Megjelent: 12 hónapja

Kutyák a munkahelyen - hogyan hatnak az eredményességre?

Mik a kutyás munkahelyek, képzések, fejlesztések sikerkritériumai? Milyen pozitív vagy éppen negatív hatása lehet annak, ha kutyák vannak a munkahelyen, vagy éppen a fejlesztési folyamatokban? Erre kereste a választ a Cafeteria TREND Magazin és a Klicker Consulting csapata a pawer.hu tematikus konferencián.

A kutatás első körben azt vizsgálta, hogy milyen hatása lehet a kutyák jelenlétének munkahelyi környezetben. (136 munkavállalót és 97 vezetőt kérdeztek meg.)

A válaszadók 26 százaléka úgy nyilatkozott, hogy kifejezetten pozitív hatása van a kutyák munkahelyi jelenlétének, míg 24 százalék szerint ez a hatás inkább pozitív. 47 százalék szerint megosztaná a munkavállalók véleményét az állatok munkakörnyezetben való megjelenése.
Emellett mindössze 3 százalék tartja ezt kifejezetten negatívnak.

A vezetők válaszai pozitívabbak az átlagnál. Náluk 27 % mondta azt, hogy kifejezetten pozitív hatásra számít, míg 31% szerint inkább pozitív hatása lenne. A munkavállalóknál ezek az értékek 26 és 20 százalék és 52 százalék szerint lenne ez a helyzet megosztó.

Kutyák szerepe a fejlesztésben, stresszkezelésben

Ha a válaszadó életkorát is figyelembe vesszük, akkor az 50 év felettieknél a leggyakoribb az, hogy negatív jelzővel jellemezték ezt a helyzetet. (8%)
Azonban emellett 50 százalékra tehető náluk is azok aránya, akik pozitívnak gondolják a kutyák hatását a munkahelyen. A 35 év alatti korosztálynál viszont jellemzően magas hányaddal (57%) jelentkeztek azok a válaszok, akik szerint megosztó lehet egy ilyen munkáltatói döntés.

A kérdőív azt is vizsgálta, hogy a válaszadók szerint miként hatna a munkavállalók munkájának eredményességére, ha fejlesztési vagy stresszkezelési céllal jelennének meg kutyák a munkakörnyezetben.
"Bár az előző kérdésre is nagy arányú pozitív válasz érkezett, ez az arány a tervezett, célzott kutyás jelenlét megítélésénél csak javult" - foglalja össze Fata László juttatási szakértő.

A válaszadók 27 százaléka úgy nyilatkozott, hogy kifejezetten pozitív hatása van a kutyák fejlesztési, stresszkezelési célú alkalmazásának, míg 33 százalék szerint ez a hatás inkább pozitív. 36 százalék szerint megosztaná a munkavállalók véleményét ez a munkáltatói lépés.
Emellett 4 százalék tartja ezt kifejezetten negatívnak.

Ennél a témánál mindössze néhány százalék eltérés mutatkozik a vezetők és a munkavállalók válaszai közt.

Ha a korosztályok válaszait hasonlítjuk össze, akkor ebben a kérdésben az 50 év feletti válaszadók kevésbé optimisták. 40 százalékuk tartaná az ilyen programokat megosztónak, míg 5 százalék szerint negatív hatása lenne.

Több mint 150 válaszadó részletesen is kifejtette, hogy milyen hatása lehet az egyes munkavállalókra, ha megjelenik a kutya a munkahelyi, üzleti környezetben. Emellett közel ennyien jellemezték azt a helyzetet is, hogy milyen hatása lenne a munkaközösségre az állatok jelenléte.

Sokan sorolták a lehetséges negatív hatásokat:

  • A munkatársak munkavégzés helyett kutyáznak, csökkenti a koncentrációt az állatok zavaró jelenléte.
  • Kirekesztődhetnek azok, akik például félnek a kutyáktól, vagy allergiásak, és akár az ügyfeleket is zavarhatja ez az újszerű helyzet.

Hasonlóan sokan számoltak be sikeres bevezetésről:

  • Melynek következtében a nem kutyás munkatársaknál is csökkent a munkahelyi stressz.
  • Nyitottabb lett a munkatársak kommunikációja, összehozta a csapatot az átalakítás és örömteli lett a munkahelyi légkör.
  • Emellett többen említették, hogy az ügyfelekkel való kommunikációt is támogathatja a kutya jelenléte.
  • A kutyás munkavállalók pedig nem csak elkötelezettebbek lesznek, de könnyebben maradnak tovább a munkahelyen.

"A válaszokban megjelenő ellentmondásokból jól látszik, hogy az ilyen célú fejlesztésekhez összetett szakértői segítségre van szükség" - összegzi Horváth-Tóth Boglárka a Klicker Consulting vezető trénere.

Az infrastruktúrát, jogi- és szervezeti szabályozást, munkavállalókat, szervezeti kultúrát és nem utolsó sorban a kutyákat is fel kell készíteni arra, hogy a kutyabarát fejlesztések eredményeit a lehető legtöbb munkáltató élvezni tudja.  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így maradjunk motiváltak home office-ban

Az értelmes munka és az abban való haladás, nagyon fontos motiváció, különösen a szellemi munkát végző munkavállalók körében. Amikor a... Teljes cikk

A Sió-Eckes Kft. ügyvezető igazgatója kapta a Változásvezető díjat

Kovács Ágnes, a Sió-Eckes Kft. ügyvezető igazgatója kapta a Változásvezető díjat a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért... Teljes cikk

Babauszoda franchise alapítója lett az év fiatal vezetője

Egy polihisztor kórházi főmérnök, egy innovatív szoftverfejlesztő cég alapítója, egy szemtelenül fiatal, többszörös díjnyertes team lead és egy... Teljes cikk