Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Még kevesebb az álláskereső

Tovább csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, 2014 márciusában a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 431 500 álláskereső szerepelt, 2,7 százalékkal kevesebb, mint az előző hónapban, és több mint 30 százalékkal kevesebb mint az előző év azonos időszakában - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján pénteken közzétett legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

images

Márciusban 192 900 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek közel harminc százaléka álláskeresési ellátásban, a többiek pedig szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők több mint fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 9,8 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 6,2 százalékos értéket mutatott.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2013. december-2014. februári időszakban 379 400 volt; ez 8,6 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 3 százalékponttal csökkent.

2014. márciusban a nyilvántartásban 55 300 pályakezdő álláskereső szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 12,8 százalékot tett ki. A pályakezdők létszámának az előző év azonos hónapjához képesti mérséklődése tovább folytatódott: 25,2 százalékkal csökkent egy év alatt.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma tovább csökkent az előző hónaphoz és az előző év márciusához képest is. Előző évhez képest közel harmadával esett vissza a tartós álláskeresők száma. A 123 200 tartós állás nélküli az összes álláskereső 28,6 százalékát tette ki.

Márciusban 3,4 százalékkal kevesebben - összesen 53 900-an - kerültek álláskeresői nyilvántartásba, mint egy évvel korábban. Közülük mintegy 5700-an - a belépő mintegy tizede – első alkalommal kértek regisztrációt.

2014 márciusában a foglalkoztatók összesen 80 100 üres álláshelyet jelentettek be, amely egy hónap alatt szignifikáns emelkedést mutatott. Az újonnan bejelentett állások 72,2 százalékához igényeltek a foglalkoztatók támogatást. Összességében 2014. márciusban 138 800 álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 65 800 maradt üres, betöltetlen.

Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma újra felfelé ívelő pályára lépett: 57 800 álláshelyet jelentettek be, amely egy hónap alatt közel négyszeresére emelkedett. A támogatott álláslehetőségek 92,5 százaléka a közfoglalkoztatás valamely eszközét takarja. A legnagyobb támogatott munkaerőigény-kínálat Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt.

Nőtt az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma is: a 22 300 fős igény az előző havinál 34,5 százalékkal, az egy évvel korábbinál közel kétszer magasabb volt. Márciusban a nem támogatott állások elsősorban tehergépkocsi-vezető, mechanikaigép-összeszerelő, egyéb szolgáltatási és szállítási, egyszerű ipari és bolti eladó foglalkozásokra vonatkoztak.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezt kínálja a belépőknek az ország egyik legbiztosabb munkáltatója

A szerződéses szolgálatra jelentkezőket egyszeri 100 ezer forinttal csábítja a honvédség. Megemelt nevelési támogatással, a bérelt lakások... Teljes cikk

Béremelést vár a dolgozók kétharmada

A munkavállalók fizetési várakozásait és munkahelyváltási hajlandóságát mérte fel 2020. december 1-31. között a HR Portál. Az online... Teljes cikk

Balatoni szezon: nem lesz, aki dolgozzon?

Senki nem tudja, hányan hagyták el az elmúlt időszakban a vendéglátást, és távoztak más szektorokba dolgozni, így jókora fejtörést okoz az... Teljes cikk