Szerző: Kertész Dalma
Megjelent: 8 éve

Karrierutak a világ országaiban - egy tanár Finnországban

Sorozatunk következő részében egy finn lány karrierútjába pillanthatunk bele. A 26 éves Leemaria Välitalo finn nyelvtanárként dolgozik, keresi még saját útját, de nagyon szerencsésnek érzi magát, amiért finnek született. Mint mondja, az oktatási rendszer teljesen ingyenes, és az államtól tisztes támogatást kapnak a diákok, de a finn kultúra szigorú önállóságra nevel.

images

- Melyik ország, melyik településén élsz? Hol, milyen munkakörben dolgozol, esetleg tanulsz-e még valamit?

- Sodankylä-ról, egy apró kis észak-finnországi városból származom, amely 130 kilométerre északra fekszik a sarkkörtől. Pár hónappal ezelőtt Helsinkibe költöztem, ahol finn nyelvtanárként dolgozom.

- Hogy alakult eddigi karriered? Mit tanultál, milyen iskolába jártál, mi a végzettséged, mi a mesterséged? Kiskorodban mi szerettél volna lenni? Meg tudtad valósítani az álmaidat, vagy inkább csak sodort az élet?

- Ouluban jártam egyetemre. Bachelor diplomát szereztem finn irodalom és nyelvészet szakon, a mastert még nem fejeztem be. Mindig szerettem olvasni és tanulni, gyerekkorom óta az a vágy hajt, hogy különböző munkákban is kipróbálhassam magam. Inkább véletlen volt, hogy végül finnt kezdtem el tanulni. Jelenleg az időm java részét a munkámnak szentelem. Remélem a következő évben tudok majd időt szakítani a master szakdolgozatomra is.

- Milyen lehetőségeid voltak, hogy tanuljál? Mennyire jelentett ez áldozatot a családodnak, kellett-e dolgoznod iskola mellett? Hogyan működik országodban a felsőoktatási rendszer, fizetned kell a tanulmányaidért?

- Finnországban teljesen ingyenes az oktatás az óvodától az egyetemig bezárólag. A kormány tanulmányi ösztöndíjat, lakhatási támogatást, és diákhitelt biztosít minden egyetemistának. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ide születtem. Egy olyan családi háttérrel rendelkező ember, mint én, sosem járhatott volna egyetemre, ha nincs a kormány által támogatott oktatási rendszer.

Az ösztöndíjak ellenére sok diák dolgozik a tanulmányok alatt a hétvégén és a szünidőben az év minden szakaszában. Erre főleg azért van szükség, mert Finnországban drága az élet. Én egy pékségben dolgoztam, majd helyettesítő tanárként vállaltam munkát. A finn kultúrában nem jellemző, hogy a szülők pénzt adjanak a felnőtt gyereküknek. A szüleim támogatnak néha, ha például valami drágább dolgot kell vennem, mint például téli csizmát (a finn télben igazán jóra van szükség), de sosem adnak pénzt úgymond a hétköznapi élethez.

- Milyen életkörülmények között élsz? Milyen a fizetésed az átlaghoz viszonyítva? A jövedelmedből mennyit tudsz félretenni, mire spórolsz, mire gyűjtesz?

- Csak most kezdtem el dolgozni, szóval egyelőre nincs sok megtakarított pénzem. A fizetésemmel nagyjából meg vagyok elégedve, ez valamennyire az átlag alatt van, de ha befejezem a mastert, és ugyanebben a munkakörben több évet lehúzok, akkor többet fogok keresni az átlagnál. A fizetésem nem tesz gazdaggá, de tudom fizetni az albérletet, alkalmanként étteremben enni, és időnként hazalátogatni. De ami a legfontosabb, hogy tudok utazni, ha nem is olyan sokat, mint szeretnék, de elég gyakran.

- Mennyire érzed kiegyensúlyozottnak, boldognak a környezetedben élő embereket, vannak-e olyan általános nehézségek, melyek meghatározzák a mindennapokat?

- Úgy gondolom, a környezetemben lévő emberek java része harmóniában van az élettel, amit választott magának. Egyfajta nyugtalanság mondjuk, elég sok barátomat jellemzi, de ezt nem találom annyira negatívnak, és szerintem ők sem. A nehézségek, melyekkel szembesülök, az élet részei, és nem kell úgy tekinteni rájuk, hogy azok elrontják a mindennapokat.

- Mennyire okoz gondot országodban a munkanélküliség, melyek az általános problémák a munkaerőpiacon? Milyen segítséget, szociális támogatást, képzéseket kapnak országodban a munkanélküliek, hogy próbál meg nekik segíteni az állam? Mi a véleményed ezek sikerességéről?

- A munkanélküliség probléma Finnországban, de azért ha összehasonlítjuk a 8 százalékos munkanélküliségi rátánkat más országokéval, akkor azért látjuk, hogy nincs nagy baj. Nem vagyok szakértő, de a legtöbb probléma az erdőgazdálkodáshoz köthető munkahelyekkel kapcsolatos, valamint azzal, hogy a Nokia elhagyja Finnországot. Egy másik dolog, amelyre nagyobb a rálátásom, hogy a magasan képzettek körében sok a munkanélküli.

- Hogy érzed magad a munkahelyeden? Milyen a munkamorál nálatok, mennyire rugalmas vagy kötött beosztású a munkád? Hány szabadnapod van egy évben? Milyen a viszonyod a kollégáiddal?

- Ez idáig nagyon szeretem a munkámat. Felnőtt bevándorlóknak tanítok finnt, és nagyon élvezem a sok izgalmas társalgást a diákjaimmal a mindennapokban. A kollégáimtól is jóleső támogatást kapok, ők mind nagyon tapasztaltak és motiváltak. Átlagban 35 szabadnap van egy évben, én is körülbelül ennyit kapok. Minden nap öt órát tanítok, aztán felkészülök a másnapi órákra. A rugalmas munkaidő nagyon fontos nekem.

- Hogyan telik egy napod? Melyek a legfontosabb feladataid a munkahelyen, és mit csinálsz általában munka után? Hogyan töltöd el legszívesebben a szabadidődet? Gondot okoz-e, hogy megtartsd a munka-magánélet egyensúlyát?

- 8 körül megyek munkába, és fél 9-től kezdek tanítani nyelvet és kultúrát délután 1-ig. A legfontosabb dolgom az, hogy a diákjaimnak lehetőséget nyújtsak abban, hogy fejlesszék a nyelvtudásukat, amely nagyon fontos nekik ahhoz, hogy munkát találjanak Finnországban. Ezt követően rövid megbeszéléseim vannak a kollégáimmal. Néha egy óra után azonnal hazamegyek, néha viszont maradok, és késő estig készülök az óráimra. Munka után úszni megyek, találkozom a barátaimmal, olvasok, főzök, alszok. Hajlamos vagyok túlzásba vinni a munkát, de ez javul egy kicsit. Tudom élvezni a szabadidőt, és szükségem is van rá.

- Milyen terveid, céljaid vannak a jövőre nézve? Milyen karrierterveid vannak, mit szeretnél elérni az életben? A jelenlegi munkahelyeden van-e feljebb lépési lehetőséged?

- Van feljebb lépési lehetőség a munkámban. Jelenleg inkább arra koncentrálok, hogy tanuljak, és minél jobb tanár legyek. Nem tudom elképzelni, hogy éveken át ugyanazt csinálom. Nem zavar a bizonytalanság, szeretném nyitva tartani az ajtót a lehetőségek előtt, és csak sodródni az árral. Vannak dolgok, melyekben nagyon határozott elképzeléseim vannak, de jelenleg nem egy kitűzött cél felé haladok. Mostanáig nem esett nehezemre jól érezni magam ott, ahol éppen vagyok.

- El tudnád képzelni egy külföldi országban az életed, miért mennél el, ha elmennél, vagy miért maradnál?

- Abszolút el tudom képzelni, hogy külföldön éljek. Szeretem a hazámat, és jó itt az életem, mégis, vonz a kaland íze, és az érzés, hogy egy kicsit kívülálló vagyok, ezt pedig a külföldi élet adhatja meg. Ez év elején Torontóban, Kanadában éltem, a kinti lét azóta is hiányzik. Így jó ötlet lenne például oda visszatérni.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Karrierutak a világ országaiban - egy tanár Finnországban
2. oldal - Az interjú angolul - Read the article in English
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az év eleji emelések látszódtak az áprilisi béradatokban, de jön a visszaesés

A koronavírus-járvány gazdasági hatása kétségtelenül lassítja a keresetek növekedési ütemét, a megmaradt növekedés még az év eleji... Teljes cikk

Munkaerőpiac: csak átmeneti megingást okozott a koronavírus?

A májusi foglalkoztatási adatok a gazdaság újraindulására utalnak, lehetséges, hogy a munkaerőpiac tavaszi megingása átmenetinek bizonyul. A... Teljes cikk

A munkanélküliségi ráta 4 százalék fölé emelkedett

A március-májusi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalékos volt. A... Teljes cikk