Megjelent: 6 hónapja

Kutyák a munkahelyen - hogyan hatnak az eredményességre?

Mik a kutyás munkahelyek, képzések, fejlesztések sikerkritériumai? Milyen pozitív vagy éppen negatív hatása lehet annak, ha kutyák vannak a munkahelyen, vagy éppen a fejlesztési folyamatokban? Erre kereste a választ a Cafeteria TREND Magazin és a Klicker Consulting csapata a pawer.hu tematikus konferencián.

A kutatás első körben azt vizsgálta, hogy milyen hatása lehet a kutyák jelenlétének munkahelyi környezetben. (136 munkavállalót és 97 vezetőt kérdeztek meg.)

A válaszadók 26 százaléka úgy nyilatkozott, hogy kifejezetten pozitív hatása van a kutyák munkahelyi jelenlétének, míg 24 százalék szerint ez a hatás inkább pozitív. 47 százalék szerint megosztaná a munkavállalók véleményét az állatok munkakörnyezetben való megjelenése.
Emellett mindössze 3 százalék tartja ezt kifejezetten negatívnak.

A vezetők válaszai pozitívabbak az átlagnál. Náluk 27 % mondta azt, hogy kifejezetten pozitív hatásra számít, míg 31% szerint inkább pozitív hatása lenne. A munkavállalóknál ezek az értékek 26 és 20 százalék és 52 százalék szerint lenne ez a helyzet megosztó.

Kutyák szerepe a fejlesztésben, stresszkezelésben

Ha a válaszadó életkorát is figyelembe vesszük, akkor az 50 év felettieknél a leggyakoribb az, hogy negatív jelzővel jellemezték ezt a helyzetet. (8%)
Azonban emellett 50 százalékra tehető náluk is azok aránya, akik pozitívnak gondolják a kutyák hatását a munkahelyen. A 35 év alatti korosztálynál viszont jellemzően magas hányaddal (57%) jelentkeztek azok a válaszok, akik szerint megosztó lehet egy ilyen munkáltatói döntés.

A kérdőív azt is vizsgálta, hogy a válaszadók szerint miként hatna a munkavállalók munkájának eredményességére, ha fejlesztési vagy stresszkezelési céllal jelennének meg kutyák a munkakörnyezetben.
"Bár az előző kérdésre is nagy arányú pozitív válasz érkezett, ez az arány a tervezett, célzott kutyás jelenlét megítélésénél csak javult" - foglalja össze Fata László juttatási szakértő.

A válaszadók 27 százaléka úgy nyilatkozott, hogy kifejezetten pozitív hatása van a kutyák fejlesztési, stresszkezelési célú alkalmazásának, míg 33 százalék szerint ez a hatás inkább pozitív. 36 százalék szerint megosztaná a munkavállalók véleményét ez a munkáltatói lépés.
Emellett 4 százalék tartja ezt kifejezetten negatívnak.

Ennél a témánál mindössze néhány százalék eltérés mutatkozik a vezetők és a munkavállalók válaszai közt.

Ha a korosztályok válaszait hasonlítjuk össze, akkor ebben a kérdésben az 50 év feletti válaszadók kevésbé optimisták. 40 százalékuk tartaná az ilyen programokat megosztónak, míg 5 százalék szerint negatív hatása lenne.

Több mint 150 válaszadó részletesen is kifejtette, hogy milyen hatása lehet az egyes munkavállalókra, ha megjelenik a kutya a munkahelyi, üzleti környezetben. Emellett közel ennyien jellemezték azt a helyzetet is, hogy milyen hatása lenne a munkaközösségre az állatok jelenléte.

Sokan sorolták a lehetséges negatív hatásokat:

  • A munkatársak munkavégzés helyett kutyáznak, csökkenti a koncentrációt az állatok zavaró jelenléte.
  • Kirekesztődhetnek azok, akik például félnek a kutyáktól, vagy allergiásak, és akár az ügyfeleket is zavarhatja ez az újszerű helyzet.

Hasonlóan sokan számoltak be sikeres bevezetésről:

  • Melynek következtében a nem kutyás munkatársaknál is csökkent a munkahelyi stressz.
  • Nyitottabb lett a munkatársak kommunikációja, összehozta a csapatot az átalakítás és örömteli lett a munkahelyi légkör.
  • Emellett többen említették, hogy az ügyfelekkel való kommunikációt is támogathatja a kutya jelenléte.
  • A kutyás munkavállalók pedig nem csak elkötelezettebbek lesznek, de könnyebben maradnak tovább a munkahelyen.

"A válaszokban megjelenő ellentmondásokból jól látszik, hogy az ilyen célú fejlesztésekhez összetett szakértői segítségre van szükség" - összegzi Horváth-Tóth Boglárka a Klicker Consulting vezető trénere.

Az infrastruktúrát, jogi- és szervezeti szabályozást, munkavállalókat, szervezeti kultúrát és nem utolsó sorban a kutyákat is fel kell készíteni arra, hogy a kutyabarát fejlesztések eredményeit a lehető legtöbb munkáltató élvezni tudja.  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezekkel az alkalmazásokkal garantáltan ellenőrizheti kollégái otthoni teljesítményét

A koronavírus bombaként robbant hazánkra komoly gondot okozva a munkáltatóknak, hogyan oldják meg a kollégák otthonról való munkavégzését. Azok a... Teljes cikk

Kutyák a munkahelyen - hogyan hatnak az eredményességre?

Mik a kutyás munkahelyek, képzések, fejlesztések sikerkritériumai? Milyen pozitív vagy éppen negatív hatása lehet annak, ha kutyák vannak a... Teljes cikk

Rugalmas munkát szeretnének a munkába visszatérő szülők

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a kisgyermekes szülők (vissza)foglalkoztatásának témakörét járta körül. Teljes cikk