kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 5 éve

Karrierváltás: motivációk és buktatók

Megtelt a terem hölgyekkel, akik mindannyian arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan megy végbe egy karrierváltás, mikor érdemes lépni, mit kell hozzá tanulni, és persze sikeres karrierváltó nők történetei is inspirációt jelentettek, akik már megugrották ezt az akadályt. A Coworkid Alapítvány és a Coca-Cola Magyarország #én jövőm programja hozta össze a Loffice-ban az érdeklődőket és a szakembereket, hogy megosszák tapasztalataikat a pályamódosítás esetleges buktatóiról, és motiváló tényezőiről.

images

Manapság egyre gyakoribb, hogy az emberek nem egy szakmában, és pláne nem egy munkahelyen dolgozzák le aktív éveiket. Van, akinél már egészen korán bekövetkezik egy pályamódosítás, míg másoknál a gyermekvállalást követő időszak vagy éppen a karrierút egy későbbi szakaszán bekövetkező kiégés motiválja a döntést. A Női Váltó felmérése is azt mutatja, hogy a pályamódosítás nagyon aktuális kérdés, hiszen öt emberből kettő éppen pozíciót vagy foglalkozást vált, míg további ketten előkészítik a változtatást.

Nem tudhatjuk, hogy nekünk való-e, ha ki sem próbáltuk

Az esemény első szakértői paneljében Szepessy Hajnalka, a Perfekt vezérigazgatója, Benedek Máté, a Green Fox Academy marketing-kommunikációs vezetője és Utasi-Peszlen Rita, az Academy4MoMs alapítója beszélgetett, Uzsák Éva Virág, a Kincentric ügyvezető igazgatójának moderálásával. Mint az első kérdéskörben kiderült, mindannyian többgyermekes szülők, így át tudják érezni a gyermekvállalás után a munka világába visszatérni vágyó szülők helyzetét. Mindannyian azt hangsúlyozták, hogy nagyon fontos a folyamatos tanulás, akár a már meglévő szakmai ismeretek frissítéséről, fejlesztéséről, akár egy új karrierút lehetőségéről van szó. Változtatni nem mindig könnyű, ugyanakkor soha nem tudhatjuk, hogy valóban nekünk való-e egy terület, ha ki sem próbáljuk. Szepessy Hajnalka elmondta, hogy évente 15-20 ezer embert képeznek tanfolyamaikon, ahol a többség továbbfejleszti a tudását, míg 20% indul a nulláról. Vannak, akik kifejezetten feltérképezik a munkaerő-piaci igényeket, és aszerint kezdenek képzésbe. Benedek Máté szerint a legfontosabb megtanulni tanulni, mert ezzel válhat valaki „jövőbiztossá”, hiszen a tanulási igénynek és a képességnek a mai körülmények között állandónak kell lennie.

Az általános iskolai modelltől is egyre inkább el kell szakadni tanulás tekintetében, hiszen az elméletet otthon, online és könyvekből is el lehet sajátítani, míg a gyakorlatot kell egyre inkább oktatni. Bár Szepessy Hajnalka szerint a többség még ragaszkodik a csoportos, személyes jelenlétet igénylő tanuláshoz, mert ebben szocializálódtunk, valójában a vizsgálatok azt mutatják, hogy egy 15 perces online kurzus gyakran hatékonyabb, mint 45 perc tantermi oktatás. Különösen igaz ez a felnőttképzésre, amelynél sokkal fontosabb a koncentráltabb gyakorlat, a rapid tanulás, hiszen itt többnyire jóval rövidebb idő van az ismeretek elsajátítására. A tanulás a papír megszerzésével sem érhet véget, hiszen a tanultak manapság nagyon gyorsan elévülnek, és sok különböző területen megszerzett ismeret és tapasztalat egyaránt hasznunkra lehet olyan munkakörben is, amire nem is gondoltunk. Egyébként is egyre kevesebb munkáltatót érdekel a papír, a gyakorlathoz és a tapasztalathoz képest. A lényeg, hogy az adott munkakörben a munkavállaló teljesíteni tudjon.

A Green Fox Academyben számos karrierváltó megfordult már, logopédusból, diplomatából túravezetőből is lett programozó. Benedek Máté szerint azt a félreértést kell eloszlatni, hogy ehhez a pályához mindenképpen erős matek tudás kell. A programozás elsősorban gyakorlásra épül, így ha valakiben megvan a fejlődési igény, akkor meg tudja tanulni, és az IT-ben is vannak olyan területek, ami nem csak programozásból áll, így például a projektmenedzsment vagy az üzleti elemzés, amitől nem kell megijedni, akár férfi, akár nő valaki.

A személyiség, az ambíció, a készségek a fontosak, amelyekkel valaki rendelkezik. A különböző területekbe pedig ma már számos ingyenes online képzésen keresztül be lehet tekinteni (Udemy, Coursera, Codeacademy), ami után azt is könnyebb eldönteni, hogy egyáltalán kedvet érzünk-e az adott szakterülethez hosszabb távon, érdemes-e akár önköltséges képzésre fordítani ennek érdekében.

Szabadúszás a jövő?

Az álláskeresést segítő tippeket igyekezett adni Farkas Dóra, a HR Partner Consulting projektmenedzsere és Csanda Gergely, a Talentuno marketing vezetője. Mint mondták a toborzás sok helyen még mindig hosszú ideig tart, becsontosodottak és drágák a folyamatok. Miközben a munkaerőhiány miatt ezen a területen is sokkal nagyobb rugalmasságra lenne szükség. Nem csak a munkavállalók esetében kellene a skillekre koncentrálni, hanem izgalmasabb hirdetéseket írni, ahol szintén a készségek kapják a főszerepet.

Farkas Dóra és Csanda GergelyFarkas Dóra és Csanda Gergely
Farkas Dóra szerint fontos az önbizalom, a tiszta önkép, hogy definiálni tudja az álláskereső, hogy ki ő, mik a lehetőségei, muníciója. Fel kell térképezni tudatosan, hogy mit szeretne csinálni, ehhez milyen készségek, képességek kellenek. Ehhez keresni a hirdetéseket és nem fordítva.

Ugyanakkor nem mindenki szeretne teljes állásban elhelyezkedni valahol, egyre többen próbálkoznak vállalkozással, szabadúszással. Hollandiában már most többen dolgoznak ilyen keretek között, az Egyesült Államokban 2027 körülre várható a fordulat a szakemberek szerint, Magyarország viszont ettől még messze jár. Egy ilyen váltásra is alaposan fel kell készülni, nem árt, ha valaki már a munkája mellett elkezdi építgetni a vállalkozást, a partneri kört, elmélyülni a területben, amerre lépni akar. Valamint az sem árt, ha rendelkezik egy évre való tartalékkal, ami megfelelő hátteret ad a vállalkozás beindulásáig. Érdemes állami támogatási lehetőségek után is nézni, mert ha az érintett munkanélküli, aki saját céget hoz létre, az hat hónapig 200 ezer forintos támogatott bevételre tehet szert, ami ad egy megélhetési alapot az első időszakra. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy nem a szabadúszó létbe kell beleszeretni, hanem valóban szenvedélyesen csinálni azt, amit szeretünk, ha azt ilyen formában is tudjuk végezni, vagy ha akár egy hobbit, „szerelem projektet” vállalkozássá sikerül fejleszteni.

A szenvedélyem a munkám

Végül, de nem utolsó sorban pedig jöjjenek a példák ezekre a „szerelem projektekre” azoktól, akik már váltottak. Hodik Adrienn a Natura Hill panzió és slow food bisztró tulajdonosa eredetileg közgazdász végzettséggel rendelkezik, és sokáig dolgozott a multi világban. Innen váltott a vendéglátásra, eredetileg azért mert ki akart szakadni a városi nyüzsgésből. Mint elmesélte esetében a váltás igénye belülről fakadt, de mindent megtett, amit a „tankönyv szerint” nem szabad, sok minden zajlott érzelmektől vezérelten, és intuíció alapján. Azóta érzi sikeresnek magát, mióta élvezi amit csinál, és elengedte, hogy vajon minden tökéletes-e, és ki-mit gondol róla. Mint mondta, főnökként is nagyon megváltozott, mióta saját vállalkozását vezeti, sokkal empatikusabbá vált, mint korábban volt.

Én jövőmKarrierváltó nők
Békéssy Olga, a Női Váltó alapítója 18 évig dolgozott az RTL Klubnál szerkesztő-riporterként, ám két gyermeke születése után úgy gondolta már nem tudja a munkáját és a magánéletét összeegyeztetni. Mint mondta, először gyöngyöt akart behozni Afrikából, ám erről az útról eltérítették. Így a médiában megszerzett tapasztalatait és kapcsolatait arra használta fel, hogy kommunikációs ügynökséget alapított, majd létrehozta a Női Váltó című online karrierváltó magazint, ennek nyomán pedig megszervezte a Karrierváltó Fesztivált. Számára az jelenti a sikert, ha a cég sikeres, aminek dolgozik. Kiemelte fontos elhinni magunkról, hogy jól csináljuk a dolgunkat - ami nőként sokszor nem jön belülről -, és időnként megállni és örülni annak, amit elérünk.

Nagy-Pojdin Beáta, a Bebepiskóta blog bloggere eredetileg szociális munkás végzettséggel rendelkezik, de tanult szakmájában nem sokáig dolgozott. Autodidakta módon kitanulta a cukrászatot az interneten keresztül, de aztán végzettséget is szerzett. A cukrásztanfolyamon a nemi diszkriminációt sem tudta elkerülni, mert a tanfolyamot vezető mestercukrász azzal indította el őket, hogy belőlük úgysem lesz jó szakember, mert csak nők. Ő azóta azonban süteményeivel és követőtáborával rácáfolt erre a kijelentésre.

Szép Nikolett ipari alpinista, akinek nőként kétszeresen kellett bizonyítania az igencsak férfiasnak tekintett szakmában. Eleinte, mint mondta gyakran azt figyelték a megrendelők és a kollégák is, hogy hol hibázik, hol köthetnek bele. Sokakat meglepett azonban, amikor szakértelemmel kezelte az eszközöket, és ugyanúgy mászott és vakolt vagy szerelt, mint férfi kollégái. Ma már egyéni vállalkozó, elismerik a munkáját, hívják különböző rendezvényekre, fesztiválokra az alpintechnikai munkákat elvégezni. Ez sokszor 24-36 óra munkát jelent alvás nélkül, de imádja a munkáját és nem hagyná abba.

FEOR-kereső a HR Portálon és FEOR-számok listája foglalkozás-keresővel.

Nyitóképen (balról-jobbra): Uzsák Éva Virág, Szepessy Hajnalka, Benedek Máté és Utasi-Peszlen Rita

Fotók: Esterházy Marcell
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Digitális jogosítvány" nélkül nagyot fog ütni a "digitális üvegplafon"

A mesterséges intelligenciára érdemesebb nem veszélyként, hanem a digitális műveltség részeként tekinteni, aminek a fejlesztése nemcsak a... Teljes cikk

Hogyan hangoljunk össze embereket különböző kultúrákból vállalati közegben?

Rengeteg érzelem, meggyőződés, konfliktus és öröm, egymástól tanulás és összefeszülés övezi az interkulturális szervezetek működését. A... Teljes cikk

A munkavállalók készségfejlesztése elmaradásban van, pedig fenekestül felfordul a munka világa

A generatív mesterséges intelligencia (AI) térnyerésével a munkavégzéshez szükséges készségek 2030-ra várhatóan 68%-kal változnak majd... Teljes cikk