Megjelent: 10 éve

Már a fejvadászat sem a régi?

A fejvadászok eredetileg vezetők felkutatásával foglalkoztak. A cégek azonban rájöttek, hogy ha nem nekik kell apróhirdetéseket böngészniük, embereket behívniuk, kezelniük a jelentkezők tömegét, egyenként megvizsgálniuk és megismerniük őket, kiszűrni a nem megfelelőeket, és így tovább, hanem mindezen nyűgtől megszabadulva, az egész procedúrát rábízhatják valakire, aki kifejezetten erre szakosodott, akkor azzal pénzt, energiát és időt spórolhatnak meg. Így teljesedett ki mára a fejvadász szó jelentése. Ebben az új felállásban új elvárásoknak kell megfelelni, ezért új módszerekre, új eszközökre van szükség.

images

Automatizált munkaerő-pótlás: álom vagy valóság?

Meglehetősen álomszerű az a kép, miszerint ha megüresedik egy pozíció, a HR-es kolléga összeírja, milyen munkaerőre lenne szüksége, és legközelebbi teendője már csak annyi, hogy találkozik a legjobb jelöltekkel.

Mindezt úgy, hogy több száz jelentkező találkozik a céggel:

  • profi karrierportált látnak maguk előtt, erősítve a cég imázsát a piacon;
  • akadálymentesen tudják adataikat benyújtani;
  • értesítést kapnak pályázatuk beérkezéséről;
  • pontosító kérdéseket, vagy további szűrő kérdéseket kapnak;
  • és ha nem felelt meg az önéletrajz és az írásos pályázat, udvarias, személyre szóló visszajelzést kapnak.

    Mialatt egy professzionális előszűrés zajlik, a HR-es munkatárs érdemben, más tevékenységeket tud végezni.

    Ez az ideális kép nem megvalósíthatatlan álom. Nagyvállalatoknál már régóta használnak olyan ügyviteli rendszert, amelynek van toborzási modulja is. Ezeknek - az általában SAP alapon működő - nagy rendszereknek viszont olyan súlyos költségei vannak, illetve a bevezetésük olyan energiákat köt le, amely egy középvállalat számára, nem is beszélve egy kisebb cégről, vállalhatatlan.

    A XXI. században szinte minden automatizálódik, de jogosan merül fel a kérdés: valóban megoldást nyújtanak ezek a rendszerek, vagy a szoftverek csak a "haladjunk a korral" ritmusát követik?


    Megbízhatóbb, mint a személyes előszűrés?



    Vannak, akik szívesebben veszik igénybe a toborzás-kiválasztásban járatos, előszűrést lebonyolító cégek szolgáltatásait, mert jobban bíznak a személyes keresés hatékonyságában, mint egy automata "gép" tevékenységében.

    Ez a bizalmatlanság azonban visszavezethető a jelenleg piacon lévő, főként SAP alapú rendszerek hiányosságaira, rugalmatlanságaira, amelyek ahelyett, hogy támogatnák a munkánkat, valóban plusz időt, energiát visznek el.

    Egy ideális toborzás-kiválasztás szoftver megbízhatóan végzi a feladatát:
  • igazodni tud az adott vállalat folyamatához, és pontosan annyira automatizált, amennyire a kollégáknak szükséges;
  • aládolgozik a "hagyományos" toborzást végző kollégáknak, nem hagy ki semmilyen részletet, amelyen egy emberi szem talán könnyebben átszalad;
  • leveszi a HR-es kollégákról azokat a munkákat, amelyek sok időt visznek el, de nem igényelnek emberi gondolkodást;


    A szoftverek drágák?



    Nem mindegy, mibe ugrunk bele. Fontos tényező, - kisebb vállalkozásoknál főként szempont -, hogy egy testre szabott szoftver általában hihetetlen költségeket jelent, nem beszélve a folyamatos karbantartásról, fejlesztésekről.

    Vannak azonban olyan lehetőségek is, amelyek havi átalány díjért bérelhetőek. Ezek a konstrukciók sokkal kényelmesebbek, mert nem nekünk kell nyűglődni a szoftver folyamatos gondozásával, sőt még pénzt is spórol nekünk: olcsóbb, mint egy bejelentett munkaerő, nem beszélve arról, hogy mennyi időt és energiát levesz a többi kolléga válláról.


    Adatbázis építés - plusz egy ütős érv a szoftverek mellett



    Napjainkban a toborzásban egyre fontosabb szerepet töltenek be az adatbázisok. Minden jelentősebb állásportál folyamatosan bővíti a jelölt adatbankját és - néha akár 100 ezer forint környéki havi díjjal - hozzáférést árusítanak vállalati HR-eseknek, illetve fejvadász cégeknek.

    Egy személyzeti tanácsadó cég, vagy a toborzás-kiválasztást végzők legnagyobb kincse a "kapcsolati hálója", ami nagyobb részt az az adatbázisa, amit az évek során felépített. Sok cégnél előfordul, hogy viszonylag sűrűn vannak hasonló keresések. Egy informatikus cég visszatérően keres programozókat, egy műanyagipari cég visszatérően keres gépbeállítókat, egy kereskedelmi cég sűrűn keres területi képviselőket és még folytathatnánk a sort.

    Az a cég, akinek ugyan vannak visszatérő keresései, de nem épít adatbázist, az pénzt, időt, energiát dob ki az ablakon.

    Viszont az adatbázis építéshez profi szoftver szükséges, amiben könnyen, rendszerezetten tárolhatók az önéletrajzok és egyszerűen keresgélhet a HR-munkatárs az akár több ezer főt tartalmazó adatbankban.

    Összességében a megfelelően kiválasztott toborzás-kiválasztást támogató szoftverekkel rengeteg plusz adminisztráció elkerülhető, ezáltal szervezettebben, gyorsabban megy a munka.

    Beck and Partners Kft.
    • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Hogyan alakítja át az MI a toborzók munkáját? Ezzel vár az idei recruiTECH

    “A csapból is a mesterséges intelligencia folyik az üzleti közbeszédben. Mi az általánosságok szintjéről lehozzuk ezt a toborzók napi munkájába,... Teljes cikk

    Öt kérdés és válasz a külföldi vendégmunkásokról

    Miért jönnek? Miért nem magyarokat alkalmaznak a cégek? Leverik a béreket? Az utóbbi hónapok forró kérdése lett a magyar közéletben a külföldi... Teljes cikk

    Veszély vagy potenciál a túlképzett pályázó? Így látja a fejvadász

    Sok jelölt panaszkodik arról, hogy bár ő szívesen kötne kompromisszumot az elhelyezkedése érdekében, de pályázata süket fülekre talál, ha... Teljes cikk