Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 5 éve

Komplett recepciót is kölcsönöznek

Az elmúlt néhány hónap a munkaerő kölcsönzés dinamikus bővülését hozta. A létszámstop és a bővülő termelési igények közötti ellentmondás feloldásának egyik megoldását kínálja a kölcsönzött munkaerő. Mindebben a gazdasági helyzet kettőssége látszik: a vállalatok egyelőre kivárnak a beruházásokkal, miközben már szeretnének élni az élénkülő gazdaság kínálta lehetőségekkel – áll a JobGroup hétfői közleményében.

images

„Lényeges eltérés van a kölcsönzés motivációjában a fizikai, illetve a szellemi munkakörökbe történő kölcsönzés esetében. Míg az előzőek esetében a megrendelés hullámzásához való alkalmazkodás, a szezonális munkaerő igény kielégítése a fő cél, addig az összes kölcsönzött munkaerő 10-15 százalékát kitevő szellemi munkakörök esetében más a motiváció. Ügyfeleink túlnyomórészt olyan nemzetközi vállalatok, amelyek valamilyen állandó munkakör betöltését szeretnék ebben a formában megoldani. Az ügyfelek által „Try and Hire”-nek nevezett módon mindkét fél számára megnyílik a lehetőség a másik megismerésére és kölcsönös elégedettség esetén az állandósításra. Nem egyszer pedig az anyavállalat által életbe léptetett létszámstop az a kényszerítő erő, amely a kölcsönzés irányába tereli a cégeket” – mondta Dobár Attila, a Job Kft. ügyvezető igazgatója.

Az elhelyezkedni szándékozók szemszögéből nézve a kölcsönzött munkaerőként történő munkavállalás legalább annyi előnyt kínál, mint az állandó szerződés keretében történő foglalkoztatás. Rugalmas, lehetővé teszi az adott feladatkör és munkahely lényegi megismerését, a pénzügy, a marketing, az értékesítés és az adminisztráció legkülönbözőbb területein kínál munka és tapasztalatszerzési lehetőséget. A Munka Törvénykönyve ekvivalencia elvének megfelelően az így dolgozók emellett ugyanazokban a juttatásokban részesülnek, mint a hasonló munkakörben ott dolgozó társaik.

„A fehérgalléros munkaerő kölcsönzésének sikerét jelzi, hogy teljesítettünk már olyan igényt, ahol egy vállalati recepció teljes állományának kialakítására és kölcsönzésére volt igény. Azóta is a tőlünk kölcsönzött recepción fogadják a látogatókat, szervezik a cég mindennapi életét. De említhetném a pénzügyi szektort is, ahol van olyan banki ügyfelünk, ahol az eredetileg kölcsönzött 30 fővel szemben néhány hónap alatt már 80-ra emelkedett a kölcsönzött munkavállalóink száma, és ez a növekedés egyáltalán nem számít kivételesnek” – mondta az ügyvezető.

Különösen a pályájuk elején járó diplomásoknak jelent komoly lehetőséget a kölcsönzés. Munkavállalóként van lehetőség a legváltozatosabb munkakörök kipróbálására, ráadásul az önéletrajzban mind a két céget, a kölcsönzőt és a megbízót is jogosan lehet feltüntetni.

„Számos olyan vezetőt ismerünk, aki valamikor általunk kölcsönzött munkavállalóként került a mostani munkaadójához és futott be sikeres karriert. Kölcsönzöttként dupla esélyt kap az illető: mind a későbbi állandó alkalmazásra, mind az esetleg máshol történő elhelyezkedésre lehetőséget kap, aki kölcsönzöttként dolgozik. Bővülés esetén a cégek elsőként mindig a kölcsönzöttek közül választanak, ha pedig valaki máshol szeretne boldogulni, előnyként jelenik majd meg, hogy a megbízó cégnél dolgozott” – véli Dobár Attila.
Follow hrportal_hu on Twitter