Megjelent: 4 hónapja

Man at Work: Rugalmasság az atipikus foglalkoztatásban is

2022 év eleje megint nem volt egy szokványos évkezdés. A COVID elleni küzdelem átcsapott februárban két szomszédos ország háborújába, a bizonytalanság más jelleget öltött. A háború előtti napon kötöttünk meg egy üzletet, és aznap még el sem tudtuk képzelni, hogy ne tudnánk kiadni az igényeknek megfelelően 30 férfi munkavállalót fizikai munkára. Egy nap múlva minden megváltozott, Ukrajna felől nem érkezhet azóta sem férfi munkaerő és a hölgyek is családostól menekülnek az országukból, nem a munkahely keresés lebeg a szemük előtt…

A háború és COVID együttesen még inkább az ideiglenes és rugalmas megoldások keresésére készteti a gazdasági szereplőket, ezért talán még jobban előtérbe került az atipikus foglalkoztatás. Gazdasági megtorpanást partnereinknél a Man at Work Kft. nem érzékel, bár vannak beszállítói nehézségek, de ezeket áthidalják a cégek. Van már arra is példa, hogy az eddigi ukrajnai termelést hozta Magyarországra a Megbízónk. 

A Man at Work - mint minőségi foglalkoztató munkaerő-kölcsönző cég - még inkább előtérbe került a Megbízóinknál, akik a profittermelés mellett minél kevesebb kockázatot és felelősséget akarnak vállalni. Mi pedig rugalmasságot biztosítunk a foglalkoztatás kapcsán számukra, hogy csak a termelésére tudjanak fókuszálni. 

man at work atipikus foglalkoztatás

Minőségi magyar munkaerő a szinte teljes foglalkoztatás miatt nagyon nehezen toborozható. Fő irány minden cégnél a munkaerő megtartása. Ez talán még nagyobb kihívás, mint munkaerő megtalálása. Két részre osztanám: az egyik a próbaidő alatti nagy fluktuáció. Munkaerő-kölcsönző cégként látva a kezdeti fluktuációt a cégeknél, úgy gondolom erre mentor programot, belépési protokollok változtatását kell(ene) megvalósítania a cégeknek, hogy a frissen kezdett kollégák fel tudják venni a ritmust, be tudjanak illeszkedni a szervezetbe. Tapasztalataink alapján, aki már több mint fél éve dolgozik egy cégnél, már nehezebben vált.

A másik csoport a régóta lojális kollégák, akik már több éve dolgoznak a cégnél. A minimálbér nagy mértékű emelése összenyomta a bérsávokat, ez nagy terhet ró a munkáltatókra.  

Az infláció növekedésével a reálbérek nagyon keveset emelkednek. Egy réges-régen velünk dolgozó kolléga béremelése véleményem szerint el kell, hogy érje ezt. Erre azért van szükség, hogy az életszínvonala ne csökkenjen, lojalitása pedig semmiképpen ne csorbuljon.

A kulcsemberek elvesztése cégszinten nagyon nehéz helyzetet eredményezhet, ráadásul egy új felvételnél jellemzően több bért kérnek a jelöltek, mint a mostani bérsávok. Az én véleményem az, hogy becsüljük meg a kollégákat és lojalitásukat. 

Mivel a magyar foglalkoztatási adatok magas számokat mutatnak, az elmúlt években a szomszédos 3. országbeli munkavállalók hozták a létszámnövekedést elsősorban a könnyűiparban. Jelenleg a háborús helyzet és a gyenge forintnak köszönhetően ezek a megoldások is egyre nehezebben járhatóak: mind Szerbia, mind Ukrajna felől nehezebben toborozhatóak azok a megfelelő kompetenciával rendelkező jelöltek, akik az itt kínált bérekkel meg vannak elégedve, mivel a jövedelmük nagy részét nemzeti valutájukban kívánják elkölteni.     

A minőségi foglalkoztatókat, mint kategóriát a törvényhozás beemelte a vészhelyzeti szabályok közül a normál jogszabályok sorába. A Man at Work Kft. mint kiemelten adózó nagyvállalat minden feltételnek megfelelt és így az elsők egyikeként jutott ehhez a titulushoz. Ezen meghatározással lehetőségünk nyílt nem csak a szomszédos országból munkaerőt hozni, hanem egyes célországokból is toborozhatunk. Kész technológiánk van arra, hogy a Fülöp-szigetekről, Kazahsztánból és Vietnámból munkaerőt hozzunk partnereinknek.

Célunk továbbra is az, hogy minél jobban illeszkedve a Partnereink elváráshoz tudjunk szolgálatásunkkal segíteni nekik.    

Fotó: unsplash.com

  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter