Megjelent: 1 éve

Kutyák a munkahelyen - hogyan hatnak az eredményességre?

Mik a kutyás munkahelyek, képzések, fejlesztések sikerkritériumai? Milyen pozitív vagy éppen negatív hatása lehet annak, ha kutyák vannak a munkahelyen, vagy éppen a fejlesztési folyamatokban? Erre kereste a választ a Cafeteria TREND Magazin és a Klicker Consulting csapata a pawer.hu tematikus konferencián.

A kutatás első körben azt vizsgálta, hogy milyen hatása lehet a kutyák jelenlétének munkahelyi környezetben. (136 munkavállalót és 97 vezetőt kérdeztek meg.)

A válaszadók 26 százaléka úgy nyilatkozott, hogy kifejezetten pozitív hatása van a kutyák munkahelyi jelenlétének, míg 24 százalék szerint ez a hatás inkább pozitív. 47 százalék szerint megosztaná a munkavállalók véleményét az állatok munkakörnyezetben való megjelenése.
Emellett mindössze 3 százalék tartja ezt kifejezetten negatívnak.

A vezetők válaszai pozitívabbak az átlagnál. Náluk 27 % mondta azt, hogy kifejezetten pozitív hatásra számít, míg 31% szerint inkább pozitív hatása lenne. A munkavállalóknál ezek az értékek 26 és 20 százalék és 52 százalék szerint lenne ez a helyzet megosztó.

Kutyák szerepe a fejlesztésben, stresszkezelésben

Ha a válaszadó életkorát is figyelembe vesszük, akkor az 50 év felettieknél a leggyakoribb az, hogy negatív jelzővel jellemezték ezt a helyzetet. (8%)
Azonban emellett 50 százalékra tehető náluk is azok aránya, akik pozitívnak gondolják a kutyák hatását a munkahelyen. A 35 év alatti korosztálynál viszont jellemzően magas hányaddal (57%) jelentkeztek azok a válaszok, akik szerint megosztó lehet egy ilyen munkáltatói döntés.

A kérdőív azt is vizsgálta, hogy a válaszadók szerint miként hatna a munkavállalók munkájának eredményességére, ha fejlesztési vagy stresszkezelési céllal jelennének meg kutyák a munkakörnyezetben.
"Bár az előző kérdésre is nagy arányú pozitív válasz érkezett, ez az arány a tervezett, célzott kutyás jelenlét megítélésénél csak javult" - foglalja össze Fata László juttatási szakértő.

A válaszadók 27 százaléka úgy nyilatkozott, hogy kifejezetten pozitív hatása van a kutyák fejlesztési, stresszkezelési célú alkalmazásának, míg 33 százalék szerint ez a hatás inkább pozitív. 36 százalék szerint megosztaná a munkavállalók véleményét ez a munkáltatói lépés.
Emellett 4 százalék tartja ezt kifejezetten negatívnak.

Ennél a témánál mindössze néhány százalék eltérés mutatkozik a vezetők és a munkavállalók válaszai közt.

Ha a korosztályok válaszait hasonlítjuk össze, akkor ebben a kérdésben az 50 év feletti válaszadók kevésbé optimisták. 40 százalékuk tartaná az ilyen programokat megosztónak, míg 5 százalék szerint negatív hatása lenne.

Több mint 150 válaszadó részletesen is kifejtette, hogy milyen hatása lehet az egyes munkavállalókra, ha megjelenik a kutya a munkahelyi, üzleti környezetben. Emellett közel ennyien jellemezték azt a helyzetet is, hogy milyen hatása lenne a munkaközösségre az állatok jelenléte.

Sokan sorolták a lehetséges negatív hatásokat:

  • A munkatársak munkavégzés helyett kutyáznak, csökkenti a koncentrációt az állatok zavaró jelenléte.
  • Kirekesztődhetnek azok, akik például félnek a kutyáktól, vagy allergiásak, és akár az ügyfeleket is zavarhatja ez az újszerű helyzet.

Hasonlóan sokan számoltak be sikeres bevezetésről:

  • Melynek következtében a nem kutyás munkatársaknál is csökkent a munkahelyi stressz.
  • Nyitottabb lett a munkatársak kommunikációja, összehozta a csapatot az átalakítás és örömteli lett a munkahelyi légkör.
  • Emellett többen említették, hogy az ügyfelekkel való kommunikációt is támogathatja a kutya jelenléte.
  • A kutyás munkavállalók pedig nem csak elkötelezettebbek lesznek, de könnyebben maradnak tovább a munkahelyen.

"A válaszokban megjelenő ellentmondásokból jól látszik, hogy az ilyen célú fejlesztésekhez összetett szakértői segítségre van szükség" - összegzi Horváth-Tóth Boglárka a Klicker Consulting vezető trénere.

Az infrastruktúrát, jogi- és szervezeti szabályozást, munkavállalókat, szervezeti kultúrát és nem utolsó sorban a kutyákat is fel kell készíteni arra, hogy a kutyabarát fejlesztések eredményeit a lehető legtöbb munkáltató élvezni tudja.  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
TÉRhajsza

A farsangi szezonnal szinte hajszálpontosan azonos időben megkezdődött az idei TÉR-idény is, vagyis a teljesítményértékelések, célkitűzések... Teljes cikk

Depijanuár - Isten veled bús hétfő!

Január harmadik hétfője az év legdepressziósabb napja. A január egyébként is a legkevésbé hatékony hónap munkavégzés szempontjából, általában... Teljes cikk

Jutalmat és online élményt! - így zárd az évet a munkahelyen

A karácsony előtti időszak munkahelyi kezelése az egyik legnagyobb humán fókuszú kihívás az évben - a pandémiától függetlenül is. Nagy a... Teljes cikk