Megjelent: 13 éve

"Jót, s jól" - konferencia munkahelyünk egészségéért

Az európai kampány tagvállalatainak szívügye a munkahelyi egészségfejlesztés, vezetéspolitikájukban és programjaikban kiemelt szerepet kap munkatársaik testi-lelki egészsége. Az áprilisi rendezvény a tagoknak számos információval szolgált, az új érdeklődők a tapasztalatok kapcsán merítettek ötleteket az egészségbarát gyakorlat megvalósításához.

A megnyitót és köszöntőket követően a szakmai előadások sorát -Dr. Galgóczy Gábor elnök (EMEGY FB) vezetésével - Kapás Zsolt elnök (EMEGY) indította az Egyesület eddigi tevékenységének ismertetésével, a munkahelyi egészségfejlesztés eredményeinek és a területen zajló munka hiányosságainak felvázolásával. Gábor Edina, az OEFI főigazgatója a Move Europe program hazai bevezetésének indokoltságáról, valamint a program eddigi eredményeiről számolt be előadásában, kiemelve azt, hogy a konferencia egyik célja a program észak-magyarországi vállalatokra való kiterjesztése.

A munkahelyi egészségfejlesztés forrásteremtési lehetőségeinek bemutatását célozta meg Bertalan Ildikó főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium, Fejlesztéspolitikai és Stratégiai - Elemzési Főosztály) előadása, aki az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007-2013 között rendelkezésre álló forrásairól beszélt. Mi alapozza meg a hatékony munkahelyi egészségfejlesztést? Képzett szakemberek jelenthetnek ehhez biztos hátteret. A felsőfokú képzés bevezetésének előzményeiről, jelenlegi helyzetéről, valamint távlati kilátásairól Dr. Felszeghy Sára BAZ megyei szakfelügyelő főorvos, egyetemi docens tartott előadást.


Gyakorlati kezdeményezések a munkahelyekenBiztonságos munkahely, rendszeres szűrővizsgálatok - a MOL csoport munkatársai mindezekben részesülnek, ismertette Koczor Tamás vállalatpolitikájuk bemutatásában. Alkohol- és drogfogyasztás megelőzése? Ezen a téren is hatékony lépéseket tehet a munkahely vezetése. A témával kapcsolatban Dr. Papp Éva zalaegerszegi foglalkozás-egészségügyi szakorvos (Flextronics, FlexComputing CSR) tartott rendkívül érdekes szakmai prezentációt.

A konferencia délutáni előadásblokkjában négy cég mutatta be munkahelyi egészségfejlesztési szolgáltatásait. Kerek Judit (EMEGY) - az előadássorozat levezető elnöke - kiemelte, hogy ezen cégek képviselői az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület és az Országos Egészségfejlesztési Intézet szakmai támogatásával kialakított programokat, szolgáltatásokat kínálják a vállalatok számára. Ezek a kezdeményezések sikerrel épültek a gyakorlatba, s egyre növekvő igény mutatkozik irántuk. Ábrahám Viktor, a SecNet Kft. képviselője legújabb fejlesztéseiket mutatta be, míg Szép János a Wellsite Kft. ügyvezetője a rendszeres testmozgáson alapuló Wellsite motivációs program tapasztalatairól számolt be. Komplex munkahelyi egészségfejlesztési programról hallhattunk Urbányi Noémi, a Personal Best Kft. ügyvezetőjének előadásában, a Szívbarát munkahely pályázat tapasztalataiba az Unilever cég képviseletében Papp Gergely avatta be az érdeklődőket.


Megtapasztalt egészség: kondíció-javító aktív programokEz a rendezvény nem csupán elméleti betekintést nyújtott az egészségbarát mindennapokba. A konferencia első szakmai napját követően lehetőség nyílt a lazításra, kikapcsolódásra és aktív pihenésre egyaránt. Az érdeklődő jelentkezők választhattak a kisvasútról szemlélődő, majd gyaloglással összekötött erdőjárás, illetve egy aktív Nordic Walking bemutató között.


Tréningekkel munkatársaink egészségéértMire számíthatnak a munkatársak, ha a vezetőség úgy dönt, tréningekkel támogatja egészségük megőrzését? A konferencián ízelítőt kaphattak a különböző lehetőségekből. Hatékony stresszkezelés, dohányfüstmentes mindennapok, kalóriák és kilométerek egyensúlya - mindenki kiválaszthatta, melyik tréning-bemutatón szeretne részt venni. Így később könnyebb a döntés, melyik lenne leginkább hasznos munkahelye számára.

A stressz-kezelő tréningbemutatón, melyet Virág László, az ORFK vezető pszichológusa tartott, az érdeklődők betekinthettek az eredetileg kétszer kétnapos program módszereibe, melyek hatékony segítséget nyújtanak a munkatársaknak a mindennapi feszültségek, konfliktusok kezeléséhez. Ezeket az előnyöket a mindennapi élet egyéb területein is kamatoztatni tudják. A kalóriákkal folytatott küzdelem nagyobb eséllyel vezet sikerre, ha a munkatársak hasonló cipőben járó kollégákkal sajátítják el az energiaegyensúly alapjait. A rendezvény energiaegyensúly-tréningbemutatóján - melyet Fekete Krisztina (OEFI egészségfejlesztő, dietetikus) és Köteles Gábor (OEFI egészségfejlesztő) tartottak - a résztvevők tapasztalták, mennyi ötletet, könnyen hasznosítható módszert kapnának cégük munkavállalói, ha ezt a tréninget az OEFI szakemberei megszerveznék számukra.

A dohányzásról való leszokást segítő tréning-bemutató nem csak dohányzóknak szólt, a konferencia résztvevői közül bárki érintve érezhette magát, akinek munkahelyén problémát jelent a dohányfüst, és szeretné támogatni kollégáit a leszokásban. A délelőtti program során megismerhették, milyen lépésekből áll a nyolc hétig tartó, ezidáig bíztató eredményeket maga mögött tudó tréning. A bemutatót Kerek Judit (EMEGY főtitkár) és Galgóczi Dóra (OEFI programkoordinátor) tartották az érdeklődő résztvevőknek. A módszer alapja a problémamegoldó készségek és az önkontroll stratégiák fejlesztése a dohányzást kiváltó helyzetekkel, ingerekkel való megküzdés érdekében.

Ha a meghívottak véget nem érő előadássorozatra, "alig várom, hogy vége legyen" típusú rendezvényre számítottak, kellemesen csalódtak. Visszajelzéseik alapján is számos új ötlettel, megvalósítható gyakorlattal gazdagodva tértek haza. A konferencia új kapukat nyitott számukra - közös célokkal, működő megoldásokkal az egészségbarát munkahelyek felé.

Kiss Judit (osztályvezető, Országos Egészségfejlesztési Intézet), Galgóczi Dóra (programkoordinátor, Országos Egészségfejlesztési Intézet)
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
COVID-védőoltás: mit tehet a munkáltató és a munkavállaló?

Sok a bizonytalanság a COVID-védőoltással kapcsolatban; milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak? Mire kötelezheti a munkavállalót és mire... Teljes cikk

A távmunka-rendelet csapdái - erre figyeljünk munkaadóként (1.)

Az átfogó szabályozás eddig elmaradt, ám november 11-én Kormányrendelet (487/2020. (XI.11.) jelent meg a távmunkáról a veszélyhelyzet idejére,... Teljes cikk

Újabb 66 testkamerával védi jegyvizsgálóit a MÁV

A MÁV-Start 66 új testkamerát szerzett be, így már 174 ilyen eszköz támogatja a jegyvizsgálók munkáját. Teljes cikk