Megjelent: 2 éve

Meddig jár álláskeresési járadék, ha kirúgtak a koronavírus miatt?

Amennyiben az elmúlt 1 évben végig dolgoztam és bejelentkeznék munkanélkülire, mivel a Covid-19 miatt felmondtak a munkahelyemen, úgy 90 nap állna rendelkezésemre munkát találni. A kérdésem az lenne, ha én május 1-vel bejelentkezek a munkanélkülire, megigénylem az álláskeresési járadékot, és például 11.-én már találok munkát, attól függetlenül megkapom - e a 90 napos segélyt, vagy csak arra a 11 napra időarányosan jár? Illetve igényelhető -e, hogy 11. után a maradék időre megkapjam ezt az összeget?

images

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Álláskeresési járadék azt illeti meg, aki

· álláskereső, ÉS

· az álláskeresővé válását megelőző 3 éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik, ÉS

· munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.

Amennyiben tehát Ön az elmúlt 1 évben végig dolgozott (és be volt jelentve), akkor minden bizonnyal jogosult álláskeresési járadékra. Az álláskeresési járadék legfeljebb 90 napig jár azzal, hogy annak napi összegét esetileg állapítja meg a hivatal a rendelkezésre álló adatok alapján.

A napi összeg kiszámításához a megelőző négy naptári negyedév során a foglalkoztatási jogviszonyaiban elért munkaerőpiaci járulékalapot veszik figyelembe. Az így elért járulékalap összegét osztani kell azoknak a hónapoknak a számával, amelyekben volt járulékalapot képező jövedelme. Az egy napra járó álláskeresési járadék számításának alapja az előzőekben kapott összeg 1/30-ad része.

Az álláskeresési járadék az így meghatározott járadékalap 60%-a, de nem lehet több mint a jogosultság kezdő napján irányadó kötelező legkisebb munkabér 100%-a (azaz bruttó 161.000,- Ft). Következésképpen az álláskeresési járadék napi összegének maximuma 2020-ban bruttó 5.366,- Ft /nap lehet.

Az álláskeresési járadék bruttó összegéből levonásra kerül a nyugdíjjárulék (10%). Az álláskeresési járadék folyósítási időtartama szolgálati időnek minősül.

Természetesen az álláskeresési járadékra vonatkozó kérelmet az illetékes járási munkaügyi hivatal bírálja el és arról indokolással ellátott határozatot hoz. Az tehát ellenőrizhető, hogy milyen adatok alapján és hogyan jutott a hivatal az álláskeresési járadék összegének megállapítására.

Amennyiben az álláskeresési járadékban részesülő álláskereső a folyósítás időtartama alatt határozatlan időtartamra legalább napi 4 órás munkát talál, akkor kérelmére az álláskeresési járadékból még hátralevő összeg 80%-át egy összegben ki kell fizetni a részére. Ezt, valamint az alkalmi foglalkoztatás (az adórendszeren kívüli háztartási munka, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény által szabályozott alkalmi munka, valamint idénymunka) esetét kivéve az álláskeresési járadékra való jogosultság megszűnik attól a naptól kezdve, hogy kereső tevékenységet kezd el folytatni. Vannak továbbá olyan esetek, amelyek az álláskeresési járadék folyósításának szünetelését eredményezhetik.

A fentiek alapján tehát, ha május 11-től újabb, teljes munkaidős munkaviszonyt létesít, akkor csak a két munkaviszony közötti napokra veheti igénybe az álláskeresési járadékot.

Munkajogi problémája van? Munkavállalóként használja ügyvédkeresőnket!

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Antalóczy Adrienn

Dr. Antalóczy Adrienn LL.M., ügyvéd, munkajogi és adatvédelmi szakjogász. Kiemelt szakterülete a munkajog, valamint a munkajoggal összefüggő adatvédelmi kérdések.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Visszamondhatok-e egy emailben elfogadott állásajánlatot egy másikért?

Az a helyzet, hogy kaptam egy állásajánlatot "A" céghez, amit e-mailben el is fogadtam (aláírni papírt még nem írtam alá). Azonban ahogy telt az... Teljes cikk

Milyen juttatásokra számíthatok, ha határozott idejű szerződés mellett leszek újra várandós?

Két kislányom van (2, 4 éves) és szeretnénk még egyet gyermeket. A kisebbik lányom 2021.06.11-én volt 2 éves, így utána GYES-t kapok. Most megyek... Teljes cikk

A szolgálati időbe beleszámít-e az egyetem után munkába állást megelőző hónapok?

Az 5 év egyetemi tanulmányok elvégzése után szeptember 1-től kezdtem dolgozni közalkalmazotti jogviszonyban (folyamatosan). Az egyetem elvégzése... Teljes cikk