kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

"Jót, s jól" - konferencia munkahelyünk egészségéért

Az egészségbarát szemlélet elterjesztésének érdekében az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület az Országos Egészségfejlesztési Intézettel közös szervezésben konferenciát rendezett 2008. április 22-23-a között Lillafüreden. A rendezvény a Move Europe mozgalomhoz kapcsolódott.

Az európai kampány tagvállalatainak szívügye a munkahelyi egészségfejlesztés, vezetéspolitikájukban és programjaikban kiemelt szerepet kap munkatársaik testi-lelki egészsége. Az áprilisi rendezvény a tagoknak számos információval szolgált, az új érdeklődők a tapasztalatok kapcsán merítettek ötleteket az egészségbarát gyakorlat megvalósításához.

A megnyitót és köszöntőket követően a szakmai előadások sorát -Dr. Galgóczy Gábor elnök (EMEGY FB) vezetésével - Kapás Zsolt elnök (EMEGY) indította az Egyesület eddigi tevékenységének ismertetésével, a munkahelyi egészségfejlesztés eredményeinek és a területen zajló munka hiányosságainak felvázolásával. Gábor Edina, az OEFI főigazgatója a Move Europe program hazai bevezetésének indokoltságáról, valamint a program eddigi eredményeiről számolt be előadásában, kiemelve azt, hogy a konferencia egyik célja a program észak-magyarországi vállalatokra való kiterjesztése.

A munkahelyi egészségfejlesztés forrásteremtési lehetőségeinek bemutatását célozta meg Bertalan Ildikó főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium, Fejlesztéspolitikai és Stratégiai - Elemzési Főosztály) előadása, aki az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007-2013 között rendelkezésre álló forrásairól beszélt. Mi alapozza meg a hatékony munkahelyi egészségfejlesztést? Képzett szakemberek jelenthetnek ehhez biztos hátteret. A felsőfokú képzés bevezetésének előzményeiről, jelenlegi helyzetéről, valamint távlati kilátásairól Dr. Felszeghy Sára BAZ megyei szakfelügyelő főorvos, egyetemi docens tartott előadást.


Gyakorlati kezdeményezések a munkahelyeken



Biztonságos munkahely, rendszeres szűrővizsgálatok - a MOL csoport munkatársai mindezekben részesülnek, ismertette Koczor Tamás vállalatpolitikájuk bemutatásában. Alkohol- és drogfogyasztás megelőzése? Ezen a téren is hatékony lépéseket tehet a munkahely vezetése. A témával kapcsolatban Dr. Papp Éva zalaegerszegi foglalkozás-egészségügyi szakorvos (Flextronics, FlexComputing CSR) tartott rendkívül érdekes szakmai prezentációt.

A konferencia délutáni előadásblokkjában négy cég mutatta be munkahelyi egészségfejlesztési szolgáltatásait. Kerek Judit (EMEGY) - az előadássorozat levezető elnöke - kiemelte, hogy ezen cégek képviselői az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület és az Országos Egészségfejlesztési Intézet szakmai támogatásával kialakított programokat, szolgáltatásokat kínálják a vállalatok számára. Ezek a kezdeményezések sikerrel épültek a gyakorlatba, s egyre növekvő igény mutatkozik irántuk. Ábrahám Viktor, a SecNet Kft. képviselője legújabb fejlesztéseiket mutatta be, míg Szép János a Wellsite Kft. ügyvezetője a rendszeres testmozgáson alapuló Wellsite motivációs program tapasztalatairól számolt be. Komplex munkahelyi egészségfejlesztési programról hallhattunk Urbányi Noémi, a Personal Best Kft. ügyvezetőjének előadásában, a Szívbarát munkahely pályázat tapasztalataiba az Unilever cég képviseletében Papp Gergely avatta be az érdeklődőket.


Megtapasztalt egészség: kondíció-javító aktív programok



Ez a rendezvény nem csupán elméleti betekintést nyújtott az egészségbarát mindennapokba. A konferencia első szakmai napját követően lehetőség nyílt a lazításra, kikapcsolódásra és aktív pihenésre egyaránt. Az érdeklődő jelentkezők választhattak a kisvasútról szemlélődő, majd gyaloglással összekötött erdőjárás, illetve egy aktív Nordic Walking bemutató között.


Tréningekkel munkatársaink egészségéért



Mire számíthatnak a munkatársak, ha a vezetőség úgy dönt, tréningekkel támogatja egészségük megőrzését? A konferencián ízelítőt kaphattak a különböző lehetőségekből. Hatékony stresszkezelés, dohányfüstmentes mindennapok, kalóriák és kilométerek egyensúlya - mindenki kiválaszthatta, melyik tréning-bemutatón szeretne részt venni. Így később könnyebb a döntés, melyik lenne leginkább hasznos munkahelye számára.

A stressz-kezelő tréningbemutatón, melyet Virág László, az ORFK vezető pszichológusa tartott, az érdeklődők betekinthettek az eredetileg kétszer kétnapos program módszereibe, melyek hatékony segítséget nyújtanak a munkatársaknak a mindennapi feszültségek, konfliktusok kezeléséhez. Ezeket az előnyöket a mindennapi élet egyéb területein is kamatoztatni tudják. A kalóriákkal folytatott küzdelem nagyobb eséllyel vezet sikerre, ha a munkatársak hasonló cipőben járó kollégákkal sajátítják el az energiaegyensúly alapjait. A rendezvény energiaegyensúly-tréningbemutatóján - melyet Fekete Krisztina (OEFI egészségfejlesztő, dietetikus) és Köteles Gábor (OEFI egészségfejlesztő) tartottak - a résztvevők tapasztalták, mennyi ötletet, könnyen hasznosítható módszert kapnának cégük munkavállalói, ha ezt a tréninget az OEFI szakemberei megszerveznék számukra.

A dohányzásról való leszokást segítő tréning-bemutató nem csak dohányzóknak szólt, a konferencia résztvevői közül bárki érintve érezhette magát, akinek munkahelyén problémát jelent a dohányfüst, és szeretné támogatni kollégáit a leszokásban. A délelőtti program során megismerhették, milyen lépésekből áll a nyolc hétig tartó, ezidáig bíztató eredményeket maga mögött tudó tréning. A bemutatót Kerek Judit (EMEGY főtitkár) és Galgóczi Dóra (OEFI programkoordinátor) tartották az érdeklődő résztvevőknek. A módszer alapja a problémamegoldó készségek és az önkontroll stratégiák fejlesztése a dohányzást kiváltó helyzetekkel, ingerekkel való megküzdés érdekében.

Ha a meghívottak véget nem érő előadássorozatra, "alig várom, hogy vége legyen" típusú rendezvényre számítottak, kellemesen csalódtak. Visszajelzéseik alapján is számos új ötlettel, megvalósítható gyakorlattal gazdagodva tértek haza. A konferencia új kapukat nyitott számukra - közös célokkal, működő megoldásokkal az egészségbarát munkahelyek felé.

Kiss Judit (osztályvezető, Országos Egészségfejlesztési Intézet), Galgóczi Dóra (programkoordinátor, Országos Egészségfejlesztési Intézet)
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk