megedződve tudja, nem biztos, hogy a langyos, kényelmes állás a neki való. Tud és mer konfrontálódni, ami akár karrier és szakmai hírnév szempontjából is pozitív lehet (ezért talál mindig állást). Ha te ill. a céged nem kényelmes, hanem aktív, változásokkal járó munkát tudsz kínálni, jó lesz benne. Persze nem biztos, hogy sokáig…

Jobangel
HR Blog
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Elrendelhet a munkáltató kötelező túlórát?

Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a... Teljes cikk

Szabadság gyerekkel

A családosok körüli kimondott vagy kimondatlan konfliktus - több a szabadságuk, gyakrabban hiányoznak a gyerek betegsége miatt - vezetői kihívás is a... Teljes cikk

Agresszivitás kezelése a munkahelyen és azon kívül

Sok esetben a stressz, a kezeletlen problémák agresszív viselkedésben csúcsosodnak ki az emberek mindennapjai során. Sok félreértés melegágya, ha nem... Teljes cikk