kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Kockázat

Veszélyhelyzetben a sérülés vagy az egészségkárosodás valószínűségének és súlyosságának együttes hatása.

A kockáztat a munkavédelem körébe tartozó fogalom. A munkáltatónak a munkahelyen felmerülő esetleges veszélyforrásokat, egészségkárosító tényezőket kockázatértékelés keretében fel kell térképeznie. Illetve megtennie a megfelelő óvintézkedéseket annak érdekében, hogy a munkavállalók egészségkárosodása megelőzhető legyen. 

A kockázatértékelés fogalmát és teendőit a Mvt. határozza meg, és a munkáltatók kockázatértékelési kötelezettségei ehhez igazodnak.

A kockázatértékelés folyamata több lépésből áll, amelyek a következők:

  • A munkahelyi veszélyek azonosítása: A munkáltatónak fel kell mérnie, hogy milyen veszélyforrások, veszélyhelyzetek, egészségkárosító tényezők léteznek a munkahelyen, amelyek balesetet vagy megbetegedést okozhatnak a munkavállalóknak. A veszélyek azonosításához használhatók például check-listák, interjúk, helyszíni bejárások, munkahigiénés vizsgálatok stb.
  • A veszélyek értékelése: A munkáltatónak meg kell határoznia, hogy a veszélyek milyen mértékű kockázatot jelentenek a munkavállalók egészségére és biztonságára. A kockázatot a veszély bekövetkezésének valószínűsége és súlyossága alapján lehet értékelni, például kockázatértékelő mátrixok segítségével. A kockázatértékelés során figyelembe kell venni a munkavállalók számát, életkorát, nemét, egészségi állapotát, képzettségét, tapasztalatát, a munkakörülményeket, a munkaszervezést, a munkaeszközöket, a munkavégzés módját, a munkavédelmi intézkedéseket stb.
  • A kockázatok kezelése: A munkáltatónak meg kell tennie a szükséges óvintézkedéseket a kockázatok elhárítása, csökkentése vagy elfogadható szintre mérséklése érdekében. A kockázatok kezelésének alapelve, hogy a veszélyeket a forrásnál kell megelőzni, illetve a kollektív védelem előnyben részesítendő az egyéni védelemmel szemben. A kockázatok kezeléséhez használhatók például a munkahelyi környezet javítása, a munkaeszközök korszerűsítése, a munkafolyamatok optimalizálása, a munkavédelmi oktatás, a munkavédelmi szabályok betartatása, az egyéni védőeszközök biztosítása stb.
  • A kockázatértékelés dokumentálása: A munkáltatónak írásban rögzítenie kell a kockázatértékelés eredményeit, a veszélyeket, a kockázatokat, az óvintézkedéseket, a felelősöket, a határidőket stb. A kockázatértékelés dokumentumát a munkáltatónak meg kell őriznie, és rendelkezésre kell bocsátania a munkavállalóknak, a munkavédelmi képviselőknek, a munkavédelmi hatóságnak stb.
  • A kockázatértékelés felülvizsgálata: A munkáltatónak rendszeresen ellenőriznie kell, hogy a kockázatértékelés naprakész-e, és megfelel-e a jogszabályi előírásoknak, a munkaerőpiaci változásoknak, a munkahelyi körülményeknek, a munkavállalói igényeknek stb. A kockázatértékelést felül kell vizsgálni, ha a munkahelyen új veszélyek vagy kockázatok merülnek fel, ha a munkahelyen baleset vagy megbetegedés történik, ha a munkahelyen változások történnek a munkaeszközökben, a munkafolyamatokban, a munkavállalókban stb.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek